Desert

Madlene (Madeleines)

madlene

Daca stai asa si te uiti la madlene, nici nu iti dai seama de ce pot ele sa ascunda. Nu, nu, madlenele nu sunt niste simple fursecuri frantuzite, sub forma de scoica, pe care le asezi pe masa. Madlenele sunt mai mult de atat.

Exterior crocant, miez pufos si aerat, aroma de lamaie si o subtila adiere de trandafiri (ca asa am vrut eu musai cu trandafiri). Toate la un loc te imbata si te ametesc. Si desi mie imi place drama, va rog sa ma credeti ca nu exagerez deloc.

Dar cum vorbeste Proust despre madlene nimeni nu o poate face. Va las un mic fragment, iar curiosilor le recomand cu drag cartea.

“O plăcere nespusă mă năpădise, izolată, fără noţiunea cauzei sale. Datorită ei, vicisitudinile vieţii îmi deveniseră indiferente, dezastrele ei, inofensive, scurtimea-i, iluzorie, ca atunci când iubeşti; /…/ Nu mă mai simţeam mediocru, supus capriciilor întâmplării, muritor. De unde putuse să-mi vină acea puternică bucurie? Simţeam că era legată de gustul ceaiului şi al prăjiturii, dar că le depăşea cu mult, nefiind probabil de aceeaşi natură”. (In cautarea timpului pierdut, Marcel Proust)

madlene (2)

Ingrediente Madlene

  • 120 g unt
  • 150 g faina
  • 3 oua mari
  • ½ lingurita praf de copt
  • 110 g zahar
  • coaja razuita de la ½ lamaie/portocala
  • un varf cutit de sare
  • 2 plicuri zahar vanilat (sau semintele de la ½ pastaie vanilie)
  • 3 lingurite apa de trandafiri (optional)
  • zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare Madlene

  1. Se topeste untul si se lasa sa se raceasca.
  2. Se amesteca intr-un bol faina cu sarea si praful de copt si se lasa deoparte.
  3. Intr-un al bol, mai mare, se mixeaza ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana cand se obtine o spuma catifelata (in jur de 10 minute am mixat eu).
  4. Se adauga peste spuma de oua untul topit, coaja de lamaie si apa de trandafiri si se amesteca.
  5. Se mixeaza aluatul astfel obtinut cu faina, sarea si praful de copt. Se omogenizeaza compozitia.
  6. Aluatul este gata si se pot coace madlenele. Se pune o lingurita de aluat in fiecare forma din tava speciala de madlene si se coc pentru 25 de minute la 180 de grade.
  7. Dupa ce sunt coapte, se lasa sa se raceasca apoi se pudreaza cu zahar pudra.

* Din cantitatile date mie mi-au iesit 40 de bucati

* *Daca nu aveti tava speciala pentru madlene puteti sa le coaceti si in tava pentru muffins

***Pentru un aspect mai chic, puteti topi putina ciocolata si sa glazurati fiecare madlena

madeleines (3)

madeleines

madeleines

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply