O ciorba strasnica de la noi din Ardeal. Alaturi de ceapa rosie stropita cu putin ulei, apoi putin otet si un strop de sare veti avea o masa suuuuper buna. Acuma, va rog sa nu va suparati ca nu am dat cantitati. Eu fac de obicei zama asta in functie de cata fasole boabe am in casa. O las la inmuiat si dupa ce se infoaie imi fac o idee vis-a-vis de ce cantitate fac. Sunt absolut convinsa ca si voi o sa faceti o treaba de milioane.
Avem nevoie de:
-fasole boabe
-morcovi
-ceapa
-radacina de patrunjel
-usturoi (optional)
-foi de dafin
-bulion
-sare, piper si boia
-patrunjel
-frunze de telina
-un galbenus de ou
Estimati cantitatile in functie de cata ciorba doriti sa faceti.
Fasolea trebuie tinuta in apa minim 3-4 ore, eu de obicei o pun in apa cu o seara inainte de a o gati. Pentru o ciorba reusita (si consecinte nu prea grave 🙂 ) fierbeti fasolea in 2-3 ape si tineti-o aproape.
Ceapa o maruntim si o calim in putin ulei alaturi de morcovii si radacina de patrunjel taiate cubulete si usturoiul feliat subtire. Adaugam fasolea, putin bulion, foi de dafin, sare, piper, boia si apa (in functie de cata ciorba doriti). O lasam sa fiarba pana cand morcovii sunt fierti si furculita intra usor in ei. In acest moment luam ciorba fierbinte din oala si o amestecam cu galbenusul de ou, apoi adaugam amestecul la ciorba. Presaram patrunjel si frunze de telina tocate marunt si servim alaturi de salata de ceapa si smantana.
Eu am pus si bucati de ciolan afumat, insa nu este un lucru obligatoriu. Deasemenea, apa pe care am folosit-o este apa in care am fiert ciolanul. Daca nu tolerati afumaturile saltati pasul cu ciolanul, ciorba iese buna si asa.
Pofta buna!