Mancare la pachet – 3 idei de pranzuri reci, hranitoare si super usor de pregatit acasa. Uneori ai nevoie doar de cateva minute ca sa pregatesti ceva gustos pentru pauza de pranz, iar astazi vreau sa va arat trei caserole care mereu ma scot din impas.
Caserola de serviciu este unul dintre subiectele mele preferate din ultima vreme, sa zicem ultimii doi ani. Si asta pentru ca pregatesc caserola aproape zilnic pentru Petru, jumatatea familiei. Programul meu este unul flexibil, iar masa de pranz nu este neaparat o problema, avand in vedere ca de multe ori reusesc sa mananc acasa. Petru are un program fix, cu pauza de masa bine stabilita, asa ca aici intru eu in actiune, iar uneori eu ii dau idei si isi pregateste singur pachetul. Dac, chiar se poate face asta dupa ce ai alergat toata ziua la birou!
Dar de ce mancare la pachet si nu mancat in oras sau comandat? Pentru ca mancarea la pachet inseamna control asupra a ceea ce mananci. Stiu de unde sa cumpar ingredientele astfel incat sa am mereu parte doar de bunataturi, iar pentru noi asta este esential. O mancare buna are nevoie de ingrediente bune. Apoi, mancarea la pachet mai inseamna si economie. Faceti un test, sa zicem o saptamana in care la serviciu mancati doar in oras sau comandat si o alta saptamana in care va puneti mancare la pachet. Faceti calcule, trageti concluzii.
Acestea fiind spuse, haideti sa gatim rapid si usor pentru a doua zi!
Pentru alte idei de pranzuri fericite in caserola click AICI si AICI.
3 idei de pranzuri reci – WRAPS
Sau rulourile de lipie cu ceva, ca sa le spunem frumos, pe limba noastra. Sunt incredibil de gustoase si variantele de pregatire sunt fara numar, astfel ca nu ai cum sa te plictisesti de ele, mai ales dacă le pregătești cu ingrediente de sezon. Cum? Pai uite câteva idei:
Primavara – lipie, crema de ton cu unt, spanac proaspat, ridichi
- crema de ton se face foarte simplu amestecand o cutie de ton conserva (scurs de ulei sau apa) cu 2 linguri de unt la temperatura camerei, patrunjel tocat marunt si sare)
Vara – lipie, salata verde, crema de branza cu mash de avocado, morcov ras, masline si rosii.
- crema de branza se face un doi folosind crema tartinabila natur si avocado maruntit cu fuculita. Se amesteca si se adauga sare, piper si putina zeama de lamaie.
Toamna – lipie, gorgonzola cu nuci, pui la grill, porumb fiert sau copt
Iarna – lipie, fasole batuta, carne (ciolan de porc la cuptor, costite dezosate etc.), castraveti murati sau alte muraturi.
Azi va arat o combinație care merge bine tot anul: Wraps cu sunca si cascaval.
Ingrediente necesare
- Lipii
- Sunca si cascaval felii
- Crema de branza tartinabila (eu am folosit varianta cu verdeturi)
- Baby spanac
- Morcov dat pe razatoare
Intindem pe lipie crema de branza in strat uniform, apoi adaugam morcovii rasi si spanacul. Peste toate punem sunca si cascavalul si rulam strans. Si cam atat!
Langa rulouri puteti pregati si un sos de iaurt amestecat cu putin mustar si patrunjel tocat marunt. Sau orice alt sos care va place in sandvisurile de orice fel. De asemenea, o rosie va completa delicios masa.
3 idei de pranzuri reci – Hummus in fel si chip
Cand viata iti da naut, fa hummus! Apoi pune-l intr-o caserola si ia-l cu tine la birou. Pofta buna!
