Ceapa murata cu sfecla si turmeric sau muratura rapida, numai buna de asezat langa felurile principale, dar nu numai. Merge perfect in sandvisuri, pe pancakes sarate, in rulouri de lipii cu crema de branza, langa o omleta si chiar si in salate, mai ales in cele care contin cartofi.
Daca iti place ceapa, dar iti plac si muraturile, reteta asta e pentru tine! O muratura delicioasa pe care o poti manca dupa 24 de ore. Hai ca suna bine!
Te poti juca cu aromele dupa cum doresti sau in functie de condimentele pe care le ai in casa. Daca nu ai cardamom pentru ceapa rosie murata, nu e nicio problema. Ceapa va iesi gustoasa si fara el. Daca nu ai turmeric, poate ai putin curry si poti sa il folosesti cu acelasi succes. Desigur, ceapa alba poate fi murata si fara aceste condimente galbene, insa culoarea finala este asa frumoasa ca e si pacat sa nu le pui pe lista de cumparaturi.
Ingrediente Ceapa murata cu sfecla
- 3 cepe rosii
- 2 pastai cardamom
- 1 lingurita boabe piper
- 1/2 sfecla mica taiata felii
Ingrediente Ceapa murata cu turmeric
- 3 cepe albe
- 1 lingurita boabe piper
- 1 lingurita turmeric
Pe langa cele de mai sus mai avem nevoie de:
- 2 borcane de 800ml
- 600ml apa
- 300ml otet de 9°
- zahar (optional)
Cum se pregateste ceapa murata
Spalam bine borcanele si le sterilizam in cuptor.
Amestecam intr-un recipient apa cu otetul. Nu le fierbem!
* Dacă doriti o muratura dulce, adaugati zahar in apa cu otet si puneti pe foc cat sa se dizolve cristalele zaharului.
Taiem cepele julien. Pe cea rosie o punem intr-un borcan, pe cea alba in cel de-al doilea borcan.
In borcanul cu ceapa rosie adaugam sfecla, cardamomul si boabele de piper.
In borcanul cu ceapa alba adaugam turmericul si boabele de piper.
Turnam amestecul de apa si otet de mai sus in ambele borcane, astfel incat ceapa sa fie acoperita.
Punem borcanele cu ceapa murata la rece, in camara de preferinta.
Ceapa murata este numai buna de mancat dupa 24 de ore, insa aromele si culoarea vor fi mai intense dupa 2-3 zile.
Se pastreaza foarte bine vreme indelungata, insa aveti grija ca intotdeauna ceapa sa fie acoperita de lichid.