capsuni/ ciocolata/ Desert/ Prajitura

Pavlova (cu ciocolata)

Aceasta frumoasa (din toate punctele de vedere) prajitura a fost numita astfel dupa balerina rusoaica Anna Pavlova. Prajitura a fost creata in cinstea ei in timp ce era intr-un turneu in Noua Zeelanda si Australia, nestiindu-se nici pana astazi cu exactitate, in care dintre cele doua tari a fost inventata.
Pavlova mi-a facut demult cu ochiul, dar am ocolit-o de multe ori din cauza bezelei. Insa s-a dovedit a fi foarte usor de facut, iar prajitura a ajuns una din preferatele noastre. Chiar daca este cu frisca 🙂 ( eu nu prea mananc frisca).

Ingrediente

-4 albusuri
-150 g zahar
-50 g ciocolata amaruie
-1 1/2 linguri cacao
-0 lingurita otet balsamic
-frisca (am folosit o cutie mica)
-fructe proaspete sau congelate
-menta

Preincalziti cuptorul la 120 de grade. Intr-un vas de sticla mixam albusurile. Dupa 5 minute, cand ele vor fi cat de cat intarite, adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma tare si zaharul este topit. Adaugam otetul, cacaua si ciocolata maruntita.
Intr-o tava punem hartie de copt si punem compozitia de bezea formand un cerc. Faceti cercul in functie de dimensiunea farfuriei pe care veti aseza prajitura. Eu am facut 2 cercuri u diametru de aprox. 20 cm, iar din restul compozitiei am facut bezele cu postul.
Dam tava la cuptor la 120 de grade pentru 1 ora si jumatate, timp in care nu se dechide usa acestuia. Bezeaua este gata cand marginile incep sa i se crape.
Scoatem tava si o lasam sa se raceasca. Nu scoateti cercurile de bezea din tava cat acestea sunt calde caci riscati sa se rupa.
Intre timp bateti frisca. Eu am folosit o cutie mica si nu am mai pus zahar in ea.
Cand s-a racit bezeaua punem pe deasupra frisca si ornam cu fructe. Eu am folosit zmeura. Pentru un aspect si mai frumos se rade ciocolata pe deasupra si se orneaza cu menta.
Dati putin la rece prajitura inainte de servire!

Sper sa nu vi se para complicat, caci nu este! Odata ce o incercati veti dori sa o faceti cat mai des. Are o textura crocanta la exterior si usor moale la interior. Frisca (daca nu se pune in cantitati exagerate) nu o face nici gretoasa si nici nu inmoaie bezeaua, iar fructele acrisoare au transformat-o intr-o prajitura prietena cu ficatul 😛
Puteti sa folositi ce fructe doriti. Si deasemenea, nu este obligatoriu sa puneti cacao si ciocolata.

si bezelele

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    alinutzika
    februarie 23, 2012 at 3:53 pm

    ador pavlova!

  • Reply
    Top Cuisine avec Lavi
    februarie 23, 2012 at 3:53 pm

    Cat de bine arata!

  • Reply
    Dana Cristea
    februarie 23, 2012 at 3:53 pm

    Super!!! Si eu tot pavovla fac pentru maine, deja o am la cuptor, pana se face a mea pap de la tine ca tare bine arata!!! Pup!

  • Reply
    Corina Ureche
    februarie 23, 2012 at 5:59 pm

    Ma bucur enorm sa aflu ca va place, este extraordinar de buna! Va multumesc

  • Reply
    Miha
    februarie 23, 2012 at 7:55 pm

    Oooo…ce bunatate! Super!

  • Reply
    dian@
    februarie 25, 2012 at 8:03 pm

    foarte frumoasa Pavlova ta, Corina!

  • Reply
    Corina Ureche
    februarie 28, 2012 at 11:43 am

    multumesc frumos, Diana!

  • Reply
    Ramona Alina
    mai 31, 2012 at 7:43 am

    Foarte frumos ti-a iesit:)

  • Reply
    Corina Ureche
    mai 31, 2012 at 7:43 am

    multumesc, Ramona!

  • Leave a Reply