Special/ Torturi

Tort cu morcovi si caramel sarat

Dragi doamne si domnisoare, va doresc o zi plina de iubire si soare! Zambiti mult, ca asa va sade bine, pentru ca ziua aceasta este despre voi! Si luati si o felie de tort de morcovi 🙂
De fapt am vrut sa fac o prajitura, dar a ajuns tort doar pentru ca am copt aluatul in tava rotunda . Tort, prajitura…tot aia e. Inspiratia pentru acest tortulache mi-a venit de la o doamna frumoasa pe care sper sa o intalnesc candva, si anume Alina. Alinus, multumesc mult, draga mea, sa ai o zi minunata!
De la o alta frumoasa, tot pe nume Alina, am folosit cantitatile pentru caramelul sarat si ii spun si acesteia multumesc pentru sprijin. Vedeti, viata mea e inconjurata numai de doamne simpatice?!
Simpatice si speciale, asa cum este si Anca, viitoarea mea finuta, pentru care am facut acest tort.
Sa purcedem, asadar!
Ingrediente pentru blat (pentru o tava cu diametrul de 18 cm)
-3 morcovi
-3 oua
-4 linguri zdravene de faina
-100 ml ulei
-1/2 plic praf de copt
– 3 linguri de zahar
– 3 linguri de nuca macinata
-o lingurita scortisoara macinata
-putin unt +putina faina (pentru uns si tapetat tava de copt)
 
Curatam morcovii si ii razuim marunt. Intr-un vas spargem ouale si punem zaharul, le batem putin, apoi adaugam uleiul si morcovii. Amestecam bine compozitia.
Intr-un alt vas amestecam faina cu praful de copt si scortisoara, apoi incorporam faina la prima compozitie, de morcovi, si adaugam nuca macinata. Omogenizam compozitia, apoi turnam compozitia intr-o tava de copt unsa cu unt si tapetata cu hartie si dam la cuptor la o temperatura medie  pentru 30 de minute (sau pana cand trece de testul scobitorii). Scoatem blatul si il lasam sa se raceasca complet. 
 
Ingrediente pentru crema
 
– 250 g mascarpone
– 50 g unt (la temperatura camerei)
– 2 linguri zahar pudra
 
Mixam untul cu zaharul pana cand obtinem o spuma catifelata, apoi adaugam branza mascarpone. Omogenizam compozitia.
 
Ingrediente pentru caramelul sarat
 
– 380 g zahar
-40 g unt (continut ridicat de grasime)
-250 ml smantana pentru frisca (incercati de la Lactate Lechinta, e super faina)
– 1/4 lingurita sare (aici puteti sa ajustati in functie de gust)
 
Intr-o cratita cu fundul mai gros punem zaharul, pe foc mic, si il lasam sa se caramelizeze. Amestecam din cand in cand si suntem cu ochii-n patru sa nu se arda, da? 🙂
Cand cristalele zaharului sunt topite tragem cratita de pe foc si adaugam untul in doua transe. Punem jumatate din cantitate si amestecam pana se omogenizeaza, apoi adaugam a doua jumatate de unt.
Punem din nou pe foc 1 minute, apoi adaugam smantana pentru frisca si sarea si amestecam pana cand caramelul este omogen. Aveti grija la acest pas, s-ar putea sa sara bulbuci caramelizati si sa va ardeti. Il lasam la racit.
Sare puteti sa puneti mai multa daca vi se pare prea putin sarat, insa tineti cont ca ea se simte cu adevarat doar atunci cand caramelul e rece.
Si apropo, un borcanel de caramel e perfect ca si cadou, nu credeti?
 
Asamblare
Blatul de tort il taiem in doua, iar intre cele doua parti punem crema de mascarpone. Pastram 2-3 linguri de crema pentru ornat pe deasupra si margini.
Turnam caramel sarat din abundenta lasand sa curga si pe margini. Lasam tortul la frigider minim o ora inainte de sevire.
 
Eu am ornat cu morcovi facuti din marzipan. Am colorat marzipanul cu rosu si galben pentru morcovi si cu verde pentru frunzulite. Am modelat morcovii si i-am crestat putin si țuști pe tort!
 
Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Alina Vicu
    martie 8, 2015 at 4:02 pm

    La multi ani! :-*

  • Reply
    Alina Vicu
    martie 8, 2015 at 4:02 pm

    Cu drag, Corina! Tortul ti-a iesit superb! Se vede ca-i facut cu dragoste. 🙂

  • Reply
    Corina Ureche
    martie 8, 2015 at 4:03 pm

    La multi ani, Alina!

  • Reply
    Simona
    martie 29, 2015 at 4:23 pm

    Foarte fain arata!! Cred ca-i tare bun.. Singurul dulce cu morcov pe care l-am facut/mancat a fost tot prajitura ta cu morcov si mi-a placut mult!

  • Leave a Reply