Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert
Mancaruri

Stufat de miel

aprilie 14, 2025

Am testat supele Dozz

aprilie 10, 2025

Muschiulet de porc cu cartofi si morcovi

decembrie 17, 2024
DesertMancaruri

Clatite cu urda si marar

iunie 10, 2024

Ciuperci umplute cu mexican mix cu orez

aprilie 12, 2024

Vafe sarate cu morcovi si ceapa verde

martie 22, 2024
AperitiveMancaruri

Crema tartinabila cu dovleac si branza

octombrie 24, 2023

Spanakopita – triunghiuri cu spanac

septembrie 6, 2023

Supa rece de legume – reteta Gazpacho

august 20, 2023
MancaruriPaste

Paste cu vinete si rosii

iulie 6, 2023

Vafe cu dovlecel si somon afumat

iunie 18, 2023

Salata de dovlecei cu iaurt si maioneza

iunie 1, 2023
Desert

Cuiburi de viespi

written by Corina noiembrie 12, 2018
Cuiburi de viespi

Din cand in cand mi se face pofta de cuiburi de viespi. Sau poate mi se face dor de perioada aceea a copilariei faine si lipsite de griji cand ieseam cu parinții la plimbare in oras si mancam cu pofta un cuib dolofan.

Asa mi le amintesc. Erau dolofoane si pufoase in vitrina cofetariei din oras, mai ca te strigau pe nume sa le iei de acolo. Bine, nu stateau ele tare mult sub ochii privitorilor, treceau ca painea calda. Si mai țin minte ca absolut de fiecare data cand imi pica un cuib de viespe in mana ma strofocam de numa sa il desfac astfel incat sa nu rup spirala de aluat. Uneori chiar reuseam asta. Abia apoi mancam din el. Insa cu adevarat satisfacator era miezul, mijlocul cuibului. Plin de nuca, umed, caramelizat, adica exact ce trebuie.

N-am mai vazut de multa vreme cuiburi de viespi in cofetarii sau patiserii. Si chiar daca le-am zarit, nu mi-au facut pofta deloc, fiind foietaje cu nuca si ceva glazura alba, prea dulce. Nici cuiburile nu mai sunt ce erau odata, vorba aia!

Am vrut neaparat sa fac cuiburi, dar fix asa cum mi le amintesc de pe vremuri. Noroc ca am o buna prietena care nu zice NU cand ii cer o rețeta, Silvia Jurcovan pe numele ei. A sa Carte de bucate m-a scos mereu din impas si nu exista rețeta pe care sa o incerc si sa nu iasa.

Am respectat intocmai rețeta de cuiburi de viespi si ce a iesit vedeți puțin mai jos.

Ingrediente pentru aluat

  • 500g faina
  • 40g drojdie proaspata
  • 30g zahar
  • 15ml rom (sau 3-4 picaturi esența de rom)
  • 50g unt topit si racit
  • 5 galbenusuri
  • 300ml lapte calduț
  • ½ lingurița sare
  • Coaja razuita de la ½ lamaie

Ingrediente pentru umplutura

  • 200g unt moale(82% grasime am folosit eu)
  • 200g nuci macinate
  • 100g zahar

Ingrediente pentru sirop

  • 100ml lapte
  • 100g zahar
  • Extract de vanilie/semințele de la ½ pastaie de vanilie

Mod de preparare Cuiburi de viespi

Intr-un castron mare amestecam drojdia cu zaharul. Adaugam galbenusurile, romul, untul topit, coaja de lamaie si laptele. Amestecam si adaugam faina, treptat. Framantam (eu am folosit robotul) pana obținem un aluat omogen. Aluatul este unul moale. Acoperim castronul cu un prosop si il lasam la dospit 30-40 de minute intr-un loc cald. Daca cuptorul vostru are funcție de dospire, nu ezitați sa il folosiți.

Cat dospeste aluatul ne ocupam de umplutura. Punem intr-un vas untul, zaharul si extractul de vanilie si mixam. Ținem umplutura deoparte.

Rasturnam aluatul dospit pe blatul de lucru presarat cu faina. Il intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ jumatate de centimetru grosime. Punem deasupra untul mixat cu zahar si il intindem uniform cu o spatula sau cuțit. Presaram si miezul de nuca macinat pe intreaga suprafața.

