Desert/ Prajitura

Negresa cu bezea si gem

Negresa cu bezea si gem este una dintre cele mai bune prajituri din toata lumea asa. Sunteti de acord? Daca nu sunteti de acord, poate nu ati gustat-o. Caz in care va recomand cu drag sa incercati reteta de mai jos.

Reteta prajiturii o am de la mama mea draga. Mama reusea mereu sa ne surprinda cu prajitura asta. De fiecare data era alt gem ori dulceata si asta ni se parea special. La fel ni se pare si acum, cand am crescut cat stejarii, atat eu, cat si fratele meu.

Noi ii zicem simplu Negresa, chiar daca blatul e copt bine. Tarziu, dupa ce am ajuns studenta la Cluj am aflat si eu ce e negresa-brownie, dar numele prajiturii tot asa i-a ramas. Negresa. Cu bezea si gem dulce-acrisor de care va place voua mai mult!

Sper sa vi se para reteta simpla, pentru ca este chiar foarte simpla si sa o incercati cat de repede!

negresa cu bezea si gem

Ingrediente Negresa cu bezea si gem

5 oua
200 grame unt (la temperatura camerei)
150 ml lapte
200 g zahar + zahar pt albusuri (100g)
2 linguri de cacao
200 g  faina alba
1/2 pliculet praf de copt
dulceata (de caise am avut eu)

Mod de preparare Negresa cu bezea si gem

Se pune hartie de copt intr-o tava (26×22 cm) si se porneste cuptorul la 180 grade (foc moderat sau temperatura la care coaceti in general prajiturile).

Blatul se prepara numai din galbenusuri. Acestea se mixeaza cu untul si zaharul pana cand zaharul nu se mai simte zgrunturos.

Se adauga  laptele si se amesteca.
Se adauga cacaua si faina amestecata cu praful de copt si se amesteca aluatul pana cand compozitia este omogena. Se toarna compozitia in tava pregatita. Se da la cuptor pentru 30 de minute la temperatura medie.

Cat timp se coace blatul se bat albusurile spuma cu cele 8 linguri de zahar.

Atentie, adaugam zaharul lingura cu lingura si abia dupa ce spuma s-a intarit putin.
Verificati dupa 30 de minute blatul cu scobitoarea. Daca nu ramane aluat necopt pe scobitoare inseamna ca este gata. Daca mai trebuie coapta, mai lasati-o 2-3 minute.

Scoatem tava din cuptor si intindem un strat de dulceata, apoi turnam pe deasupra albusurile batute si tava intra din nou la cuptor pentru 2-3 minute cat sa se rumeneasca bezeaua.

Daca aveti torta cu gaz folositi-o cu incredere.
Lasam prajitura sa se raceasca, apoi o feliem si o mancam, evident. 🙂

negresa cu bezea si gem

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Aux délices des gourmets
    ianuarie 12, 2010 at 12:26 pm

    merci d'être passé voir mon blog ce qui m'a permis de découvrir le tien, il est magnifique
    au plaisir de te lire, bonne journée

  • Reply
    Ina
    ianuarie 12, 2010 at 8:17 pm

    merci beaucoup, tu es tres gentile; et merci pour la visite aussi

  • Reply
    Donna
    ianuarie 13, 2010 at 7:37 am

    This looks Delicious! Thanks for following me!

  • Leave a Reply