Desert/ papanasi/ vanilie

Papanasi fierti aromati cu vanilie

Papanasi fierti aromati cu vanilie, o alternativa mult mai sanatoasa si dietetica pentru papanasii prajiti.

Acuma drept sa va spun, eu am auzit prima data de papanasi prajiti in 2004 cand am venit la Cluj la facultate; pana atunci papanasii erau doar acestia fierti. Asa facea mama, bunica si toate doamnele din familia mea si nu va pot spune ce bucurie mare era in casa cand ne facea mama un castron cu papanasi…nu, nu ca ne-ar fi facut rar, ci pentru ca am fi mancat in fiecare zi cu aceeasi pofta! Insa omul cat traieste invata si acum fac si prajiti si fierti.
Papanasii de astazi sunt cei mai aromati si parfumati papanasi pe care i-am facut pana acum. Si asta pentru ca le-am adaugat in compozitie minunate seminte din pastaie de vanilie de Bourbon, iar in pesmetul in care i-am tavalit am pus scortisoara. N-am cuvinte sa va spun cat de buni au fost, caci sunt o amintire, desi i-am facut azi la pranz!!
Cu reteta de papanasi fierti aromati cu vanilie particip la concursul: Pregateste cel mai bun desert cu branza, organizat de Isabela si Pastai de Vanilie.

Ingrediente Papanasi fierti aromati cu vanilie

  • 500 grame branza de vaci
  • 2 oua
  • 80 g zahar
  • 300 grame faina
  • 2 picaturi esenta de lamaie
  •  semintele de la 1 pastaie de vanilie
  • ½ pliculet praf de copt

Pentru servire

1 lingurita unt
pesmet (5-6 linguri)
zahar brun (2 linguri)
o lingurita de scortisoara

Mod de preparare Papanasi fierti aromati cu vanilie

Intr-un bol se amesteca bine branza impreuna cu ouale, zaharul, coaja razuita de lamaie si semintele pastaii de vanilie. Pentru a le scoate, pastaia se taie transversal si cu varful unui cutit se rade usor interiorul pastaii. Pentru ca am vrut niste papanasi cu aroma intensa de vanilie am folosit toate semintele, insa se pot folosi si mai putine.
Odata acestea amestecate se adauga faina lingura cu lingura. Daca cumva branza lasa zer s-ar putea sa fie nevoie de mai multa faina, insa atentie! daca punem prea multa faina vor iesi tari, asa ca va sfatuiesc sa scurgeti bine branza inainte de utilizare.
Aluatul care rezulta trebuie sa vi se despinda usor de maini, asa ca pastrati la indemana putina faina, poate va fi nevoie sa adaugati 1-2 linguri.

Din aluat modelam mingiute, cat chiftelele, si le punem deoparte pe o planseta de lemn.
Intre timp punem o oala mare cu apa la fiert, iar cand aceasta incepe sa fiarba punem papanasii in apa.

Dupa ce papanasii se ridica la suprafata mai lasati-i sa fiarba 5 minute, apoi ii pot scoate.

Cat papanasii fierb punem intr-o tigaie untul sa se topeasca, apoi adaugam pesmetul si scortisoara. Le lasam sa se prajeasca la foc mic, amestecand, sa nu se arda! Cand pesmetul incepe sa isi schimbe culoarea se adauga zaharul si se mai prajeste 1-2 minute.

Scoatem papanasii din apa cu o paleta, apoi ii asezam in tigaia cu pesmet. Rotim incet tigaia pana cand papanasii se acopera de pesmet.

Dupa ce sunt acoperiti cu pesmet ii transferam pe un platou si ii putem servi.
Se servesc asa calduti cu zahar brun presarat pe deasupra, dar sunt foarte buni si reci.
Ii puteti servi si alaturi de dulceata si/sau smantana.

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    TeoBucatar
    aprilie 6, 2012 at 6:34 am

    Intr-adevar…cei mai:)

  • Reply
    greeneyes
    aprilie 6, 2012 at 6:34 am

    nu stiam ca exista si varianta asta, mai sanatoasa.
    se mai pot servi cu dulceata?

  • Reply
    Corina Ureche
    aprilie 6, 2012 at 6:51 am

    Multumesc Teo 🙂

  • Reply
    Corina Ureche
    aprilie 6, 2012 at 6:52 am

    Green, cum ziceam, acest fel de papanasi se fac mai mult prin Ardeal si nu in toate zonele. Poti sa ii servesti si cu dulceata, insa gustul nu va fi acelasi!

  • Reply
    Buburuza Bubu
    iunie 11, 2012 at 4:05 am

    Frumoasa prezentare!Ti-am furat reteta 🙂

  • Reply
    Corina Ureche
    iunie 11, 2012 at 4:08 am

    Buburuza, ma bucur enorm ca iti place. Sa imi zpui cum iti ies si pofta mare!

  • Leave a Reply