Tocanita de rosii sau topala de porodici este mancarea prin care vreau sa aduc un elogiu rosiei de gradina, porodicii supreme. Va spun totul despre cinsita mancare mai jos si, desigur, va las si reteta.
Tocanita de rosii este o mancare rustica, foarte simpla si nici nu cred ca si-ar dori sa treaca drept altceva. O mancare care sa tina de sat in zilele lungi de vara, dar si o mancare de care te poti bucura chiar si in zilele de post, cand se renunta la smantana si lapte si se face doar cu ingrosala de faina cu bulion. Zamuta de porodici ii mai zice prin alte locuri (cel putin in Salaj) si merge ca unsa cu mamaliga sau cu paine.
Ingredientele sunt putine, din cele pe care tot gospodarul le are pe langa casa pe timp de vara. Dar nici iarna nu-i uitata tocanita asta, asa ca se face cu bulion gustos pus de buna gospodina a casei.
Indiferent de anotimp, rosia-i vedeta aici. Rosia aceea pe care o astepti tot anul si pe care o pomenesti in fiecare sfanta iarna. Nicio rosie nu-i la fel de zemoasa, carnoasa, rosie, dulce si gustoasa ca asta. Nu-i si gata. Dar sa stiti ca nici nu e asa mare problema. In fond, daca toate rosiile ar fi la fel, am mai astepta noi rosia de gradinuta? Nu. Si nici tocanita asta n-ar fi la fel.
Ba mai mult, la fel cum stii ca vine Craciunul cand la televizor se difuzeaza Singur acasa, la bunica in sat (undeva in judetul Cluj) stii ca s-au copt rosiile in gradinuta cand de la fiecare casa miroase a topala de porodici. Sau cel putin asa era mai demult. In ultima vreme mancarea asta se face tot mai rar si trebuie sa ma credeti ca e mare pacat.
Totusi, mama mentine obiceiul in familie si din primele rosii coapte pune de o topala de toata frumusetea. N-as vrea sa se uite traditia, asa ca ma stradui si eu sa o duc mai departe si ma bucur ca Selgros m-a provocat sa aduc la lumina retetele dragi familiei.
Tocanita de rosii este foarte buna asa simpla cum este. Insa daca simtiti nevoia de ceva carne langa, sa stiti de la mine ca nu dati gres cu chiftelele, dar nici cu niste carnati fripti.
Ingrediente Tocanita de rosii
- 1 kg rosii
- 3 ardei grasi galbeni
- 1 ceapa alba
- 2 catei de usturoi
- 200 ml smantana lichida pentru gatit
- 1 lingura faina
- 50 ml lapte
- Sare si piper
- 4-5 frunzulite de busuioc proaspat
- ½ legatura patrunjel proaspat
- 3 linguri ulei floarea soarelui
- 1 lingurita zahar (optional)
Mod de preparare Tocanita de rosii
Decojim rosiile. Putem face asta cu un cutit sau oparind cateva secunde rosiile in apa clocotita. Pielita se va despinde foarte usor. Dupa decojire, maruntim rosiile din cutit.
Curatam ceapa si usturoiul si le tocam marunt.
Curatam ardeii de codita si seminte si ii taiem bastonase subtiri.
Intr-o oala incingem uleiul si adaugam ceapa si usturoiul. Le calim 2-3 minute, apoi adaugam ardeii.
Calim totul pana se inmoaie putin ardeii, apoi adaugam rosiile, frunzele de busuioc, sare, piper si putina apa (circa 100 ml).
Lasam legumele sa fiarba 10 minute. Gustam si daca tocanita pare prea acida, adaugam zaharul.
Intre timp amestecam intr-un bol laptele cu faina. In caz de cocoloase se trece ingrosala prin sita.
Turnam smantana peste legume si cand incepe sa fiarba turnam si ingrosala. Amestecam si lasam tocanita sa fiarba in jur de 10 minute (sau pana nu se mai simte faina).
Oprim focul, tocam patrunjelul si il adaugam in tocanita, amestecam si suntem gata de masa!
Tocanita de rosii se poate manca atat calda, cat si rece, cu paine sau cu mamaliga.
Pofta buna!
3 comments
[…] Pentru mai multe poze din timpul preparării, vă aștept pe blog – AICI. […]
A iesit foarte buna, multumesc mult! Sotului ia placut mult deasemenea.
Arata delicios aceasta mancarica de rosii!Acum ca am vazut.o mi.a
lasat gura apa!Ma bucur mult ca am descoperit ceva nou de care nu stiam!