Desert/ nuca/ scortisoara

Baclava

Baclavaua este o prajitua turceasca, una dintre cele mai dulci. Insa facuta acasa se poate jongla cu cantitatile de zahar, astfel incat sa nu iasa extrem de dulce. Eu nu am folosit mult zahar, insa daca va place dulcele cat mai dulce puteti suplimenta cantitatea.
Poate fi un desert potrivit pentru zilele de post daca scoateti untul si folositi ulei in locul lui sau doar apa si mierea si faceti un sirop doar din apa si zahar.

Ingrediente
-un pachet de foi de placinta
-400 g nuca macinata
-3 linguri de zahar
-o lingurita de scortisoara
-150 g unt topit

Pentru sirop
-400 ml de apa
-2 linguri de zahar
-o lingura de miere

Tineti pachetul cu foi de placinta sa se decongeleze la temperatura camerei. Pregatim o tava unde se va asambla baclavaua. O puteti unge cu putin unt sau sa puneti hartie de copt, cum doriti; eu am pus hartie de copt.
Nuca se amesteca intr-un vas cu zaharul si scortisoara.
In tava punem o foaie de placinta, o ungem cu unt topit cu ajutorul unei pensule apoi presaram amestec de nuca cu zahar. Nu trebuie foarte mult. Se vor face in jur de 8-9 straturi, asa ca portionati astfel nuca.
Peste nuca se pune o alta foaie de placinta, se unge cu unt topit si se presara nuca. Si tot asa pana cand avem 8 straturi de nuca (eu la 8 m-am oprit, caci se termina si foile 🙂 ). Peste ultimul strat de nuca se pun 3 foi de placinta fiecare unse separat cu unt topit. Ungem si ultima foaie pe deasupra si cu un cutit portionam baclavaua. Puteti sa o portionati in patrate, dreptunghiuri sau triunghiuri..cum va vine mai usor.
Pe fiecare patratel se pune cate o bucata de nuca intreaga si se da tava la cuptor pentru 30 de minute la 170 de grade.
Pana cand prajitura se coace se face siropul. Se amesteca apa cu zaharul si cu mierea si se pun pe foc pana dau sa fiarba, apoi tinem siropul deoparte.
Scoatem baclavaua din cuptor si turnam tot siropul in tava. Nu va ingrijorati ca este prea mult sirop, acesa va fi absorbit de prajitura.
Lasati tava cu baclava intr-un loc racoros sa se raceasca apoi puteti servi.

Folile de placinta pe puteti taia dupa dimensiunile vasului in care asamblati prajitura sau puteti sa le lasati netaiate si sa pliati surplusul peste ultimul strat de placinte. Personal am ales a doua varianta, iar tava folosita a fost de 26X36 cm.

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    alinutzika
    martie 13, 2012 at 9:15 am

    o bunatate!

  • Reply
    Dorina
    martie 13, 2012 at 12:24 pm

    Tare imi place baclavaua , dar am facut-o o singura data si nu mi-a iesit prea grozava.Trebuie sa-i mai dau o sansa si sa incerc si reteta ta .

  • Leave a Reply