Aranygaluska sau galuste de aur am astazi pentru voi. In mod obisnuit acestea nu au umplutura, dar eu am vrut sa incerc ceva mai special, asa ca le-am umplut cu ciocolata.
Am in plan aceasta reteta de foarte multa vreme si iata ca i-a sosit timpul! Vorbim de galuste pufoase imbracate in miez de nuca, dar la fel de bine le putem spune si mini cozonaci. Este o reteta ungureasca si nu se pregateste greu deloc, veti vedea. Ca timp, da, dureaza mai mult fiindca avem 2 timpi de dospire, insa merita orice asteptare.
Cel mai des veti intalni galustele coapte in mai multe straturi. Mai exact, aluatul se intinde, se decupeaza cu un pahar in diferite forme, apoi in tava se alterneaza starturi de aluat decupat unse cu unt si presarate cu nuca. Varianta mea este putin diferita, insa cred ca gustul e acelasi. Pentru umplutura eu am folosit chipsuri (picaturi) de ciocolata, insa la fel de bine se poate folosi si ciocolata maruntita.
Galustele se servesc ca atare sau cu diferite sosuri, cel de vanilie fiind cel mai popular. Eu am ales o varianta rapida de sos/topping. Practic am amestecat mascarpone cu putin lapte, zahar pudra si esenta de vanilie. S-a potrivit de minune!
P.S. Din acelasi aluat ies niste cuiburi de viespi grozave. Reteta AICI!
Ingrediente Aranygaluska sau galuste de aur
Pentru aluat:
- 500g faina
- 50g unt topit si racit
- 250ml lapte cald
- 200g zahar
- 7g drojdie uscata
- 1 lingurita coaja de lamaie razuita
- 4 galbenusuri
- esenta de vanilie
In plus:
- 50g unt topit si racit
- 150g miez de nuca macinat
- 50g zahar
- chipsuri de ciocolata sau ciocolata maruntita (neagra sau cu lapte)
VEZI MODUL DE PREPARARE IN FORMAT VIDEO MAI JOS
Mod de preparare
Pentru inceput pregatim aluatul.
Intr-un bol punem faina, zaharul, coaja de lamaie si drojdia. Amestecam cu o furculita si adaugam vanilia, galbenusurile, untul topit si laptele cald. Amestecam putin, apoi framantam cu mana pana obtinem un aluat omogen, putin lipicios.
Acoperim bolul cu un prosop si lasam aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul (intr-un loc cald).
Dupa ce aluatul a dospit, pregatim o tava in care punem hartie de copt. Eu am folosit o tava rotunda de tort cu diametrul de 28 cm. Desigur, tava poate sa aiba orice alta forma.
Pregatim la indemana si ingredientele extra: intr-o farfurie punem miezul de nuca, untul topit il punem intr-un castron. In continuare vom lucra cu palmele unse cu unt topit.
Luam aluat, il aplatizam intre palme si punem o lingurita de ciocolata. Adunam capetele spre interior, modelam galusca, apoi o imbracam in miez de nuca. Repetam pasii pana terminam aluatul. Asezam galustele in tava pregatita cu 1-2 cm distanta intre ele. Mie mi-au iesit 13 bucati.
Acoperim galustele cu un prosop si lasam sa dospeasca 20 de minute. Pornim cuptorul la 175°C.
Presaram cele 50g de zahar peste galuste si dam tava la cuptor pentru 40 de minute. Galustele vor creste frumos si se vor uni intre ele.
Dupa coacere scoatem galustele de aur sau aranygaluska pe un platou.
Le servim simple sau cu sos, asa cum spuneam mai sus.
Pofta buna!