Mancaruri/ retete frantuzesti/ tarta sarata

Quiche Lorraine

Bine v-am regasit, dragi prieteni! Sa aveti un nou an frumos, linistit si sanatos!
Prima reteta a anului este aceasta tarta si nu este aleasa intamplator. Odata cu reintoarcerea la serviciu dupa vacanta a aparut si vesnica problema: „ce ne punem maine de mancare la serviciu?” Am cam epuizat ideile de salate si sandvisuri, de aceea am trecut la capitolul tarte sarate.
O tarta quiche este o tarta deschisa care poate fi dulce sau sarata si are ca baza crusta „pate brisee” (aluat facut din faina si unt rece cu proportia de 2:1 si legate cu apa rece). Tarta poate fi umpluta cu legume, carne sau doar branzeturi si oua, alegerea este in functie de preferinte.
quiche lorraine
quiche lorraine

Ingrediente Quiche Lorraine

pentru blat (pate brisee)
  • 250 g faina alba
  • 125 g unt rece
  • 6 linguri de apa rece
  • un praf de sare
Intr-un bol se pun faina, sarea si untul taiat cubulete si se framanta alauatul pana cand are o textura nisipoasa.
Se adauga apa, se framanta pana cand se dezlipeste de pe maini, apoi se formeaza o bila de aluat care se trage in folie de plastic si se da la frigider pentru o ora.
Dupa acest timp, aluatul se intinde cu ajutorul sucitorului si se aseaza intr-o forma de copt (eu am avut o forma mare cu diametrul de 22 de cm si doua micute de 8 cm).
Se inteapa din loc in loc aluatul, apoi se intinde deasupra lui hartie de copt si se pun peste ea 2-3 pumni de fasole uscata (care va preveni umflarea aluatului in timpul coacerii).
Quiche Lorraine se coace la 190 de grade pentru 15 minute sau pana cand marginile aluatului sunt usor rumene.
Se scoate tava din cuptor si se da deoparte pana cand umplutura e gata.

Pentru umplutura

  • 125 g bacon taiat fasii subtiri
  • 100 g casacaval (Gruyere)
  • 100 ml smantana pentru gatit
  • 3 oua
  • sare si piper
  • un varf cutit nucsoara razuita
Baconul se rumeneste intr-o tigaie si se scoate pe hartie absorbanta.
Ouale se bat intr-un castron cu sarea, piperul, nucsoara si se amesteca cu smantana si branza data pe razatoarea mica.
Baconul se pune peste aluat si se toarna compozitia de oua si branza (au am mai pus pe deasupra 2-3 fire de chives taiate). Se coace tarta pentru 30-35 de minute la 170 de grade.
Quiche Lorraine se poate servi rece sau calda si poate ii puneti si o salata alaturi.
Pofta buna!
quiche lorraine
quiche lorraine
Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Gabriela
    ianuarie 14, 2015 at 1:09 pm

    Arată tare bine tarta ta! Bine te-am regăsit, Corina! Frumoase fotografii!

  • Leave a Reply