Ciocolata de casa cu cafea, alune de padure si fulgi de chili este numele complet al retetei de astazi.
Ciocolata de casa este este considerata dulce al copilariei, cel putin al generatiei mele nascuta in anii 80. Dar nu numai, desigur. Reteta de ciocolata de casa mi se pare pe nedrept etichetata ca fiind una complicata. Sincer va spun, cu ciocolata nu ai cum sa dai gres. Da, este posibil sa iasa mai moale, insa este asta o problema foarte grava? Nu cred! O mancam cu lingurita si va asigur ca e la fel de gustoasa. Da, este posibil sa fie prea sfaramicioasa, insa nici asta nu este o problema. Gustul este acelasi. De aceea va spun ca nu prea ai cum sa dai gres. Pana la urma este un desert pe care dorim sa il pregatim familiei, iar familia ne iubeste la fel de mult indiferent de consistenta ciocolatei de casa.
Siropul de zahar si apa. Acesta este secretul retetei. Daca il fierbem prea putin, ciocolata s-ar putea sa nu se intareasca suficient pentru a fi taiata, pe cand daca il fierbem prea mult, ciocolata s-ar putea sa iasa uscata, faramicioasa.
In lipsa unui termometru, pe care tot aman sa il cumpar, eu fac testul siropului intre degetele mare si aratator. Iau o cantitate mica de sirop intre degete si il verific pana consistenta lui este cleioasa si se intinde ca un elastic intre degete. Nu, nu e mare filozofie. Mai jos am pregatit un video, nu foarte elaborat, dar veti vedea in el cum testez siropul. Sper sa va fie de ajutor!
Dar stiti ce va ajuta sa intelegeti perfect cum se face ciocolata de casa? Exercitiul. Fie ca ne place sau nu, in bucataria de acasa exercitiul este mama reusitei pentru multe retete de cofetarie. Sau cel putin asa cred eu.
Ingrediente Ciocolata de casa cu cafea
- 60 ml cafea foarte concentrata
- 90 ml apa
- 350 g zahar
- 100 g unt gras
- 400 g lapte praf integral
- 50 g cacao (de foarte buna calitate)
- alune de padure, nuci, migdale
- cativa fulgi de chili (optional)
Mod de preparare Ciocolata de casa cu cafea
Punem apa, cafeaua si zaharul intr-o cratita larga pe foc mic. Fierbem siropul, amestecand din cand in cand, pana ajunge la consistenta dorita. Vezi video mai jos.
Separat amestecam laptele praf cu cacaua si le trecem printr-o sita deasa. Facem asta pentru ca ciocolata sa nu aiba cocoloase.
Odata ce siropul a ajuns la consistenta dorita, il tragem de pe foc si adaugam untul cubulete. Amestecam pana untul este topit, apoi lasam siropul 10 minute deoparte sa se racoreasca.
Peste sirop punem laptele praf amestecat cu cacaua si amestecam cu o lingura de lemn. Ciocolata se va intari repede, asa ca acest pas va presupune un minim de efort la amestecare. Puteti sa faceti aceasta operatiune si in robot cu carligul de framantat.
Puneti hartie de copt intr-o tava (eu am folosit o tava de 20x24cm) si turnati ciocolata in tava. Nivelati-o pe intreaga suprafata cu o spatula sau chiar cu mainile.
Din loc in loc asezati alune/nuci/migdale si apasati-le usor in ciocolata. Presarati pe deasupra cativa fulgi de chili. Lasati tava la temeratura camerei sa se raceasca complet, peste noapte sau minimum 3-4 ore.
Ciocolata este numai buna de portionat si savurat!
Pofta buna!