gustari sarate/ Mancaruri/ retete turcesti

Pide cu sunca si cascaval

Cu chiu cu vai am reusit sa pregatesc intr-o zi pide, pide pe care le am in minte de foarte multa vreme. Insa am atatea retete pe lista „de incercat” ca deja s-a pierdut de mult sirul lor. Pidele noastre sunt de fapt niste placinte cu umplutura de forma lunguiata-barcuta, sa le zicem pizza turceasca, caci sub denumirea acesta le veti gasi in foarte multe locuri.
Ca si umpluturi puteti sa alegeti dupa pofta inimii: carne tocata, sunca si cascaval, spanac si branza, umpluturi vegetariene, etc. Eu am facut cu ce aveam mai la indemana, iar urmatoarea umplutura va fi din carne tocata frumos condimentata cu arome orientale. Din cantitatile de mai jos eu am facut 4 bucati, insa au iesit prea pufoase (dupa cum se vede in poza cu sectiunea) si din cautarile pe internet am vazut ca ele ar trebui sa fie mai subtirele. De aceea, am adaptat in reteta si am trecut 6 parti in loc de 4.
Noi am mancat cate o bucata de cum le-am scos din cuptor, insa sunt foarte bune si reci. Le puteti taia in mai multe bucati si sa le puneti in pachetul cu merinde sau sa le serviti pe post de aperitiv. Pentru un gust si mai bun si pentru estetica puteti sa ungeti marginile aluatului cu ou batut si sa presarati pe ele susan alb si negru sau diverse alte seminte.Ideea e ca in bucatarie va puteti juca si adapta totul dupa bunul plac si buna pofta.
Nu mai mai lungesc ca stiu sigur ca doua persoane asteapta reteta, Ioana si Alina 🙂

Ingrediente
Pentru aluat
-500 g faina-250 ml apa calduta
-un plic drojdie uscata
-o lingurita de sare
-o lingurita de zahar
Pentru umplutura:
-200 g sunca taiata cubulete
-200 g cascaval razuit
-2 oua
-o lingura smantana
-3 fire patrunjel proaspat
-sare si piper
Pentru aluat, se pun intr-un bol apa, drojdia, sarea si zaharul. Se adauga faina si se framanta aluatul pana cand acesta nu se mai lipeste de maini. Se acopera bolul cu un prosop si se pune intr-un loc caldut sa dospeasca pentru cca 1 ora.
Dupa ce aluatul este dospit, se imprastie putina faina pe blatul de lucru si se portioneaza aluatul in 6 parti. Se intinde fiecare parte de aluat intr-o foaie alungita si cu capetele ovale (pe cat posibil, bineinteles).
Pentru umplutura se amesteca sunca cu cascavalul. Umplutura se distribuie egal pe fiecare foaie de aluat, iar marginile aluatului se rasucesc usor spre interior, rezultand niste barcute (ca si in imaginea de mai jos). Intr-o tava de cuptor se pune hartie de copt si se aseaza una langa cealalta barcutele.

Ouale se bat cu sare si piper si se amesteca cu smantana. Se toarna din acest amestec peste umplutura din barcute, iar pe deasupra se presara patrunjel tocat marunt.

Tava se da la cuptor pentru 25 de minute la 200 de grade (Cuptorul trebuie sa fie preincalzit, asadar, cand va apucati sa intindeti aluatul porniti si cuptorul sa se incalzeasca).
Pidele sunt foarte bune calde, dar si reci. Un iaurt langa ele ar completa frumos ecuatia.

Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mila
    aprilie 16, 2014 at 3:12 pm

    Mor de pofta! Habar nu aveam ca se cheama pide, sper sa nu fiu lenesa si sa incerc si eu!

  • Leave a Reply