Bari/ Italia/ Jurnal de vacanta/ Paste/ retete italienesti

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc si amintiri din vacanta

De cateva zile ne-am intors din vacanta nostra in Italia (si aici am promis ca voi zice cateva vorbe; ma rog, vor fi mai multe postari), mai exact in zona de sud, regiunea Puglia.
Ei bine, daca nu ati fost in zona respectiva poate ar trebui sa nu stati prea mult pe ganduri si sa cumparati biletele cat mai curand. Zona este absolut minunata, Doamne, nu-mi vine nici acum sa cred ce locuri frumoase am vazut!
Am vizitat mai multe orase: Bari, Matera, Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni, Alberobello si Trani. Fiecare frumos in felul- farmecul-oamenii-mancarea-obiceiurile-casele-turistii lui.
Daca vrei mare, ai mare; daca vrei paste, ai paste; ai si pizza fenomenala; daca vrei doar sa stai sa nu faci nimic, poti sa faci asta. Dar e pacat. Regiunea Puglia e de luat la picior (dupa ce trenul te-a dus in orasul dorit) si de descoperit, mirosit si savurat. Asadar, daca esti genul care isi arunca 2-3 haine intr-un rucsac si aia e, atunci ti se potriveste perfect acest gen de excursie.
Noi ne-am cumparat biletele de avion cu 4 luni inainte si au costat 800 de lei pentru 2 persoane, dus-intors (direct din Cluj). Si cu bagaj de cala la intoarcere.
Cazarea am avut-o in Bari. Am ales cazare doar in Bari pentru a ne fi mai usor cu transportul, trenurile spre diferite locatii plecand toate de acolo. Asadar, noi am rezervat o camera la Hotel City, pentru 65 de euro pe noapte, cu mic-dejun inclus. Hotelul il recomandam cu caldura pentru ca:
          este foarte aproape de liniile de tren
          este aproape de centrul vechi
          s-a facut curatentie in camera in fiecare zi
          prosoapele, lenjeria si produsele de toaleta au fost inlocuite zilnic
          personalul este foarte prietenos
          decorul este dintr-o carte cu actiune interbelica
          wifi gratuit in tot hotelul
          check-out-ul il mai poti intarzia la intelegere cu cei de acolo (sau macar sa iti gazduiasca bagajele cateva ore)
Noi am avut 4 zile intregi la dispozitie, asa ca itinerariul a fost cam asa:
Ziua 1 – Matera
Ziua 2 – Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni
Ziua 3 – Alberobello, Trani
Ziua 4 – Bari
            Despre toate voi scrie cateva detalii in zilele urmatoare, insa azi vreau sa va povestesc asa putin despre Bari cel frumos.
            Bari cel frumos este un oras-port la Marea Adriatica si este capitala regiunii Puglia. Nu ai nevoie de mai mult de o zi pentru a vizita orasul, pentru ca nu e genul de locatie unde sa mergi sa vizitezi muzee, spre exemplu. Nu, in Bari mergi si vizitezi “orasul vechi”, Bari Vecchia, si sa bati la pas domol fiecare straduta, parca intri intr-o alta lume. Strazile sunt inguste, da inguste tare, masinile micute care trec pe acolo umplu tot spatiul. Poti linistit sa dai mana, din balcon, cu vecinul de vis-à-vis. Locuitorii sunt destul de galagiosi, pe alocuri muzica duduie tare, copiii se joaca in strada,  insa pe la orele pranzului toata lumea se linisteste si isi face siesta. Nimeni nu mai misca, magazinele sunt inchise, oameni putini pe strazi, totul e amortit.Pe unele stradute e atat de liniste incat auzi si ticaitul ceasului din casele cu usile deschise. Sa ne intelegem, acolo toata lumea sta cu usa deschisa la casa, care de obicei da in bucatarie, si se protejeaza de ochii curiosilor cu o perdea prinsa in cuie in tocul usii.
            In linistea asta femeile mai in varsta ies in fata casei si fac paste. Da, da, fac paste acolo in strada in vazul tuturor, iar asta mie mis-a parut ceva fantastiiiic! Stau la masute si framanta aluatul, apoi il taie si fac pastele pe care le pun la uscat pe site speciale. Turistii pot sa cumpere paste de diferite marimi, atat din faina alba cat si din integrala. Noi am dat pe 500 de grame 2,5 Euro. Bineinteles, am intrebat-o pe doamna draguta cum sa le pregatesc si mi-a recomandat un sos de rosii cu busuioc si parmesan razuit sau cu sos bolognese, la cuptor. Vai, nu va pot zice ce emotionata am fost cand am primit indicatiile astea. Am multumit, mi-am luat punga cu “urechiuse” si am tinut-o in mana pana ce-am ajuns inapoi la hotel. Apropo, pastele specifice acestei regiuni sunt pastele orecchiette, adica urechiuse in limba noastra cea dulce. Si stiti ca pe noi ne cheama de familie Ureche, nu?
            Orasul prinde viata dupa-masa, cand se redeschid magazinele si incepe o forfota de du-te-vino. Si daca vrei sa faceti cumparaturi, acum e momentul, pe Via Sparano, unde veti gasi magazine ale marilor firme. Dar si a celor mici.
          Orasul, atat partea veche cat si cea moderna, este plin de restaurante si terase, asa ca aveti de unde alege daca doriti sa mancati. Mancarea este buna, iar preturile decente. O portie de paste este intre 7 si 10 euro si la fel si pizza. La fel de bine va puteti delecta cu tot felul de piadine si panini, iar preturile pornesc de la 3 euro. Daca vedeti prin preajma un magazin “Salumeria” nu ezitati sa intrati si sa ii cereti vanzatorului sa va pregateasca un sandwich cu produse proaspete de la vitrina. Noi am incercat o specialitate de-a locului, cu mezeluri, parmesan si vinete marinate in ulei de masline si a costat 3 euro bucata. Demential!
         Mai mult nu va mai zis, am vrut doar sa va starnesc interesul si sper ca am reusit. Va las cu pozele din Bari, dar si cu reteta de orecchiette, facuta dupa indicatiile doamnei dragute si amabile.

