Desert/ lamaie

Lemon curd (crema de lamaie)

Mi-am propus sa fac lemon curd de atat de multa vreme ca am si uitat, de fapt, de cand mi-am propus. Dar sincer, acum imi dau seama ca am pierdut ceva vreme fara sa stiu cat poate sa fie de buna, de gustoasa, de aromata, de ofertanta…crema asta are toate calitatile posibile.
Se poate folosi ca si umplutura pentru clatite (testat), in aluat pentru cupcakes (testat), ca si umplutura pentru cupcakes (testat), pentru mancat ca atare (ghiciti?!-testat). Si mai urmeaza o tarta cu lemon curd si sos de fructe si un cheesecake. Asadar, o multime de intrebuintari, iar daca nu incercati crema…ei bine, nici nu stiti ce pierdeti.

 Ingrediente
-3 oua
-80 ml zeama de lamaie
-150 g zahar pudra
-60 g unt nesarat
-o lingurita coaja de lamaie razuita (doar partea galbena, fara pic din partea alba, da?)
Prepararea are loc pe baie de aburi, de aceea puneti din start la foc o oala cu apa, iar pentru crema folositi un recipient potrivit pentru oala respectiva. Eu am folosit un vas de yena care s-a potrivit la fixul fixului cu gura oalei. Aveti grija la cantitatea de apa, aceasta nu trebuie sa atinga vasul cu crema in timpul fierberii. Avand acestea stabilite, sa purcedem.
In vasul de yena se spar ouale si se amesteca putin cu ajutorul telului. Se adauga zeama de lamaie si zaharul, se omogenizeaza compozitia si se pune vasul peste oala cu apa (care fierbe, iar focul este micut). Se amesteca in crema pana cand aceasta se ingroasa, in cazul meu a durat cca 15 minute. Se ia vasul de pe apa, se adauga untul si coaja de lamaie si se amesteca crema. Peste toata suprafata cremei se pune folie alimentara, apoi se tine la temperatura camerei pana la racire. (folia alimentara va impiedica formarea pojghitei)
Crema de lamaie racita se depoziteaza in borcane, la frigider pana la 10 zile.
In timpul fierberii deasupra cremei se va forma o spuma destul de densa, dar nu speriati, totul este in regula. Continuati sa amestecati in crema, iar ea incet-incet se va ingrosa.
 

Pofta buna!
Reteta am luat-o de aici.
Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    janina cita
    martie 4, 2014 at 6:09 pm

    Am facut-o si eu astazi. Nu stiu ce s-a intamplat, dar lasa un gust de metal. Sa fie din cauza faptului ca am pus coaja de lamaie mai devreme si am fiert-o sau sa fie din cauza telului pt. ca este cam vechi? Am pus mai mult zahar. Mi s-a parut cam acra pt. gustul meu. Este o crema foarte fina si gustoasa. Astept un raspuns de la dvs. legat de gust. O seara placuta.

  • Reply
    Corina Ureche
    martie 4, 2014 at 6:15 pm

    Singurul motiv ar putea fi telul, desi si eu am folosit tot unul metalic si daca va veti uita peste linkul atasat cu sursa de inspiratie, veti vedea ca si acolo se foloseste tot de metal si chair este recomandat asa, ajutand la consistenta. Daca spuneti ca aveti un tel vechi, atunci acesta poate fi de vina.
    Dar si lamaile pot influenta gustul, mai ales coaja. Acestea de cele mai multe ori sunt injectate cu tot felul de substante si pot cauza diferite gusturi si mirosuri.
    Sper sa iasa mult mai bine cand o veti mai prepara. O seara placuta.

  • Reply
    janina cita
    martie 5, 2014 at 10:01 am

    Multumesc pt. raspuns.Voi incerca si reteta de orange curd. O zi buna va doresc.

  • Leave a Reply