bezea/ Desert/ menta/ migdale/ ricotta/ zmeura

Rulada de bezea cu branza si zmeura

Daca pana ieri ma plangeam ca e prea cald si nu-mi venea a porni cuptorul, azi as sta cu el doar pornit. E frig, ploua si ceru-i plin de nori, belti peste tot, pantofi murdari de noroi, par incretit de la umezela…epic, as spune. Nu-mi place toamna si sufar cand vad ca zilele de vara intra-n sac, dar astept cu nerabdare luna mai a lui 2014…stiu ca de atunci vine caldura. Dar sa stiti ca lacrimile varsate dupa vara nu mai sunt asa amare daca ai o daraba de ceva bun si dulce in mana si-n lingurita 🙂 Si va invit sa incercati cea mai faina rulada; are de toate: blat delicat de bezea si migdale, branza cremoasa si zmeura acrisoara. E divina!
Capul rautatilor este Laura Laurentiu (multumim :*), caci de la ea am luat reteta.  Eu nu am avut mascarpone, am folosit ricotta si cred ca merge cu orice fel de branza dulce, crema de branza si chiar urda. Doar sa aveti grija sa fie scursa bine de zer. Desi folosesc de o buna bucata de vreme indulcitori in locul zaharului, la blatul acesta mi-a fost frica sa pun indulcitor, asa ca am pastrat cele 4 linguri de zahar. N-am mai facut bezea cu indulcitor si am vrut musai sa-mi iasa bine.
Asadar, incheiem cu un pam-pam si cu pofta buna!

Ingrediente
-4 albusuri
-4 linguri de zahar
-120 g migdale macinate
-un varf de cutit de sare
Crema:
-o cutie ricotta (250 g)
-o ceasca de zmeura proaspata
-200 ml smantana pentru frisca
-indulcitor dupa gust
-cateva frunze de menta proaaspata (tocate maruntel)
Se porneste cuptorul.
Albusurile se mixeaza intr-un bol de sticla curat si perfect uscat. Cand incep sa se intareasca usurel se adauga pe rand lingurile de zahar si sarea. (Se pune o lingura si se mixeaza bine de tot, apoi alta si tot asa). Cand obtinem o spuma tare adaugam migdalele rasnite si amestecam spuma cu miscari lente de sus in jos.
Intr-o tava se pune hartie de copt, se toarna bezeaua si se intinde cu ajutorul unei spatuli. Tava mea are undeva la 35×25 cm, iar foaia de bezea nu am intins-o sa atinga marginile tavii pentru ca ar fi iesit foarte foarte subtire. Dam tava la cuptor pentru cca 25 de minute, avand grija sa nu se rumeneasca foarte tare. Cand este coapta, se scoate din tava si se pune pe o alta bucata de hartie de copt si se ruleaza cu grija, apoi se lasa la racit. Pentru ca eu nu am apucat sa fac poza acestui pas, va recomand sa aruncati o privire pe blogul Laurei si sa vedeti exact cum sta treaba. Link aici.
Pentru crema se mixeaza branza cu smantana, zmeura, indulcitorul si menta maruntita pana cand crema capata consistenta. Cand este gata, se desface bezeaua cu grija si se intinde crema obtinuta, apoi se ruleaza la loc. Rulada se tine la rece pana la servire si optional se poate pudra cu zahar.

Priveam fără de ţintă-n sus –
Într-o sălbatică splendoare
Vedeam Ceahlăul la apus,
Departe-n zări albastre dus,
Un uriaş cu fruntea-n soare,
De pază ţării noastre pus.
Şi ca o taină călătoare,
Un nor cu muntele vecin
Plutea-ntr-acest imens senin
Şi n-avea aripi să mai zboare!
Şi tot văzduhul era plin
De cântece ciripitoare.

Privirile de farmec bete
Mi le-am întors către pământ –
Iar spicele jucau în vânt,
Ca-n horă dup-un vesel cânt
Copilele cu blonde plete,
Când saltă largul lor vestmânt.
În lan erau feciori şi fete,
Şi ei cântau o doină-n cor.
Juca viaţa-n ochii lor
Şi vântul le juca prin plete.
Miei albi fugeau către izvor
Şi grauri suri zburau în cete.

Cât de frumoasă te-ai gătit,
Naturo, tu! Ca o virgină
Cu umblet drag, cu chip iubit!
Aş vrea să plâng de fericit,
Că simt suflarea ta divină,
Că pot să văd ce-ai plăsmuit!
Mi-e inima de lacrimi plină,
Că-n ea s-au îngropat mereu
Ai mei, şi-o să mă-ngrop şi eu!
O mare e, dar mare lină –
Natură, în mormântul meu,
E totul cald, că e lumină!

Vara, de George Coșbuc
Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Laura M
    august 30, 2013 at 5:42 pm

    M-ai omorat cu reteta asta! Arata incredibil si stomacul meu cred ca e gaurit deja…

  • Reply
    ama
    septembrie 1, 2013 at 2:44 pm

    minunata! 🙂

  • Leave a Reply