P.S. Multumesc fetelor cele mai faine care mi-au dat o gramada de indicatii pentru vacanta: Silvia N., Alexandra A. si Monica R.
 
Bunicutele pun pastele la uscat
Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Doamna simpatica de la care am cumparat paste

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Ceramica

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Fructe

Bari Vecchia

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Lungomare di Bari

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Portul si piata de peste (pe fundal)

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

 

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Cladire de pe Via Sparano

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Basilica di San Nicola

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

 

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

Urecheatii la Castelul Svevo

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
 
Paste orecchiette cu sos de rosii si busuioc
Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

 

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

 

Ingrediente
          400 g paste
          700 ml passata de rosii
          5 frunze mari de busuioc proaspat, tocate
          1 ceapa alba
          2 catei de usturoi
          Sare si piper
          Parmesan
          2-3 linguri ulei de masline
Intr-o oala incapatoare se pune apa la fiert cu sare. Cand aceasta incepe sa fiarba se adauga pastele si se fierb al dente.
Ceapa se curata, apoi se toaca marunt si la fel se procedeaza si cu usturoiul.
Intr-o tigaie adanca se infierbanta uleiul de masline, se adauga ceapa si se caleste la foc mic pana cand se inmoaie, apoi se adauga si usturoiul.
Se toarna passata in tigaie, se condimenteaza cu sare si piper si se lasa la fiert (tot la foc mic) pentru cca 30 de minute, apoi se adauga busuiocul tocat si se mai fierbe pentru 5 minute.
Pastele scurse de apa se adauga in tigaia cu sosul de rosii. Si cam atat!

 

Orecchiettele cu sos de rosii si busuioc se servesc fierbinti cu parmesan razuit pe deasupra. Si-un pahar de vin J

 

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

 

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

 

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc

 

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc
Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply