mamaliga/ Mancaruri/ Pui/ retete unguresti

Papricas de pui (cu smantana)

Paprikas Csirke, pe numele lui adevarat, este o mancare cu specific unguresc foarte des prepaparat prin partile noastre (Aci langa Cluj ii zicem popricaș, pentru ca la boiaua de ardei ii spunem poprica) In special varianta aceasta, pe care va voi prezenta-o mai jos, adicatelea cu ingrosala de smantana cu faina.Este nesanatos, greu la stoamc, ficat &co., stiu asta. Insa merita macar din cand in cand sa lasati jos barierele impuse si sa mai calcati stramb.Putin poricas chiar nu a omorat pe nimeni si nici nu cred sa o faca vreodata.
Pentru mine popricasul este una dintre acele mancaruri careia i-as putea pune un the in fata. Este mancarea care imi aduce aminte de copilaria petrecuta la bunicii din Salaj, pentru ca bunica Aurelia facea cel mai bun popricas posibil. Cu pui de casa fraged si aromat, cu mamaliga aburinda si cu castraveti murati. Era perfect!
Bineinteles, mama pregateste popricasul ca si bunica, iar gusturile sunt foarte usor diferite. Practic nu cred ca as putea face diferenta intre ele. Ei bine, sper ca odata si popricasul meu sa fie ca al lor si ca sa ajung acolo trebuie sa exersez  si va zic drept ca nu-s departe:P.
Popricasul se serveste cu mamaliga, galuste de faina sau cu paine. Am vazut si popricas servit cu paste sau cu cartofi piure, insa nu m-as propunta in acest sens pentru ca nu am incercat.
Pana una alta, haideti la masa!

Ingrediente
-2 pulpe de pui intregi+2 aripi de pui (am avut pui de casa)
-o ceapa alba mare
-2 catei de usturoi
– 2 linguri de faina (eu folosesc Slabesti mancand-amestec pentru paine)
-4 linguri de smantana
-2 lingurite de boia dulce
-sare si piper dupa gust
– cateva fire de patrunjel proaspat
-o lingura de unt
Se curata ceapa, se spala, apoi se taie cat mai marunt. Un catel de usturoi se toaca si el cat mai maruntel.
Intr-o cratita se topeste untul si se adauga ceapa si usturoiul. Acestea se calesc la foc molcom, pana cand ceapa este inmuiata si devine translucida. Se adauga in cratita carnea de pui (spalata bine in prealabil) si se prajeste 2-3 minute pe fiecare parte. Se toarna peste carne apa, cca 1 l am pus eu, se condimenteaza cu putina sare si piper si se lasa carnea la fiert pana cand se desprinde usor de pe os. Este foarte bine daca pregatiti popricasul cu pui de casa pentru ca veti obtine un sos delicios. In lipsa acestuia merge cel de la magazin.
Intre timp se pregateste ingrosala amestecand faina cu smantana si putina apa din cartita. Se amesteca energic pana cand sunt eliminate cocoloasele, de preferabil se foloseste telul la aceasta operatiune. Se scoate carnea din cartita si se adauga boiaua in cratita apoi incet-incet-ingrosala. Se amesteca bine, se pue carnea la loc in sos si se lasa popricasul sa fiarba cca 15 minute, astfel nu se va simti gustul fainii. (eu am luat carnea de pe os, dar puteti sa lasati carnea intreaga) La sfarsit se adauga patrunjel tocat marunt si se serveste alaturi de garnitura.

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    dia_diana58
    august 4, 2013 at 11:14 am

    Ce pofta grozava mi-a facut mamaliga ta , ooof … norocul meu este ca azi la pranz avem iepuras la tigaia I cook la care voi face o mamaliga cat roata carului si o crema de usturoi … sa-ti lingi degetele unul cate unu .
    Si la noi se prepara asa ceva , doar ca noi ii spunem ciulama .
    Duminica insorita , Corina !

  • Reply
    Simona
    august 4, 2013 at 7:44 pm

    Imi ploua in gura!!! Desi eu is nunteanca, barbatu meu e jumatate ardelean, crescut in Bihor, deci.. simturile mi s-au ascutit prin simpatie 🙂 Ador astfel de mancaruri, desi nu pap foarte des din motiv de calorii 🙂

  • Reply
    M. Angi S.
    august 6, 2013 at 12:23 pm

    Superb… Bucatele mele preferate.Arata atit de bine.Bravo :-*

  • Leave a Reply