Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Contact
  • Despre

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Contact
  • Despre
salata

Salata de naut cu telemea de capra

ianuarie 8, 2019

Salata greceasca cu cous cous

iunie 7, 2018

Salata de post cu farfalle si legume

martie 23, 2018
salata

Salata de paste cu ton si mazare

aprilie 2, 2017

Vesnica salata de dieta. 7 combinatii de vis

iunie 13, 2016

Salata de naut si somon

ianuarie 7, 2016
salata

Salata Niçoise

septembrie 15, 2015

Salata de cartofi cu mustar

iulie 16, 2015

Salata cu halloumi si cous-cous

iulie 14, 2015
salata

Salata de sfecla rosie, spanac si portocale

martie 24, 2014

Salata de mei cu legume si ton

septembrie 4, 2013

Salata cu omleta

iunie 20, 2013
Jurnal de vacanta

Taste of Matera

written by Corina Ureche octombrie 6, 2015
Taste of Matera

Zilele acestea sunt cu gandul departe, undeva prin Italia. Yep, mi-e tare dor de vacanta. O fi de la ploaie, ma gandesc. La Cluj cam ploua si e urat “ca saracia”. Asa ca hai sa va spun cateva cuvinte despre frumoasa noastra vacanta. Nu, nu este un ghid de calatorie sau un ghid de oras, ci cateva ganduri despre unul dintre cele mai frumoase orase ale Italiei.

Am ales sa mergem cateva zile in Bari, Italia, si de acolo sa misunam cand in stanga, cand in dreapta. Cand am ales destinatia pentru vacanta asta, de la care mi se pare ca a trecut o eternitate, nici nu am stiut noi unde mergem de fapt. De fapt, asa se intampla intotdeauna.

Din Bari am facut excursii de o zi sau o jumatate de zi in: Matera, Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni, Trani si Alberobello. Am umblat de aproape ne-am tocit talpile pantofilor, dar a meritat din plin orice efort. Azi va zic cateva cuvinte despre Matera. Nu stiu daca despre celelalte voi scrie, dar Matera nu avea cum sa scape.

Inainte de a pleca in vacanta, am facut cercetari. Adica am avut o mica discutie cu Google, cel mai bun prieten al omului. Din imaginile si sfaturile gasite, Matera ni s-a parut interesanta si de vazut. Pai atunci, hai s-o vedem!

Cand am ajuns acolo am uitat tot ce am vazut vreodata. Matera iti taie rasuflarea, te fascineaza, te intriga si iti oboseste picioarele de mama focului. Sau cel putin asta s-a intamplat in cazul nostru. Ceea ce va doresc si voua, desigur.

Dupa Petra, din Iordania, Matera este a doua cea mai veche asezare din lume si se afla in sudul regiunii Basilicata. Locuintele sunt sapate in stanca si se numesc “Sassi di Matera”, iar din 1993 se afla in patrimoniul UNESCO. In cateva dintre ele se locuieste inca. Altele sunt transformate in magazine, cafenele si restaurante si chiar hoteluri. Din pacate, exista destul de multe lasate in paragina.

Nu cred ca Matera are obiective turistice neaparat de bifat. In Matera fiecare straduta, poarta, usa de intrare in casa, stanca sapata, clopotnita ori taraba cu fructe este un obiectiv in felul ei. De cum ajungi in centru, fie ca o iei spre stanga, fie ca alegi dreapta, cu siguranta vei da peste ceva care te va lasa mut de uimire.

Cand te plimbi intorci capul la fiecare pas. In stanga vezi o usa albastra si niste cactusi, in dreapta vezi un geam cu un oblon care te poarta in alta lume. Balcoane cu flori, muschi pe ziduri, decorurile cele mai retro ori biserici sapate in stanci. Umbla vorba in targ ca ar fi peste 100 de biserici, in loucri unde nu ai banui ca exista asa ceva. Noi am crezut pe cuvant si nu le-am numarat.

Continuam cu piatete cochete, mancare buna si puncte panoramice. Pe toate le gasesti aici. Inaintezi pe straduta ingusta, urci prin dreapta, urci prin stanga, mergi in fata, apoi iti dai seama ca ai ajuns de unde ai pornit. Oh, este ca la muzeu! Si e ametitor de fain muzeul asta!

E atat de spectaculos, incat si Mel Gibson s-a simtit inspirat si a filmat in Matera secvente “Patimile lui Hristos” in 2004. In 1965, Pier Paolo Pasolini a filmat “Evanghelia dupa Matei”. Din poze, e lesne de inteles de ce Matera este o locatie preferata pentru filmele cu teme biblice. Exista si un muzeu, “cinema nei sassi” si daca il prindeti deschis cred ca ar fi interesant de vizitat. Noi nu l-am gasit deschis. Data viitoare!

Am vrut sa vedem cum locuiam oamenii “pe vremuri” asa ca am vizitat o locuinta deschisa si amenajata in acest sens. Am aflat cu aceasta ocazie ca animalele stateau in casa cu stapanii sau ca toaleta era langa pat. Cum arata imbracamintea localnicilor, ce mancau, cu ce se ocupau si se ustensile aveau in bucatarie. Frumos! Am platit 4 euro/persoana intrarea si am avut un audio pe fundal in limba engleza.

Si apropo de “pe vremuri”, Carlo Levi, exilat intr-un sat in reginunea Basilicata in perioada 1935-1936, descria o Matera saraca si plina de lipsuri, bantuita de malarie si mizerie si oameni resemnati. Daca va pica in mana “Hristos s-a oprit la Eboli” nu ezitati sa o rasfoiti, eu cu siguranta asta voi face.

Dupa ce ati batut toate stradutele, ati mancat ceva bun si ati baut si o bere racoroasa poate mai aveti vreme sa intrati, asa scurt, si in parcul orasului, unde veti gasi ruinele Castelului Tramontano, construit in sec. al XVI-lea.

Ce am mancat bun in Matera?

Pai pizza, Doamne iarta-ma, ca ce om manca altceva? Noua ne place pizza la ea in Italia. Mancam pana nu mai vedem bine.

Pizzerie gasiti multe. Ne-am oprit la Il boccone del musicista, in Piazza Sedile. E chair langa catedrala orasului piata asta, nu aveti cum sa o ratati. Era ora pranzului si era destul de aglomerat, dar am prins singura masa goala de pe terasa.

Am comandat doua pizza si cate o bere, evident. Pizza buna, ingrediente simple si putine, exact asa cum ne place si cum ne tihneste.

Pretul uneia a fost de 7 euro si ne-a placut chiar foarte mult, recomandam! Faptul ca nu ne-am inteles cu chelnerita decat prin semne, si la un moment dat nici nu mai stiam ce semne sa facem, nu ne-a prea placut.

Pe langa pizza si bere, ne-am mai oprit la un cappuccino in vreo doua locuri care ni s-au parut interesante, exact in buricul targului. Nu mai stiu numele lor, dar nu-ti face probleme, in Matera ai de unde alege cand vine vorba de a savura ceva bun.

Il boccone del musicista

Cum ajungi din Bari in Matera?

Cu trenul (Ferrovie Appulo Lucane). O calatorie costa 4,90 euro/persoana si dureaza in jur de o ora si jumatate.

Trenurile sunt foarte curate si confortabile, timpul va trece repede.

Odata ajuns in gara urmareste indicatoarele spre centru istoric (max 10 minute). Enjoy!

 

Biserica Sant’ Agostino

Valea care se deschide din fata Bisericii Sant’Agostino

Interior casa grotta

Biserica San Pietro Caveoso

Biserica San Pietro Caveoso

ruinele Castelului Tramontano

 

Secventa din filmul Cristo si è fermato a Eboli (1979)

Print Friendly, PDF & Email
BariconcediuItaliajurnal de vacantaMaterapizzavacanta
2 comments
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina Ureche

previous post
Mix pentru ciocolata calda (preparat acasa)
next post
Tort cu crema de lamaie si lime

You may also like

Unde sa mananci la Roma

martie 1, 2018

Pietele din Londra

aprilie 20, 2018

Un loc pentru sufletul meu

mai 15, 2012

Toate drumurile duc la Roma (part III): Hostaria...

februarie 21, 2012

Orecchiette in sos de rosii cu busuioc si...

septembrie 17, 2015

Toate drumurile duc la Roma (part II)-Despre inghetata

ianuarie 17, 2012

Toate drumurile duc la Roma (part I)

decembrie 2, 2011

Vacanta in Corfu. Cum ar fi putut fi

septembrie 15, 2017

2 comments

Ramona Strinu octombrie 12, 2015 - 8:22 am

Buna Corina. Tocmai ne-am intors aseara din Bari, am vazut Alberobello, Polignano a Mare, Monopoli si Matera. Inca ma mai dor picioarele de la atata mers, toate oraselele au fost frumoase in felul lor dar Matera ne-a impresionat foarte tare. Recomand tuturor ce vor sa mearga la Bari sa o faca, voi scrie si eu despre aceasta experienta pe blog.

Reply
Corina Ureche octombrie 12, 2015 - 9:00 am

Salut Ramona.
Si pe noi ne-au durut picioarele o vreme buna dupa ce ne-am intors :))
Dar a meritat fiecare ioi si vai.
Astept si impresiile tale.

Reply

Leave a Comment Cancel Reply




Facebook

Facebook

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!

Sunt si aici

Facebook Instagram

Cele mai noi articole

  • Briose cu lamaie si nuca de cocos

  • Creveti cu usturoi si vin

  • Piept de pui cu bacon in sos de smantana

  • Chec cu zmeura

  • Pizza fara aluat

  • Orez cu pulpe de pui la cuptor

Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Selgros
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi
  • Uncategorized

Cauta si aici

aluat (13) aperitive (10) branza (9) capsuni (10) cartofi (25) chiftele (14) ciocolata (23) ciuperci (22) desert (25) dovlecel (16) dulceata (13) fasole (8) gorgonzola (8) lamaie (13) masline (12) morcovi (19) nuca (19) omleta (8) orez (10) oua (21) paste (19) porc (9) prajitura (15) pui (17) retete cu pui (11) retete italienesti (12) retete peste (8) retete porc (9) retete pui (12) retete simple (11) retete simple si rapide (34) retete simple si usoare (37) rosii (26) salata (15) Schar (10) selgros (15) selgros cauta pasiunea (12) sfaturi utile (12) smantana (11) somon (9) spanac (13) usturoi (17) vinete (11) visine (8) zmeura (9)

Follow me on Instagram

  • Undeva n Cluj azi se va deschide o caserol Celhellip
  • Cina din seara asta Cucu legume i poft mare dehellip
  • One pot pasta rmne varianta mea salvatoare atunci cnd nuhellip
  • Orice om e dator cu un autoportret fotografic digital
  • Azi am copt i am copt bine Nu nui cahellip
  • pozalabec revine cu pia de Floreti Mai exact este unahellip
  • Azi am fcut o crem tare bun cu sardine roiihellip
  • Cuiburi de viespi i poveti copilreti Erau dolofoane i pufoasehellip
  • Mncarea asta nu merit o simpl poz la bec darhellip
  • Nam inventat eu cartofii Hasselback evident pn la urm altfelhellip
  • This is my toast this is how i heal myhellip
  • tii eu sunt un om tare simplu Nu mi plachellip
  • Mia trimis mama pachet cu florile mele preferate
  • A vrea s v vorovesc ceva despre ce avem aicihellip
  • Pasta di tutti formaggi di Firenze di Cluj Adic macaroanehellip
  • La nceput a fost un borcan cu vinete coapte Dehellip
  • Pe voi nu v apuc aa din cnd n cndhellip
  • Am fcut zama asta dimineaa la 7 tiam ca vomhellip
  • Sfecl vine sfecl trece Peste cteva zile
  • Poza nui face cea mai cinste dar nimeni nui perfecthellip

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top