Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Contact
  • Despre

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Contact
  • Despre
salata

Salata de naut cu telemea de capra

ianuarie 8, 2019

Salata greceasca cu cous cous

iunie 7, 2018

Salata de post cu farfalle si legume

martie 23, 2018
salata

Salata de paste cu ton si mazare

aprilie 2, 2017

Vesnica salata de dieta. 7 combinatii de vis

iunie 13, 2016

Salata de naut si somon

ianuarie 7, 2016
salata

Salata Niçoise

septembrie 15, 2015

Salata de cartofi cu mustar

iulie 16, 2015

Salata cu halloumi si cous-cous

iulie 14, 2015
salata

Salata de sfecla rosie, spanac si portocale

martie 24, 2014

Salata de mei cu legume si ton

septembrie 4, 2013

Salata cu omleta

iunie 20, 2013
DesertSelgros

Cozonac cu stafide ca la 1865

written by Corina iunie 22, 2018
Cozonac cu stafide ca la 1865

Uite ca a venit vremea sa fac cozonac cu stafide. Primul meu cozonac chiar. Stiu ca pare ciudat, dar multa vreme nu am mancat cozonac. Nu este un preparat pe care sa il asociez cu un anumit moment, nici macar cu sarbatorile. In familia mea s-a facut destul de rar. Mai degraba se pregateau prajituri sau cornulete cand aveam de sarbatorit ceva. In schimb, in familia sotului meu, cozonacul e o adevarata traditie.

Mi-am propus sa ii dau o sansa cozonacului, gandindu-ma ca poate daca il pregatesc chiar eu, il voi aprecia mai bine. Si asa s-a si intamplat! Pot spune ca de acum imi place cozonacul si chiar daca e ceva de lucru cu el, abia astept sa mai fac!

Dar aici nu vorbim de orice fel de cozonac, ci un cozonac cu stafide ca la 1865! Cum asa, ma veti intreba? Dupa cum ati aflat, Selgros impreuna cu Editura Gastroart au reeditat singura carte de bucate tiparita in timpul lui Al. I. Cuza: “Bucataria romana. Carte cuprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet 1865” de Christ Ionnin. Editia este ingrijita si adnotata de Simona Lazar.

De cum am citit, savurat mai bine spus, prefata, am stiut ca este o carte pe sufletul meu. Incepe asa: “… in fiecare farama de mancare pe care o ducem la gura in varful furculitei, in fiecare sorbitura de zeama sta ascuns samburele unei istorii. Una care, daca-ti vei dori s-o cunosti, iti va provoca mai mult decat delicii gustative.” Cuvintele acestea mi-au mers la inima si abia am asteptat sa parcurg retetele, dar sa le si incerc. Foarte interesant este ca am deschis cartea chiar la reteta de cozonac. Am luat-o ca pe o provocare si uitati ce cozonaci dolofani mi-au iesit.

Inainte de reteta vreau sa va mai spun ca gasiti cartea in toate magazinele Selgros, dar si aici.

Mai multe retete vechi si cu traditie gasiti pe Selgros cauta pasiunea.

Ingrediente Cozonac cu stafide

  • 900g faina
  • 400ml lapte cald
  • 2 oua
  • 100g unt topit si racit
  • 25g drojdie proaspata
  • 250g zahar
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingurita coaja de lamaie razuita
  • 200g stafide
  • Sirop de fructe
  • Putin ulei
  • Un galbenus de ou
  • Fulgi de ciocolata (optional)

Mod de preparare Cozonac cu stafide

Punem stafidele la inmuiat in sirop de fructe. La fel de bine se poate folosi rom sau apa cu esenta de rom. Dupa ce stafidele sunt hidratate, se scurg de lichid si se usuca cu un servetel de bucatarie.

Drojdia se dizolva in laptele cald. Intr-un castron incapator se pun untul, ouale si zaharul si se amesteca. Se adauga laptele cu drojdia si coaja de lamaie, se amesteca apoi se adauga sarea si faina.

Se framanta aluatul cateva minute. Peste stafidele hidratate se pune o lingura de faina si se amesteca. Se adauga stafidele in aluat (faina va impiedica lipirea stafidelor una de cealalta) si se continua framantarea pana aluatul se dezlipeste de pe maini. Aluatul rezultat va fi mai moale decat unul de paine. Recomand sa aveti la indemana putina faina in plus, in cazul in care mai este nevoie la framantare.

Aluatul se acopera cu un prosop si se lasa la dospit minimum o ora la caldura. Aluatul va creste frumos si isi va dubla volumul.

Odata crescut, se rastoarna pe blatul de lucru uns cu putin ulei si se imparte in patru parti egale.

Se pregatesc doua tavi dreptunghiulare de cozonac care se ung cu putin unt si se porneste cuptorul la 190°C.

Fiecare bucata se modeleaza cu mainile sub forma unor bastonase de aceeasi lungime, putin mai mari decat tava pregatita. Se obtin patru rulade, care se vor impleti doua cate doua. Se pun ruladele in tavile pregatite si se ung cu pensula cu galbenus de ou.

Cozonacii se dau la cuptor pentru 50 de minute. Se verifica din cand in cand cozonacii si cand sunt suficient de rumeni se scot din cuptor si se acopera cu hartie de copt. Hartia poate fi fixata cu scobitori. Astfel ne asiguram ca nu se vor arde la suprafata. Se pun cozonacii din nou la cuptor si se continua coacerea.

Dupa cele 50 de minute se scot cozonacii afara si se lasa 5 minute in tava, apoi se scot pe un grilaj pentru a se raci.

Dupa ce acestia sunt raciti complet, se pot felia.

Unuia dintre cozonaci eu i-am pus si fulgi de ciocolata, daca doriti puteti sa procedati la fel. Astfel, aluatul initial l-am impartit in trei. Din doua parti am facut cozonacul impletit doar cu stafide, iar pentru cel cu ciocolata am procedat asa: am intins aluatul si am presarat fulgi de ciocolata peste foaie. Am rulat foaia si am asezat-o in tava, apoi am uns cozonacul cu galbenus.

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
cozonacgastroartselgrosselgros cauta pasiuneastafide
2 comments
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina

previous post
Ciuperci cu cous cous
next post
Ciorba de fasole galbena pastai

You may also like

Rulada cu mascarpone si capsuni

aprilie 27, 2017

Negresa fara zahar – reteta aniversara

iunie 5, 2016

Pui in sos de smantana si chutney de...

martie 29, 2017

Negresa cu unt de arahide

august 20, 2015

Prajitura cu zmeura si frisca

iunie 7, 2018

Prajitura „Desteapta”

iunie 16, 2014

Chef pentru o zi 2018 – Concurs Selgros...

iunie 29, 2018

Tort de clatite (cu ciocolata si visine)

mai 11, 2012

Paste cu nuca

februarie 3, 2010

Lemon Syllabub

mai 30, 2012

2 comments

Mariana Began iunie 25, 2018 - 3:02 pm

Ce bine arată stimată doamnă și ingredientele sunt la îndemâna oricui, cu frământatul nu ne batem capul prea mult, super! De-abia aștept să îl fac pentru familia mea! Vă pup și mulțumesc pentru rețetă!

Reply
Corina iunie 25, 2018 - 7:51 pm

Doamna Mariana, ma bucur din inima ca va place reteta! Va pup!

Reply

Leave a Comment Cancel Reply




Facebook

Facebook

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!

Sunt si aici

Facebook Instagram

Cele mai noi articole

  • Piept de pui cu bacon in sos de smantana

  • Chec cu zmeura

  • Pizza fara aluat

  • Orez cu pulpe de pui la cuptor

  • Salata de naut cu telemea de capra

  • Supa crema de ciuperci

Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Selgros
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi
  • Uncategorized

Cauta si aici

aluat (13) aperitive (10) branza (9) capsuni (10) cartofi (25) chiftele (14) ciocolata (23) ciuperci (22) desert (25) dovlecel (16) dulceata (13) fasole (8) gorgonzola (8) lamaie (12) masline (12) morcovi (19) nuca (19) omleta (8) orez (10) oua (21) paste (19) porc (9) prajitura (15) pui (17) retete cu pui (11) retete italienesti (12) retete peste (8) retete porc (9) retete pui (12) retete simple (11) retete simple si rapide (33) retete simple si usoare (35) rosii (26) salata (15) Schar (10) selgros (15) selgros cauta pasiunea (12) sfaturi utile (12) smantana (11) somon (9) spanac (13) usturoi (16) vinete (11) visine (8) zmeura (9)

Follow me on Instagram

  • Undeva n Cluj azi se va deschide o caserol Celhellip
  • Cina din seara asta Cucu legume i poft mare dehellip
  • One pot pasta rmne varianta mea salvatoare atunci cnd nuhellip
  • Orice om e dator cu un autoportret fotografic digital
  • Azi am copt i am copt bine Nu nui cahellip
  • pozalabec revine cu pia de Floreti Mai exact este unahellip
  • Azi am fcut o crem tare bun cu sardine roiihellip
  • Cuiburi de viespi i poveti copilreti Erau dolofoane i pufoasehellip
  • Mncarea asta nu merit o simpl poz la bec darhellip
  • Nam inventat eu cartofii Hasselback evident pn la urm altfelhellip
  • This is my toast this is how i heal myhellip
  • tii eu sunt un om tare simplu Nu mi plachellip
  • Mia trimis mama pachet cu florile mele preferate
  • A vrea s v vorovesc ceva despre ce avem aicihellip
  • Pasta di tutti formaggi di Firenze di Cluj Adic macaroanehellip
  • La nceput a fost un borcan cu vinete coapte Dehellip
  • Pe voi nu v apuc aa din cnd n cndhellip
  • Am fcut zama asta dimineaa la 7 tiam ca vomhellip
  • Sfecl vine sfecl trece Peste cteva zile
  • Poza nui face cea mai cinste dar nimeni nui perfecthellip

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top