Cartofi frantuzesti, rumeni si gustosi, cu cascaval si parmezan. O nebunie de mancare! Noua ne place foarte mult. Se si pregateste super simplu, asa ca n-ai cum sa nu o iubesti. Oua si cartofi am maereu in casa, asa ca oricand ne prinde pofta pot sa fac. La acestea adaug cascaval, smantana, parmezan si uneori chiar si carnaciori afumati.
Ii mancam calzi, cu smantana pe deasupra si uneori mai facem si o salata cu de toate. Mai ales vara, cand avem din belsug rosii si castraveti proaspeti. Sper sa va placa si voua varianta mea de cartofi frantuzesti.
Ingrediente Cartofi frantuzesti
- 8-9 cartofi (mai marisori)
- 4 oua
- 200 de grame cascaval razuit
- 50 g parmezan razuit (branza razuita pentru paste)
- 200 ml smantana pentru gatit (Dorna, Olympus etc.)
- sare si piper (dupa gust)
- 1 lingurita unt
- 2 linguri pesmet pesmet
Mod de preparare Cartofi frantuzesti
Cartofii se fierb in coaja. Cand sunt fierti se lasa la racit, apoi se decojesc si se taie rondele subtiri.
Ouale se fierb tari si se taie si ele rondele.
Intr-un castron amestecam smantana cu cascavalul razuit, jumatate din cantitatea de parmezan si sare si piper. Punem dupa gust.
Pregatim o tava pentru cuptor (eu folosesc o tava de yena dreptunghiulara). Ungem tava cu unt si presaram o lingura de pesmet.
Asezam un strat de rondele de cartofi. Turnam 1-2 linguri de smantana cu cascaval, apoi asezam un strat de oua fierte. Reluam etapele pana ramanem fara ingrediente, avand grija ca ultimul strat sa fie de cartofi.
Presaram peste cartofii de deasupra cea de a doua lingura de pesmet si parmezanul ramas. Optional putem adauga si cateva cubulete de unt.
Se coc cartofii la temperatura medie (cuptorul trebuie sa fie musai musai preincalzit. Porniti-l cand va apucati de asamblat cartofii in tava) 35-40 de minute sau pana capata o crusta aurie si frumoasa.
Se scoate tava din cuptor si se lasa deoparte in jur de 10 minute, inainte de servire.
Pofta buna!
1 comment
Cartofii frantuzesti, mancareaarea mea preferata când eram mica. De când ii gatesc, e prima data când îmi ies asa deliciosi – cremosi, dar si crocanti, datorita retetei tale. No, numa’ zic. 🙂