Mancaruri/ mazare/ Paste/ rosii uscate/ taitei de casa

Taitei de casa cu smantana si mazare

Cei care locuiti in alte localitati decat cele natale, probabil stiti sentimentul acela se saltare a inimii cand primesti ceva bun de acasa. Oua impachetate in ziar, legume proaspete de gradina, prajitura facuta de mama, sarmale de pus la congelator, verdeturi frumos mirositoare, poate snitele sau chiftele. Si lista ar putea continua la nesfarsit.
Eu am primit in ultimul  cel mai recent pachet (care a fost de fapt o vizita a parintilor mei la noi la Cluj) taitei de casa facuti de mama si bunica. Draga de bunica s-a gandit sa ne puna 3 pungi mari. Sa avem! Doamne, da-i sanatate sa ne bucure cat mai mult timp si sa ne bucuram unii de altii!
Doua dintre ele (pungile) au fost cu taitei lati, iar cealalta cu taitei pentru supa. Taiteii lati i-am facut cu smantana si mazare, adicatelea ce vedeti voi azi aici, dar am facut o portie si cu nuca. Cu nuca, scortisoara si coaja de lamaie. Nu va pot spune cat de buni au putut fi! (Apropos, noi la taietei, pe aci pe langa Cluj, le spunem tomnaji)
            Cei cu smantana si mazare se fac repede (ca si cei cu nuca de altfel), in 15 minute sunt gata. E o mancare simpla, dar cu arome bogate. Bineinteles, daca nu aveti taitei de casa puteti orice fel de paste doriti.
            Nu este mancarea cea mai softisticata, dar mie mi-a adus ganduri bune si senine si am vrut sa le impartasesc cu voi.
Sa ne fie de bine tuturor!
Taitei de casa cu smantana si mazare

 Ingrediente
          400 g taitei de casa
          200 g mazare
          Cateva rosii uscate (pe care poate aveti posibilitatea sa le faceti chiar voi)
          400 ml smantana lichida
          O ceapa
          2 catei de usturoi
          Sare si piper
          Parmezan sau orice branza sarata care poate fi razuita
          3 linguri ulei de masline
*Ceapa si usturoiul se curata, apoi se toaca marunt.
**Mazarea se scurge de apa (daca este una de la borcan sau conserva) sau se fierbe daca se foloseste proaspata.
***Rosiile uscate se taie bucatele.
1.   Se pune la fiert apa cu sare, intr-o oala incapatoare. Cand aceasta incepe sa fiarba se adauga pastele, iar dupa fierbere se pun intr-o sita sa se scurga de apa. Totusi, pastrati putina apa in care au fiert, va ajuta la legarea sosului.
2.   Intr-o tigaie se incinge uleiul de masline, apoi se adauga ceapa si se caleste pana cand devine sticloasa.
3.      Se adauga usturoiul, iar dupa 2-3 minute mazarea si rosiile uscate.
4.      Se toarna smantana si condimentele si se lasa la fiert pe foc mic pana la ingrosarea sosului (nu dureaza mult, cateva minute).
Taitei de casa cu smantana si mazare
Taitei de casa cu smantana si mazare
Taitei de casa cu smantana si mazare
Taitei de casa cu smantana si mazare
Taitei de casa cu smantana si mazare
Taitei de casa cu smantana si mazare
Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply