chifle/ Mic dejun/ parmesan

Chifle cu parmezan

Chifle cu parmezan – iti vor face zilele mai frumoase!

Daca te intrebi de ce sa iti bati capul sa faci chifle cu parmezan in casa, da-mi voie sa iti spun ca ai toate motivele. Cu siguranta gasesti chifle si in magazin sau la patiserie, si har Domnului ca s-au inmultit patiseriile care te imbie cu fel de fel de bunataturi. Nu zic nu.

Dar bucuria aceea de a savura ceva facut de mainile tale nu se poate compara cu absolut nimic. E ceva ce provoaca dependenta!

Chiflele cu parmezan intra in categoria rasfaturilor de care te poti bucura la sfarsitul saptamanii, caci stiu ca atunci ai ceva mai mult timp la dispozitie. Si daca te strofoci putin, desi nu iese intotdeauna, poate iti ramane o bucata pe care sa o iei cu tine luni la serviciu si sa o savurezi alaturi de un iaurt.

Eu mi-am inchipuit chiflele ca fiind casa perfecta pentru sunca, cascaval si rosii, asa ca am facut niste mega delicioase mini sandvisuri. Hmmm, cred ca deja suna bine, nu-i asa?

Sau le poti transforma in chifle surpriza, adica sa pui in mijlocul bilutei de aluat masline, sunca, cas sau telemea, branzeturi cu verdeata, rosii uscate. Apoi le modelezi si le dai la cuptor. Poti sa faci cate una din fiecare si atunci vei avea parte cu adevarat de surprize.

Si nu doar ca suna bine, dar sunt sigura ca deja te-am convins.

Enjoy!

chifle cu parmezan (1)

Ingrediente chifle cu parmezan

  • 500 g faina alba
  • 7 g drojdie uscata
  • 300 ml apa calduta
  • 8 linguri ulei de masline
  • 80 g parmezan razuit (de calitate buna)
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 50 g unt

Mod de preparare Chifle cu parmezan

Pui faina intr-un castron incapator.

Peste faina pui parmezanul, drojdia, sarea si zaharul.

Adaugi apa calduta si uleiul de masline.

Incepi si framanti aluatul, pana cand se dezlipeste de pe maini.

In cazul in care ai framantat si tot framantat si aluatul refuza sa se desprinda de degete, adaugi putin ulei de masline.

Pune un stergar curat peste castron si lasa aluatul la dospit, intr-un loc caldut, pentru 2 ore.

Dupa 2 ore vei avea o mandrete de aluat crescut, asa ca il scoti din castron pe planul de lucru, il mai framanti de 2 ori apoi il imparti in 12 parti. Cat de cat egale. Poti face si mai putine chifle, caz in care acestea vor iesi mai marisoare.

Iei frumusel fiecare portie de aluat si o modelezi in forma de bila. (daca vrei sa pregatesti chifle supriza, asa cum ziceam mai sus, acum e momentul sa ascunzi in aluat ingredientele preferate)

Asezi bilele intr-o tava de cuptor, in care ai pus si hartie de copt, lasand cativa cm distanta intre bile. Eu am copt in doua ture pentru ca aveam la dispozitie o tava mai mica.

Acoperi tava si lasi bilele sa se hodineasca o jumatate de ora. Numai bine, ca intre timp pornesti cuptorul la 180 de grade. Sau temperatura la care coci in mod normal.

Dupa jumatatea de ora de relaxare, dai tava la cuptor pana cand chiflele sunt rumene.

Intre timp topeste untul si cum ai scos chiflele din cuptor unge-le pe deasupra cu putin unt.

Pune chiflele pe un gratar metalic si lasa-le sa se raceasca complet. Va fi greu, dar straduieste-te sa nu te atingi de ele.

Si apoi…apoi doar pofta buna!

chifle in tava

chifle scoase din tava

sandwich cu chifle cu parmezan corina ureche (2)

chifle cu parmezan sectiune (3)

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply