dovlecel

Cum congelam dovlecelul

cum congelam dovlecelul

Primim in fiecare an dovlecel de la parintii nostri, din gradina, dar parca anul acesta a avut loc o adevarata invazie. A dovleceilor.

Am primit din ambele parti dovlecei atat de buni si de dulci de nici nu va pot explica. I-am facut in toate felurile: pane, supa crema, ciorba, tocanita si chiftelute, dar ghiciti? Tot ne-au ramas si ghiciti din nou? Vom mai primi 🙂 Nu-i bai, sa ne fie sanatosi parintii!

Nu imi place sa arunc mancare si daca ma urmariti de ceva vreme poate ati observat ca sunt pro reciclare mancare ramasa si caut mereu solutii pentru a reduce risipa alimentara. Si cred ca ar trebui sa ne gandim toti la acest lucru, la modul cel mai serios.

Si sa stiti ca nici nu este atat de greu:

  • gatim cu ce avem in casa si valorificam totul la maximum
  • cumparam doar ce avem pe lista
  • transformam painea veche in pesmet aromat
  • reciclam fripturile ramase in sandwich-uri delicioase.

Solutii exista si sunt chiar la indemana!

Si stiti care e una din partile cele mai faine ale acestei afaceri? Economisiti bani!

Dar ca sa nu ne abatem prea mult de la drumul nostru, vom discuta cu alta ocazie subiectul de mai sus si mai bine va spun cum congelez eu dovlecelul.

Apropo, ati putea sa ma intrebati de ce il congelez cand iarna se gaseste mai-mereu in hypermarketuri. Ei bine, toamna-iarna cand scot dovlecel din congelator chiar ma bucur de aroma lui naturala si pentru mine asta conteaza foarte mult.

Stiu, nu toata lumea are gradina, parinti sau rude la tara ca sa primeasca dovlecei, dar si in acest caz exista solutii pentru a ajunge la dovlecelul adevarat.

De exemplu, merg rar in piata, dar atunci cand merg cumpar legume de la persoanele in varsta, persoane simple si sincere. Sau caut un producator local si asa ajut si comunitatea. Hai ca se poate!

Cum congelam dovlecelul – 2 variante simple 

Varianta I
  • Curatam dovleceii de coaja, scobim semintele (doar daca dovlecelul este copt mai tare si are seminte mari), apoi ii taiem cubulete.
  • Punem cubuletele in pungi si le dam la congelator. Simplu, nu-i asa?
Varianta II
  • Curatam dovlecelul de coaja de coaja,  apoi il radem pe razatoarea mare.
  • Il lasam intr-o sita la scurs si din cand in cand mai apasam cu o lingura sa iasa cat mai mult din lichid.
  • Punem dovlecelul ras in pungi si dam la congelator.
  • Pentru mai mult spatiu in congelator eu aplatizez putin pungile.

La ce folosesc dovlecelul congelat?

Dovlecelul congelat cubulete il adaug in ciorbe si tocanite de legume ori legume sau fac supe crema.

Dovlecelul congelat razuit, preferatul meu, il folosesc la:

  • omlete – rup o bucata de dovlecel si o pun in tigaia incinsa in care am pus putin unt. Se decongeleaza acolo in tigaie, apoi adaug ouale batute si condimentate, eventual si niste parmesan sau orice branza sarata. Yumm!
  • salata de vinete – adica chiar in salata clasica de vinete. Mai adaug ceapa tocata marunt si ulei de masline, uneori si putina maioneza. Bineinteles, dovlecelul il las sa se decongeleze inainte de a-l folosi. Credeti-ma, salata e fa-bu-loa-sa!
  • chiftele – decongelat, il amestec cu morcovi si cartofi razuiti, ou, marar … si ce mai doriti sa puneti. Chiftelele le coc in cuptor, pe hartie de copt. Mega delicios!
  • ciorbe – alaturi de alte legume. Dulceata garantata!
  • tarte sarate, budinci si quiche-uri –  impreuna cu branzeturile face casa perfecta!

Sper sa va fie de folos ideile mele! Daca voi procedati in alt mod sau mai stiti modalitati de intrebuintare a dovlecelului congelat, va rog sa imi scrieti.

Tare m-as bucura!

cum congelam dovlecelul

cum congelam dovlecelul

cum congelam dovlecelul (8)

cum congelam dovlecelul

cum congelam dovlecelul

PrintFriendly and PDF

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Dia
    august 4, 2016 at 9:16 am

    Bravo, Cori! eu nu am loc in micutul meu congelator plin ochi cu fructe de padure, dar deshidratez tot ce prind. Si dovleceii :))

  • Reply
    Mari.ana
    august 4, 2016 at 9:21 pm

    Incercati si ciulama cu dovlecel ras cu marar si ochi.uri de oua.Hmmm,ce bun este.

  • Leave a Reply