Cu un cuțit, trecut des prin faina, taiem fasii de aproximativ 5 cm lațime. Mie mi-au iesit 10 fasii. Le rulam pe fiecare in parte, iar cand ajungem la capat tragem de aluat ca sa sigilam baza inferioara a cuibului. Astfel nu se va scurge untul in timpul coacerii.

Este momentul sa pornim cuptorul la 180 C.

Ungem o tava cu unt si asezam cuiburile in ea, lasand cațiva centimetri spațiu intre unul si celalalt. Tava poate fi de ce forma doriți si aveți.

Aici trebuie sa menționez ca eu le-am copt pe hartie de copt, lasand mai mult spațiu intre ele, tocmai pentru a le permite cuiburilor sa se desfaca puțin in timpul coacerii. Procedați dupa bunul plac, dar țineți cont ca ele vor fi mai indesate daca le coaceți intr-o tava unde vor sta mai apropiate.

Punem un prosop peste tava si cuiburi si le mai lasam 20 de minute la dospit, apoi le dam la cuptor pentru 40 minute.

Cat timp cuiburile sunt in cuptor pregatim siropul. Intr-o craticioara punem laptele, zaharul si vanilia si le punem pe foc mic preț de 1-2 clocote.

Cu 10 minute inainte de a fi gata de copt, scoatem tava din cuptor si turnam sirop fierbinte pe cuiburi (cu lingura). Dam tava din nou la cuptor si mai lasam 10 minute.

Dupa coacere lasați-le puțin sa se racoreasca inainte de servire. Recunosc ca eu nu m-am putut abține si am rupt o bucațica de cum le-am scos din cuptor.

Au iesit asa cum le-am visat de atatea ori. De ce nu le-am facut pana acum, ei bine la aceasta intrebare nici eu nu stiu sa raspund.

Pofta buna!

Articolul face parte din campania Selgros cauta pasiunea, prin care ne dorim sa scoatem la lumina retete de familie, retete vechi si dragi.

AICI puteti vedea toate retetele pregatite de mine pentru aceasta campanie faina.

Print Friendly, PDF & Email
aluatnucaselgros cauta pasiuneaunt
0 comment
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina

previous post
Cartofi acordeon cu parmezan
next post
Salata de vinete cu ardei copti

You may also like

Pancakes (clatite americane)

ianuarie 22, 2012

Fudge de ciocolata cu lapte condensat si sare

august 19, 2020

Pancakes cu nuci si sos de ciocolata

iunie 10, 2012

Cozonac coronita cu nuca, portocale si ciocolata

aprilie 17, 2024

Prajitura de post (cu mere si nuca)

decembrie 3, 2013

Negresa cu Raffaello si caramel sarat

decembrie 19, 2016

Turte cu urda

aprilie 2, 2022

Gomboti fara gluten de post

martie 7, 2017

Papanasi cu urda – Papanasi fierti

august 17, 2018

Rulada cu zmeura

iulie 4, 2018

Leave a Comment Cancel Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ma gasesti si aici!

Facebook Instagram Pinterest Youtube




Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Pinterest

@corinaureche

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancare la pachet
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi
  • Uncategorized

Cauta si aici

aluat (15) biscuiti (12) capsuni (17) cartofi (30) chiftele (18) ciocolata (35) ciuperci (26) desert (32) dovlecel (20) dulceata (14) lamaie (15) mancare la pachet (38) mascarpone (12) masline (13) mic dejun (14) morcovi (27) nuca (23) oua (22) parmezan (14) paste (20) patrunjel (11) porc (13) prajitura (25) pui (18) retete cu pui (21) retete de post (11) retete italienesti (15) retete la cuptor (33) retete peste (12) retete porc (11) retete prajitura (17) retete pui (14) retete simple (12) retete simple si rapide (49) retete simple si usoare (126) rosii (32) salata (17) selgros (70) selgros cauta pasiunea (15) selgros romania (22) sfaturi utile (14) spanac (18) usturoi (19) vinete (12) zmeura (15)

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
This website uses cookies to improve your experience. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