In familia noastra nu exista Paste fara oua vopsite cu coji de ceapa. Desigur, nu avem nimic impotriva celor vopsite in alte culori, vopsite natural sau cu vopsea din comert. Cele vopsite cu coji de ceapa ne trezesc amintiri frumoase, ne leaga mai mult de familie. De fiecare data cand pregatesc ouale, mintea ma duce in holul din casa bunicilor din Salaj. Noi, copiii, lipeam frunzele pe ouale curate si ajutam la legatul lor in ciorap, iar din bucatarie veneau adieri de nuca si vanilie, de la cozonacii care se umflau in cuptor.
Mai jos va arat cum le pregatesc eu, e super-super simplu, si sper sa va inspire si pe voi sa vopsiti ouale de Paste dupa metoda bunicilor.
P.S. In foto de mai jos sunt ouale vopsite in lumina soarelui. Sunt superbe, nu-i asa?
Ceapa alba sau ceapa rosie? Care cea potrivita pentru vopsit?
Raspunsul este unul simplu: ambele. Daca folosim doar coji de ceapa alba, culoarea finala va fi un portocaliu deschis, pe cand daca folosim doar coji de ceapa rosie, vom obtine o culoare de maron-visiniu inchis. Cum echilibrul este cheia in tot, recomand un mix de coji, cu o pondere mai mare a celor rosii.
Oua vopsite cu coji de ceapa – Cum pregatim ouale
Vom alege oua cu coaja cat mai alba, astfel culoarea va prinde cat mai frumos. Desigur, putem folosi si oua cu coaja inchisa la culoare daca numai asa avem. Inainte de vopsire, ouale trebuie spalate cu apa si putin detergent de vase sau sapun pentru a fi degresate.
Oua vopsite cu coji de ceapa – De ce avem nevoie?
- 15 oua
- coji de la aproximativ 2 kg ceapa
- un dres de dama
- frunze (eu am folosit patrunjel si marar)
- ata
- 1-2 linguri otet (ajuta la fixarea culorii)
Cum vopsim ouale
Punem cojile de ceapa intr-o oala. Ar fi bine ca aceasta oala sa nu fie chiar cea mai buna oala din casa, avand in vedere ca va ramane usor patata la final.
Aplicam pe fiecare ou un model de frunza si il lipim cu putina apa de coaja oului. Introducem oul in dres, cu frunza in jos sau in lateral si strangem dresul bine, apoi legam cu ata. Eu prefer sa pastrez dresul intreg, sa nu tai bucati pentru fiecare ou. Astfel, la final am un sirag de oua.
Asez ouale in oala cu coji de ceapa si adaug apa sa treaca bine peste ele. Adaug si otetul si pun oala pe foc. Din momentul in care apa incepe sa fiarba, le tin pe foc exact 10 minute. Apoi opresc focul si las ouale in apa colorata pana sunt aproape reci.
Le scot din apa, tai dresul si indepartez frunza, apoi ung fiecare ou cu un servetel imbibat in putin ulei, pentru un luciu frumos. Desigur, ouale se pot unge si cu o bucatica de slanina, asa cum procedau si bunicile noastre.