Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Contact
  • Despre

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Contact
  • Despre
salata

Salata de naut cu telemea de capra

ianuarie 8, 2019

Salata greceasca cu cous cous

iunie 7, 2018

Salata de post cu farfalle si legume

martie 23, 2018
salata

Salata de paste cu ton si mazare

aprilie 2, 2017

Vesnica salata de dieta. 7 combinatii de vis

iunie 13, 2016

Salata de naut si somon

ianuarie 7, 2016
salata

Salata Niçoise

septembrie 15, 2015

Salata de cartofi cu mustar

iulie 16, 2015

Salata cu halloumi si cous-cous

iulie 14, 2015
salata

Salata de sfecla rosie, spanac si portocale

martie 24, 2014

Salata de mei cu legume si ton

septembrie 4, 2013

Salata cu omleta

iunie 20, 2013
Selgrossupe/ciorbe

Ciorba de varza cu afumatura

written by Corina octombrie 5, 2018
Ciorba de varza cu afumatura

Ciorba de varza cu afumatura este, cu siguranta, una dintre cele mai indragite ciorbe ale românilor. Adeseori se gaseste sub denumirea de ciorba ardeleneasca de varza, iar pe la noi prin zona Clujului este cunoscuta si ca lucicos sau luscos, care vine din ungurescul lucskos.

Ciorba este una cât se poate de gustoasa. Este plina de bucati de carne, legume si marar. Este o ciorba rustica si imi place mie sa spun, economica. Nu trebuie sa scoateti buget semnificativ din portofel pentru o portie generoasa de zama.

Pentru luscos folosim carne afumata, de regula una mai grasa. In familia mea se mai pregateste si cu carne neafumata si chiar daca gustul nu este acelasi, evident, ciorba iese foarte buna. In perioadele de post pregatim ciorba de varza fara carne, insa denumirea nu i se schimba, tot luscos ii spunem.

De cele mai multe ori mama facea luscosul cu rântas. Prajea putina faina in ulei si stingea cu bulion, apoi adauga totul in ciorba. De ani buni de zile a renuntat la acest pas si a inlocuit totul cu bulion simplu. Insa, de dragul traditiei si a gustului, puteti sa incercati si varianta rântasului.

Nu va mai tin de vorba, va las mai jos reteta asa cum am invatat-o de la mama, care a invatat-o de la bunica si tot asa.

Ciorba de varza cu afumatura

Ingrediente Ciorba de varza cu afumatura

  • 1 ciolan afumat (am avut unul cu os de aproximativ 1,2 kg)
  • 1, 5 kg varza alba
  • 1 ceapa alba mare de tot
  • 3 morcovi
  • ¼ radacina de telina (a fost o radacina marisoara)
  • 2 radacini de pastârnac
  • 300 ml bulion
  • 1 legatura marar proaspat
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguta de cimbru
  • 1 lingurita de chimen seminte
  • Sare si piper
  • 2 lingurite boia dulce

Mod de preparare Ciorba de varza cu afumatura

Pentru inceput punem ciolanul la fiert intr-o oala incapatoare. Impreuna cu ciolanul adaugam foile de dafin, cimbrul, semintele de chimen si apa suficienta, cât sa acopere bine bine ciolanul. Il lasam sa fiarba la foc mic pâna carnea este moale, spumând din când in când daca este cazul.

Pâna ciolanul fierbe ne ocupam de restul ingredientelor. Taiem varza in doua si scoatem cotorul, apoi o taiem fideluta. Daca va ies bucâti mai mari nu e nicio catastrofa.

Morcovii, pastârnacul si telina le curatam si le taiem cubulete. Ceapa o tocam marunt.

Odata fiert cioalnul, il scoatem din oala, desfacem carnea de pe os si o taiem cubulete sau bucati mai mari, dupa plac. Eu nu tai carnea foarte marunt, insa daca va place asa, asa sa procedati.

In apa in care a fiert ciolanul adaugam legumele, dar nu si varza. Punem si bucatile de carne, boiaua, bulionul si putina sare daca este nevoie (in functie de cât este de sarat ciolanul).

Lasam sa fiarba totul in jur de 15-20 de minute, apoi adaugam varza. Completam si cu apa daca mai este nevoie. Lasam ciorba sa fiarba pâna varza este moale.

Stingem focul, adaugam putin piper, mararul tocat marunt si ciorba de varza cu afumatura este gata.

Se serveste cu smântâna si ardei iute, cine doreste.

Pofta buna!

Ciorba de varza cu afumatura

Print Friendly, PDF & Email
afumaturaciolanciorbamararselgrosselgros cauta pasiuneavarza
0 comment
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina

previous post
Ardei umpluti cu ciuperci
next post
Piept de pui umplut cu branza si rosii

You may also like

Chef pentru o zi la Alba Iulia

octombrie 1, 2017

Chef pentru o zi – Concurs pentru pasionatii...

aprilie 20, 2017

Topala alba cu afumatura

ianuarie 31, 2018

Supa crema de broccoli si dovlecel cu muuulta...

august 26, 2010

Supa gulas la ThermoCook

februarie 2, 2016

Hummus cu ceapa caramelizata

noiembrie 28, 2017

Supa frantuzeasca de ceapa

martie 6, 2014

Ciorba de fasole pastai

februarie 5, 2010

Vizita la Selgros Alba Iulia

august 28, 2017

Placinte cu dulceata

iulie 24, 2018

Leave a Comment Cancel Reply




Facebook

Facebook

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!

Sunt si aici

Facebook Instagram

Cele mai noi articole

  • Briose cu lamaie si nuca de cocos

  • Creveti cu usturoi si vin

  • Piept de pui cu bacon in sos de smantana

  • Chec cu zmeura

  • Pizza fara aluat

  • Orez cu pulpe de pui la cuptor

Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Selgros
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi
  • Uncategorized

Cauta si aici

aluat (13) aperitive (10) branza (9) capsuni (10) cartofi (25) chiftele (14) ciocolata (23) ciuperci (22) desert (25) dovlecel (16) dulceata (13) fasole (8) gorgonzola (8) lamaie (13) masline (12) morcovi (19) nuca (19) omleta (8) orez (10) oua (21) paste (19) porc (9) prajitura (15) pui (17) retete cu pui (11) retete italienesti (12) retete peste (8) retete porc (9) retete pui (12) retete simple (11) retete simple si rapide (34) retete simple si usoare (37) rosii (26) salata (15) Schar (10) selgros (15) selgros cauta pasiunea (12) sfaturi utile (12) smantana (11) somon (9) spanac (13) usturoi (17) vinete (11) visine (8) zmeura (9)

Follow me on Instagram

  • Undeva n Cluj azi se va deschide o caserol Celhellip
  • Cina din seara asta Cucu legume i poft mare dehellip
  • One pot pasta rmne varianta mea salvatoare atunci cnd nuhellip
  • Orice om e dator cu un autoportret fotografic digital
  • Azi am copt i am copt bine Nu nui cahellip
  • pozalabec revine cu pia de Floreti Mai exact este unahellip
  • Azi am fcut o crem tare bun cu sardine roiihellip
  • Cuiburi de viespi i poveti copilreti Erau dolofoane i pufoasehellip
  • Mncarea asta nu merit o simpl poz la bec darhellip
  • Nam inventat eu cartofii Hasselback evident pn la urm altfelhellip
  • This is my toast this is how i heal myhellip
  • tii eu sunt un om tare simplu Nu mi plachellip
  • Mia trimis mama pachet cu florile mele preferate
  • A vrea s v vorovesc ceva despre ce avem aicihellip
  • Pasta di tutti formaggi di Firenze di Cluj Adic macaroanehellip
  • La nceput a fost un borcan cu vinete coapte Dehellip
  • Pe voi nu v apuc aa din cnd n cndhellip
  • Am fcut zama asta dimineaa la 7 tiam ca vomhellip
  • Sfecl vine sfecl trece Peste cteva zile
  • Poza nui face cea mai cinste dar nimeni nui perfecthellip

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top