Aripioare glazurate la cuptor, lipicioase, dulci-afumate, o minunatie, nu alta! Si din start va spun sa dublati cantitatile, sa faceti portie dubla pentru ca toata lumea va dori cat mai multe bucati. Si cum sunt bune si reci, numai bine le luati a doua zi cu voi la birou. Mai faceti si o salata simpla langa ele si aveti pranzul asigurat. Si ce pranz!
Pentru glazura am folosit Jack Daniel’s Barbecue Glaze, varianta smokey sweet. V-am mai povestit de aceasta glazura si in articolul despre Costite glazurate (click AICI). Ziceam acolo ca e geniala glazura asta si am ramas la aceeasi concluzie. Nu imi lipseste din bucatarie, ba chiar mi-am facut un stoc. Sa fie! 🙂 Carnea capata o aroma de afumat, insa e o aroma delicata, subtila.
Va recomand si voua sa o cautati (ultima data am luat-o din Selgros) si sa o incercati. In cazul in care nu o aveti la indemana, folositi doar glazura folosita in partea a doua a retetei si glazurati aripioarele de 2-3 ori in timpul coacerii. Daca alegeti aceasta varianta, pregatiti o cantitate mai mare de glazura pentru a fi siguri ca va ajunge.
Ingrediente Aripioare glazurate la cuptor
- 1 kg aripioare de pui
- 3 linguri glazura dulce-afumata
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 lingura otet de vin
- 1 lingura sos Worcestershire
- 1 catel de usturoi pisat
- 1 lingurita miere de albine
Mod de preparare Aripioare glazurate la cuptor
Spalam aripioarele si le indepartam varfurile. Varfurile le puteti folosi separat intr-o supa, de exemplu, pentru consistenta si aroma.
In continuare, am separat cele doua segmente ale aripioarelor, taind direct pe articulatie, dar nu e nimic gresit sa le lasati intregi.
Pregatim o punga incapatoare (eu folosesc una de copt la cuptor), punem aripioarele in punga si turnam cele 3 linguri de glazura. Legam punga la capat si masam glazura astfel incat sa ajunga pe toate aripioarele.
Dam punga cu aripioare pentru minimum 2 ore. Intr-un bol amestecam restul ingredientelor: uleiul, otetul, sosul W, usturoiul si mierea.
Dupa ce timpul s-a scurs, pornim cuptorul la 160°C si pregatim o tava cu hartie de copt.
Scoatem aripioarele de la frigider si le asezam in tava pregatita. Dam tava la cuptor pentru 25 de minute.
Dupa cele 25 de minute scoatem tava din cuptor si ungem aripioarele cu sosul pregatit mai sus. Crestem temperatura cuptorului la 200°C.
Dam aripioarele din nou la cuptor pentru inca 10 minute-15 minute sau pana cand aripioarele sunt rumene si faine. Desigur, timpul variaza in functie de marimea aripioarelor.
Odata coapte, scoatem aripioarele pe un platou si putem presara pe deasupra cozi de ceapa verde tocate marunt si susan alb. Pasul acesta este optional, desigur.
Aripioarele glazurate la cuptor sunt minunate alaturi de un sos, iar eu va propun un sos delicios cu iaurt si maioneza.
Ingrediente Sos cu iaurt si maioneza
- 4 linguri iaurt grecesc
- 2 linguri maioneza
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingurita coaja razuita de lamaie
- sare si piper dupa gust
Amestecam toate ingredientele intr-un bol si condimentam cu sare si piper in functie de preferinte. Simplu, nu?
Pofta buna!
Inspiratia pentru reteta mi-a venit de aici.