Papanasi fierti fara gluten – o alternativa la fel de gustoasa a papanasilor prajiti. Faci economie la ulei, iar casa nu se umple de miros!
Papanasi, galbini de grasi, cum am zice pe aici prin partile Clujului. Papanasii de astazi nu sunt galbeni, dar sunt aurii si dolofani, cu aroma subtila de vanilie, fara gluten si fierti.
Se fac usor tare, dar daca totusi nu va place aceasta varianta de papanasi fierti, puteti praji mingiutele in baie de ulei. Eu prefer de departe sa ii fierb, fiind obisnuita de mica sa mananc papanasi fierti. Face mama niste papanasi …
Reteta face parte din campania “Iubim si daruim cu Schar”, campanie Schar si celiaci.ro, o campanie draga mie, in care m-am implicat cu placere si curiozitate, recunosc. Sper ca am reusit sa ma ridic la inaltimea asteptarilor si sa aduc retete fara gluten de calitate, pe placul si indemana tuturor. Eu sunt multumita, ba chiar foarte multumita, daca imi permiteti.
Am descoperit produsele fara gluten de la Schar si comunitatea de pe celiaci.ro, m-am bucurat de mancaruri bune si am fost cu gandul de bine in permanenta catre prieteni, catre familie si catre voi, dragii mei pofticiosi.
Si nu uitati ca impreuna cu Schar avem un concurs pentru voi, unde puteti castiga produse fara gluten pentru o luna intreaga. Trebuie doar sa lasati un comentariu in care sa daruiti un gand bun, sa ne impartasiti o experienta pozitiva care sa ne inspire in a fi mai buni, mai generosi, mai recunoscatori si mai iubitori. Click aici pentru detalii.
Ingrediente Papanasi fierti fara gluten
- 300 g branza slaba de vaci
- 3 linguri de zahar
- 1 ou mare
- semintele de la o pastaie de vanilie
- 8 linguri faina mix universal fara gluten Schar
Pentru finisat
- pesmet fara gluten (eu l-am obtinut macinand crostini Schar)
- scortisoara dupa gust
- zahar brun (eu am avut zahar cu melasa) tot dupa gust
- o lingurita unt
Pentru inceput punem la fiert apa intr-o oala incapatoare.
Intr-o tigaie pregatim pesmetul. Punem o tigaie pe foc si punem untul la topit. Cand este topit adaugam pesmetul si il lasam cateva minute sa se rumneasca, amestecand.
Oprim focul si adaugam zahar si scortisoara, dupa gust. Avem pesmetul, ne apucam de papanasi.
Intr-un bol amestecam ingredientele pentru papanasi, pana cand obtinem un aluat semi-lipicios. Eu prefer un aluat de o consistenta mai lipicioasa si asa nu risc sa iasa papanasi prea tari. Daca punem prea multa faina in schimb, pana cand aluatul s-ar dezlipi de pe maini, papanasi ar fi prea tari.
Pentru a modela papanasii mai bine punem pe o farfurie. Trecem palma prin faina, luam aluat si modelam mingiutele.
Procedam asa pana cand se termina aluatul si punem papanasi pe un fund de lemn. Cand apa a inceput sa fiarba scufundam papanasii in apa si ii lasam sa fiarba pana cand se ridica la suprafata. Cand incep sa se ridice ii scoatem cu o paleta si ii punem in pesmetul pregatit.
Tavalim papansii prin pesmet si ii scoatem pe o farfurie.
Servim papanasii cu dulceata, cu dulceata sau doar cu putin zahar pe deasupra.
Pofta buna!
1 comment
Supeerr! 😉 Eu de papanasi am aflat cand am ajuns in Ragatime, acum 23 de ani :D. Acasa, la mama, am mancat mereu din astia ca ai tai, fierti. Super faini 😉 P.S cu din astia, fierti, mi-am crescut si Zmeisoriii 😉 asa era indicat in cartea Mama si copilul 😀