Daca e ceva care ma scoate din impas, atunci acel ceva este hummusul. Sunt ani buni de zile de cand nautul se gaseste pe lista noastra de cumparaturi, astfel ca nu imi lipseste niciodata din casa. Nu mai am idei de ce sa gatesc? Fac hummus in care adaug sfecla coapta. Vin prieteni in vizita? Merge ca uns un hummus cu morcovi copti sau cartofi dulci. Mergem intr-o vizita si trebuie sa duc ceva gatit? Ati ghicit, hummus-ul cu avocado sau mazare e raspunsul! Da, hummus-ul poate fi mereu altul daca ii adaugam ingredientele potrivite. Azi avem varianta de Hummus cu ardei copti si bastonase de legume, a carui reteta o gasiti mai jos.
Ingrediente necesare
- 240 g naut fiert ori conserva
- 3 ardei copti (varianta in otet am folosit eu)
- 100 ml ulei de masline
- Putina apa din conserva de naut sau apa in care a fiert nautul
- ½ lingurita chimen macinat
- 1 lingurita pasta de susan (tahini)
- Zeama de la o lamaie
- 2 catel de usturoi
- Sare dupa gust
Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti toate ingredientele in blender si sa mixati pana obtineti o pasta cremoasa. Apa adaugati in functie de consistenta dorita, iar la final, daca mai este nevoie, adaugati sare sau zeama de lamaie.
Hummusul il puneti intr-o caserola alaturi de morcovi si castraveti taiati batonase, dar si cateva bucati de lipie, grisine ori paine prajita. Sa stiti ca nu e gresit daca adaugati si bacon prajit. Chiar deloc!
3 idei de pranzuri reci – Salata
Salata e prietena mea cea mai buna. Nu ma refer aici la o salata simpla de varza, ori trei fire verzi cu o vinegreta. Vorbim despre altfel de salate: de cartofi cu fasole verde si rosii, de paste cu ton, porumb si fasole, salata de dovlecei la gratar cu carnati si ceapa verde ori salata de mazare cu bacon. Sunt doar cateva idei ce-mi vin acum in minte, insa lista salatelor de luat in caserola este foarte lunga. La aceste ingrediente adaug castaveti sau ardei, nuci si seminte pentru textura si sosuri de iaurt, mustar sau vinegreta simpla. Salatele de acest fel stau foarte bine in caserola pana a doua zi daca adaugam sosul doar in momentul servirii.
M-am tot gandit ce salata sa pregatesc pentru voi si am ales una dintre preferatele mele, cu paste si pui.
Salata rece de paste cu pui la gratar
- ½ piept mic de pui
- 60 g paste (orice tip de paste doriti)
- 1 rosie
- Cateva masline
- Baby spanac
- Pesto de busuioc
- Sare si piper
Carnea de pui o batem cu ciocanelul pentru snitele, adaugam sare si piper pe ambele parti si o prajim in tigaia grill. Cateva minute pe fiecare parte, nu ne dorim un piept de pui uscat si fad, ci o carne suculenta.
Fierbem pastele in apa cu sare, apoi le scurgem si le clatim cu apa rece.
In caserola pentru serviciu punem pastele, rosiile taiate cubulete, maslinele si spanacul. Le amestecam cu o lingura. Pieptul de pui il feliem si il adaugam peste paste. Punem pesto de busuioc pe carne si gata caserola!
Nu, nu adaug ulei sau sare, pesto-ul de busuioc mi se pare suficient de puternic si salata este foarte aromata in timpul servirii. Desigur, daca vi se pare ca lipsesc, adaugati-le!
Va recomand ca pe langa mancaruri sa strecurati in rucsacul vostru si fructe de sezon ori nuci, va vor prinde bine ca gustari.
Sper ca cele trei idei de pranzuri reci va vor inspira in a crea caserole hranitoare si gustoase. Pana data viitoare cand vom mai vorbi despre mancare la pachet (si vom vorbi mult si bine alaturi de prietenii mei dragi de la Selgros) va doresc pofta buna si mult spor la munca!