Desert/ Dr. Oetker/ negresa/ Prajitura

Arhiva primelor retete-Negresa cu visine si bezea

Am acceptat cu mare drag provocarea primita din partea Dr. Oetker de a scrie despre primele retete de dulciuri. Si nu-mi este deloc greu sa scriu despre aceasta pentru ca tin perfect minte cand am facut prima prajitura singura-singurica, fara ajutorul cuiva.
Se intampla in 2010 cand, in sfarsit, m-am mutat la casa mea si am avut bucataria mult visata si mai ales am avut cuptorul meu si doar al meu (pana in 2010 am locuit in camin studentesc unde cuptorul era doar un vis si atat). Prajitura de care va vorbesc este o negresa cu bezea, negresa pe care mama o pregatea de 3-4 ori pe luna si de care efectiv nu ne puteam satura. Cu blat cu cacao, dulceata acrisoara si albusuri batute pe deasupra…sincer, nu vad cum te-ai putea satura de asa ceva 🙂
Prima mea negresa a fost acceptabila, daca imi dati voie sa o numesc asa, desi e mult spus. Un blat deloc pufos, cu prea multa dulceata si cu albusurile pleostite dupa prima jumatate de ora de la asamblare. Un aspect destul de indoielnic, per general, dar buna la gust. M-am pleostit si eu odata cu prajitura si o vreme nici nu am mai incercat sa o fac si o puneam pe mama sa imi faca si aduceam de acasa gata facuta.
Asta pana intr-o zi cand am zis ca e timpul sa o refac. Am studiat mai atent reteta, am avut mai multa grija la cantitati si am folosit ingrediente de mult mai buna calitate, dar cel mai important am avut rabdare si am facut totul pe indelete. Si surpriza! Mi-a iesit negresa perfecta si nu e nici o exagerare in afirmatia facuta. Atat de perfecta incat s-a consumat toata in ziua respectiva. 
Acum, cu ocazia Pastelui, voi face doua negrese: una pentru parintii mei, iar cealalta pentru socrii mei si sincer abia astept sa ma apuc de lucru.
Negresa mea de astazi este mai speciala, adica am copt aluatul de blat in forme de cupcakes, in loc de dulceata am folosit visine si am aromat blatul cu vanilie. Albusul l-am caramelizat pe margini, dand astfel un aspect mai chic si interesant. 
Sper sa va placa reteta si sa o incercati.
Surpriza de la Dr. Oetker a venit in ajutorul meu, asadar mii de multumiri!



Ingrediente
-5 oua
-200 grame unt
-150 ml lapte caldut
-200 g zahar + zahar pt albusuri (8 linguri)
-2 linguri de cacao Dr. Oetker
-10 linguri  faina alba
-un  praf de copt
-1/2 pastaie de vanilie
-visine (am avut congelate)
Se separa ouale. Galbenusurile se mixeaza cu untul si zaharul pana cand acesta nu se mai simte zgrunturos, apoi se adauga  laptele caldut in care a fost stins praful de copt. Pastaia de vanilie se taie pe lungime si cu ajutorul cutitului se razuiesc semintele, care se pun in aluat.
Se adauga cacao si faina si se amesteca aluatul pana  cand compozitia este omogena.Aluatul se toarna in forme de cupcakes, iar deasupra se pun 2-3 visine.
Se dau formele la cuptor pentru 30 de minute (se face testul scobitorii, daca aceasta iese cu urme de aluat pe ea mai lasati 5 minute la cuptor). Cand minunile sunt coapte se scot si se lasa la racit.
Albusurile se bat spuma cu cele 8 linguri de zahar, se pune spuma intr-un pos si se orneaza negresele. Optional, daca aveti o torta pe gaz, puteti sa caramelizati marginile spumei, asa cum am facut si eu.
Puteti sa coaceti blatul si in tava normala de prajitura, iar visinele sa le puneti deasupra aluatului.

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Paula Gafitescu
    aprilie 24, 2014 at 11:10 am

    Sunt grozave pe bune! Un Paste fericit iti doresc draga mea!

  • Reply
    Timea
    mai 1, 2014 at 8:05 am

    Arata minunat!

  • Leave a Reply