negresa/ Raffaello/ Uncategorized

Negresa cu Raffaello si caramel sarat

negresa cu rafaello

Negresa cu Raffaello – o minunatie de prajitura perfecta pentru masa de sarbatori, dar nu numai!

Cu siguranta gospodinele si-au inchis lista dulciurilor pentru Craciun, dar poate-poate, asa pe ultima suta de metri, va face cu ochiul si negresa cu Raffaello. Si daca sunteti mari fani cioco si negresa, asa cum suntem noi, veti fi curiosi si curioase sa o incercati. Sa nu mai spunem de fanii bomboanelor Raffaello!

Negresa cu Raffaello este umeda la interior, asa cum orice negresa ar trebui sa fie, iar in combinatie cu Raffaello e ceva de vis. Sa nu mai zic de cireasa de pe tort, care aci de fata este caramelul sarat. Apropo, daca vreti sa faceti un grande cado fain de Craciun puneti caramel sarat intr-un borcanel smechero, atasati o eticheta simpatica, legati-l la buza cu o sfoara craciuneasca si cadoul e gata!

Eu una m-as bucura sa primesc asa ceva. Dar cum nu primesc, imi fac singura 🙂 Caramelul sarat il puteti folosi ca topping pentru o gramada de prajituri, puteti sa il mancati in sandvis de biscuiti sau gol-golut cu lingurita.

Sper ca reteta sa va placa si sa va aduca bucurie!

negresa cu rafaello

Ingrediente Negresa cu Raffaello

  • 4 oua
  • 170 g zahar
  • 200 g faina
  • 240 g ciocolata neagra
  • 100 g unt
  • bomboane Raffaello
Se topesc intr-o craticioara untul si ciocolata amaruie rupta bucati, la foc mic. Se amesteca pana cand compozitia este omogena si se lasa deoparte sa se raceasca.
Separat, intr-un vas se mixeaza ouale cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul, apoi se adauga ciocolata cu untul, se amesteca si se adauga si faina. Aluatul omogen se toarna intr-o tava pentru cuptor si se pun bomboanele din loc in loc, apasandu-le in aluat. (dimensiuni tava: 21×25 cm)
Tava se da la cuptor pentru 20 de minute la 175 de grade (foc moderat). Tava o puteti unge cu putin unt si  apoi sa o pudrati cu putina cacao sau puteti sa puneti hartie de copt. Musai cuptorul sa fie preincalzit!
Se scoate negresa din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.

Pentru caramelul sarat aveti nevoie de:

  • 380 g zahar
  • 40 g unt (continut ridicat de grasime)
  • 250 ml smantana pentru frisca (incercati de la Lactate Lechinta, e super faina. Daca nu aveti de unde sa faceti rost, incercati cu frisca Pilos de la Lidl sau Dorna)
  • 1/4 lingurita sare (aici puteti sa ajustati in functie de gust)
Intr-o cratita cu fundul mai gros punem zaharul, pe foc mic mic, si il lasam sa se caramelizeze. Amestecam din cand in cand si suntem cu ochii-n patru sa nu se arda, da? 🙂
Cand cristalele zaharului sunt topite tragem cratita de pe foc si adaugam untul in doua transe. Punem jumatate din cantitate si amestecam pana se omogenizeaza, apoi adaugam a doua jumatate de unt.
Punem din nou pe foc 1 minute, apoi adaugam smantana pentru frisca si sarea si amestecam pana cand caramelul este omogen. Aveti grija la acest pas, s-ar putea sa sara bulbuci caramelizati si sa va ardeti. Il strecuram daca cumva au ramas cocoloase de zahar si il lasam la racit.
Sare puteti sa puneti mai multa daca vi se pare prea putin sarat, insa tineti cont ca ea se simte cu adevarat doar atunci cand caramelul e rece.
Poate pare dificil de facut, dar va asigur ca nu este!
Dupa ce negresa s-a racit complet se toarna caramelul sarat peste ea.
Pofta buna!

negresa cu rafaello

negresa cu rafaello

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Iuliana
    decembrie 19, 2016 at 1:03 pm

    Ma crezi ca nu-s capabila sa citesc reteta pentru ca nu-mi pot lua ochii de la pozele alea in care curge caramelul rauri-rauri peste ciocolata?
    Ma duc sa ma clatesc cu nitica apa rece si revin cand oi avea mintea mai limpede :))

    • Reply
      Corina
      decembrie 19, 2016 at 1:12 pm

      Iuliana, esti o mega draguta! Ti pup :*

    Leave a Reply