Ingrediente
Pentru aluat
-350 g faina alba
-un ou
-200 ml apa calduta
Pentru sos
-400 g carne tocata (vita, porc sau amestec)
-250 ml sos rosii/bulion
-o ceapa rosie
-100 ml vin rosu
-sare si piper
-2 linguri ulei
Pentru aluat amestecam ingredientele si framantam aluatul. Framantati pana cand nu mai raman cocoloase de faina. Aluatul obtinut trebuie sa aiba o consistenta elastica si sa se dezlipeasca usor de pe maini.
Intindeti aluatul cu sucitorul sau cu o masina de paste. Decupati din aluat cercuri cu ajutorul buzei unui pahar.
Pentru sos se curata ceapa si se toaca marunt, apoi se caleste in ulei. Se adauga carnea tocata si se caleste si ea cca 10 minute, amestecand din cand in cand. Se adauga vinul, iar dupa cca 5 minute sosul de rosii si se completeaza cu apa. Eu am pus in jur de 250 ml de apa, suficient pentru ca sosul safiarba bine si sa aiba o consistenta densa. Condimentam cu sare si piper si lasam sa fiarba la foc mic aproximativ o ora.
Intr-o oala se pune apa cu putina sare si se lasa la fiert (o folosim la fiertul coltunasilor).
Pe fiecare cerc de aluat se pune putin din sosul de carne, se indoaie pe jumatate si cu ajutorul unei furculite se unesc buzele coltunasilor.
Coltunasii se fierb in apa cu sare pana cand furculita intra cu usurinta in ei, adica in jur de 15 minute in cazul meu.
Cantitatile pentru sosul de carne asigura o cantitate suficienta de sos care ajunge atat pentru umplutul coltunasilor, cat si pentru servirea lor. Astfel, eu am pus o parte in tigaia cu sos si i-am servit asa, iar o parte i-am servit cu bucatele de unt si smantana. Ambele variante sunt delicioase, insa coltunasii in sos de carne si rosii au fost vedetele meniului.
(Din cantitatile de mai sus mi-au iesit in jur de 25 de coltunasi)
Oricum i-ati servi , va asigur ca vor constitui o masa buna si consistenta.
Pofta buna!
2 comments
Tare buni si frumoasa prezentarea. Pup!
ce bine arata! imi amintesc ca faceam in copilarie, cu verisorii, coltunasi cu branza! multumesc pentru ca m-ai facut sa-mi amintesc de clipe frumoase!