de post/ Prajitura

Chec zebrat de post

Nu stiu cum sunteti voi in ultima vreme, dar eu am un chef de „dulciuit” ceva fantastic. Poate este de la vremea care m-a tinut mai mult in casa, poate este de la primavara astentica, poate este de la schimbatul orei sau poate nu e nimicm special, dar vreau eu musai sa am un motiv si o scuza pentru atatea dulciuri. Oricum, ma simt grozav sa stiu ca e cuptorul pornit si ceva bun se coace acolo. E clar, e terapie curata!

Checul zebra era intr-o vreme taaaare popular pe blogurile culinare de la noi, iar eu din tot felul de motive, l-am tot amanat. Dar azi l-am facut si nu oricum, ci de post, conform perioadei in care ne aflam.

Checul zebrat de post este simplu de facut, chiar foarte simplu. Pe langa asta este un dulce ieftin si cu ingrediente mereu la indemana. Si daca astea la un loc nu sunt suficiente, va mai zic ca e un dulce care poate fi usor adaptat si la alte ingrediente.

De exemplu: ai prea multa dulceata in camara? Nu-i bai, in aluatul cu cacao se pot adauga 2-3 linguri de dulceata. Ai in casa mac sau nuca de cocos? Nu-i bai, le poti adauga in locul miezului de nuca macinat. Pudratul cu zahar pe deasupra ti se pare banal? Hmmm … uneori si mie mi se pare, recunosc, dar ghici? Nu-i nici bai, nici catastrofa si asta pentru ca te pui fain-frumos si faci o glazura alba din zeama de lamaie si zahar pudra, o torni usurel pe deasupra si o lasi sa curga asa incet, incet si pe margini si tu te scurgi de pofta odata cu ea.

Si da, ca orice dulce facut cu ulei, si acest chec zebrat de post, ramane usor umed la interior. Ceea ce cred ca nu va deranja pe nimeni.

Spor la treaba!

chec zebrat de post

Ingrediente chec zebrat de post

  • 220 g zahar
  • 150 ml ulei
  • 270 ml apa
  • 280 g faina
  • ½ pliculet praf de copt
  • 1 pliculet zahar vanilinat (daca aveti pastaie de vanilie si mai bine)
  • 2 linguri cacao
  • 50 g miez de nuca macinat

*optional putem adauga in aluat si coaja de lamaie razuita. Eu am gasit lamaia dupa ce am pus tava la cuptor, asa ca aman pe data viitoare 🙂

Cum preparam bunatatea de chec zebrat de post

Pornim cuptorul la 180 grade. Pregatim o tava pentru copt, eu am folosit una de guguluf cu diametrul de 24 cm, pe care o ungem cu ulei si o tapetam frumos cu faina.

Intr-un vas/vailing mai marisor punem zaharul+cel vanilinat, apa si uleiul, faina si praful de copt. Mixam frumusel cu mixerul pana cand avem o compozitie omogena. Impartim aluatul de chec in doua vase separate si intr-unul adaugam nuca macinata si in celalalt cacao. Omogenizam cele doua compozitii. Aluaturile sunt gata, urmeaza asamblarea checului.

In tava de copt pregatita vom pune alternativ aluaturile. Ne ajutam de o lingura si punem 2-3 linguri de aluat cu nuca, iar deasupra 2-3 linguri aluat cu cacao, apoi iar nuca, iar cacao, pana cand nu mai avem aluat. Intindem usor si finut aluaturile unul peste celalalt si avem grija sa nu se amestece prea tare.

Dam tava la cuptor pentru cca 35 de minute sau pana cand checul zebricios trece testul cu scobitoarea.

Dupa ce este copt il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca complet, apoi il pudram cu zahar.

Pofta buna!

chec zebrat de post

chec zebrat de post

chec zebrat de post

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply