Torturi

Tort cu crema de lamaie si lime

Cand ma gandesc la un tort bun vad rauri de ciocolata scurgandu-se. Peste el, in el, pe langa el, in farfurioara mea, pe bluza mea (cam da, mananc precum un copil, se poate citi meniul pe mine). Muuulta ciocolata. Blat de ciocolata, crema de ciocolata, ornat cu ciocolata si tot asa. Si cine ne cunoaste pe mine si Petru stie ca nu am da un tort de ciocolata pe nimic. Ei bine, cu tortul lamaios ne-am cam spulberat fanteziile ciocolatoase.

In primul rand blatul. Mi-a iesit mai pufos ca niciodata. Insiropat cu siropul de zahar ars s-a topit efectiv in gura. Nici nu va pot explica foarte bine in cuvinte.

In al doilea rand crema de lamaie si lime. Crema de lamaie am tot facut, dar cu un strop de zeama de lime poti face minuni. Am aflat asta si tare mi-e ca am legat o relatie de lunga durata. N-are sens sa va explic ce aroma poate sa aiba, chiar nu are, va trebui ori sa ma credeti pe cuvant ori sa faceti crema. Si daca o faceti, sa stiti ca o puteti manca si cu biscuiti si goala si cu fursecuri si cu ce vreti voi.

Si in al treilea rand, inchipuiti-va punctele 1 si 2 puse impreuna. Atata am avut de zis!

Tortul l-am facut pentru ziua lui Dorin, fratele meu, care ne-a facut o surpriza si a venit acasa, asa ca eu l-am surprins cu ceva bun. Dorin face parte din categoria profesionista la dulciuri. Ii plac mult si stie sa le aprecieze. Si mi-am dat seama cat de mult i-a placut de cand gustat prima lingurita. N-a mai zis nimic si si-a mai taiat o bucata. Eu zic ca a fost sens bun!

La multi ani, Dori! Sa ne traiesti in veselie si bucurie multi ani de acum incolo!

Ingrediente Tort cu crema de lamaie si lime

Pentru blat

  • 8 oua
  • 120 g linguri de zahar
  • 150 g linguri de faina
  • ½ lingurita praf de copt
  • putin unt pentru uns marginile formei de copt+putina faina pentru tapetat

Pentru crema de lamaie si lime

  • 3 oua
  • 100 ml zeama lamaie si lime (am folosit zeama de la 1 lamaie, respectiv 1 lime)
  • 160 g zahar pudra
  • 40 g unt
  • coaja razuita de la citricele stoarse
  • 600 ml smantana pentru frisca
  • 60 g zahar pudra

Pentru decor

  • cirese confiate
  • putina coaja razuita de la citrice (optional)

Pentru insiropat blatul

  • 3 linguri de zahar
  • 300 ml de apa

Mod de preparare Tort cu crema de lamaie si lime

Porniti cuptorul la 180 de grade/foc moderat.

Pentru blat se separa ouale.

Galbenusurile se mixeaza cu jumatate din cantitatea de zahar, pana cand cresc in volum si zaharul este dizolvat.

Albusurile se bat spuma si cand capata o consistenta cat de cat tare se adauga treptat, cu lingura cu lingura, restul de zahar si se mixeaza in continuare pana cand spuma este ferma.

Se pune hartie de copt pe fundul formei de copt, peretii se ung cu putin unt si se tapeteaza cu faina.

Se toarna aluatul in forma (diametrul 28 cm)  si se coace pentru 25 de minute la 180 de grade.

Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca cateva minute, apoi se desface inelul detasabil

si blatul se transfera pe un grilaj pentru a se putea raci mai bine. Eu folosesc grilajul cuptorului.

Crema de lamaie si lime

Crema se face pe baie de aburi, asadar pregatiti doua vase. Unul (poate fi o cratita) in care se va pune

apa la fiert, si un altul in care se va pregati crema. Este bine ca vasul destinat cremei sa acopere bine

marginile vasului de sub el, pentru a nu se strecura aburi afara. De asemenea, este important ca apa

sa nu atinga vasul cu crema, asadar aveti aveti grija cata apa puneti la fiert.

Buuuun, se pune vasul cu apa pe foc.

Separat, in vasul al doilea, se pun ouale, zeama de lamaie si zaharul.

Se amesteca, iar cand apa incepe sa fiarba se pune vasul peste cel cu apa.

Cu un tel se amesteca in crema pana cand aceasta va incepe sa se ingroase (cca 10-15 minute).

La inceput va fi destul de lichida – este in regula.

Apoi va face o spuma – si asta e in regula.

Abia apoi va incepe sa se ingroase – este cel mai in regula 🙂

Odata ingrosata crema, se ia vasul de pe foc (cu grija sa nu va ardeti) si se adauga untul taiat

cubulete si coaja citricelor.

Se amesteca pana cand untul este topit, apoi se pune o folie alimentara peste crema (ca sa nu faca

pojghita). Click aici si veti vedea cum se procedeaza.

Separat se bate frisca cu zaharul. Cand crema s-a racit se amesteca cu frisca batuta.

Pana cand se raceste crema, numa bine se face siropul cu care se va insiropa, desigur, blatul.

Pentru acesta, intr-o craticioara se topeste zaharul la foc mic.

Cand cristalele sunt dizolvate se adauga apa si se lasa pe foc pana cand eventualele grauncioare de

zahar se topesc. Se lasa la racit.

Asamblare Tort cu crema de lamaie si lime

Blatul se taie in doua parti egale, iar fiecare blat se insiropeaza cu siropul de zahar ars.

Intre cele doua blaturi se pune crema (din care se lasa 4-5 linguri pentru ornat) si se niveleaza cu

ajutorul unei spatule.

Se imbraca tortul cu crema ramasa.

  • Eu am mai avut foarte putina extra frisca batuta pe care am pus-o pe deasupra si am ornat cu cirese confiate.
  • Daca puneti pe deasupra sau in crema si coaja citricelor, spalati-le bine inainte.

Tortul se tine la rece minim 2 ore inainte de servire.

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply