Cum sa economisesti bani in bucatarie? No, asta chiar e o intrebare la care cred ca si voi cautati un raspuns. Poate il gasim impreuna si ne va face 2018 mult mai fain! Apropo, la multi ani tuturor si va doresc un an de poveste!
Revenind la oaia noastra, cred ca intrebarea corecta ar fi daca putem cu adevarat sa economisim bani, chiar si timp, gatind tot ce ne place.
Adevarul e ca se poate. Se poate orice. Dar este nevoie de putina organizare si putina munca. Cine a mai vazut rezultate fara munca, nu? Rezultatul e de milioane! Si la propriu si la figurat. Si pac! spunem si adio risipei alimentare. Sau cel putin ne straduim sa facem asta.
Recunosc ca pe noi nu prea ne-a preocupat prea mult aspectul risipei alimentare. Asta pana cand in urma cu doi ani ne-am hotarat sa colectam selectiv deseurile (Una dintre cele mai bune decizii luate in ultimii ani. Poate vom mai vorbi despre asta in viitor daca cineva e interesat). Atunci ne-am dat seama cata mancare aruncam. Practic, aruncam banii la gunoi. Si cand te loveste gandul asta, sa te tii bine, nu de alta da vine cu durere de cap de care nici ceaiul de tei nu te mai scapa!
Ne-am dat seama ca nu suntem deloc organizati, ca nu facem cumparaturi responsabil si ca intr-un fel, ne cam batem joc de noi, dar si de mediu. Sa arunci la gunoi un pachet de branza nedesfacut, pentru ca ai luat prea multa si ti-a expirat, asta chiar e “batai de jeu”, daca-mi permiteti.
Sa faci tu bunatate de friptura si sa arunci jumatate doar pentru ca te-a casunat sa faci prea multa, sa fie, ca poate vin vremuri grele, apoi tu ai avut pofta de paste cu branza si friptura s-a transformat intr-o chestie pe care nu o mai vrei in viata ta…No, spuneti voi, asta cum e? Va spun eu ca nu e corect nici fata de tine, nici fata de bucata aia de carne, ca ea saraca nu-i vinovata cu nimic.
Asa ca, in 2018, noi ne-am propus sa fim mai atenti cu ce si cat mancam, ce si cum mancam, ce si de ce aruncam.
Zis si facut, ne-am inceput anul cu liste si planificare de meniuri. Despre toate acestea scrie foarte fain si mult Ama. Daca intrati pe blogul ei veti gasi o multime de idei de meniuri saptamanale, de mare ajutor mai ales daca sunteti la inceput.
Iuliana, de la Bucate aromate, are si ea o provocare pentru anul 2018, tot legata de economia in bucatarie. Gasiti aici articolul si poate intrati si voi in joc.
Eu o sa va spun cate ceva despre cum facem noi. Mai exact, va voi vorbi despre cum valorificam tot ce avem la dispozitie. Teoria o stim de mult, am incercat sa o mai aplicam, dar cumva a scartait. De fapt, cred ca nu ne-am dat interesul prea tare. De data asta vrem sa ungem balamalele asa cum trebuie, sa nu mai scartaie nimic. Si de aici porneste totul: de la A VREA!
Cum sa economisesti bani in bucatarie – De unde incepi?
Logic, cu inceputul. Ha, ha, ce haioasa sunt! Iti pregatesti o agenda pe care o vei folosi de acum inainte doar pentru liste si listute. Da stiu, acelea de care tot fugi si la care inevitabil te intorci. Apoi, cu rabdare si calm, faci un inventar in:
- Camara
- Dulapurile de alimente
- Congelator
- Frigider
Poti face asta o data pe luna sau o data la doua luni, in functie de cat gatesti si cum te organizezi. Astfel, vei sti mereu ce ai in casa si pe ce te poti baza. Ba mai mult, vezi si care ingrediente expira, iar o curatenie si aerisire sunt mereu binevenite.
Cum sa economisesti bani in bucatarie – Planificarea meniului
Acum ca ai trecut in revista toate ingredientele, te poti apuca de treaba. Adica sa concepi un meniu, pe zile, cu ceea ce ai in casa. Practic, te asiguri ca nimic nu va mai expira prin dulap si frigider, scapi de surplus si vei valorifica totul maximum.
Stiu, poate te gandesti ca din ce ai acum la dispozitie nu poti face nu stiu ce. Eu zic sa te mai uiti o data. Stii conserva aceea de fasole care zace lesinata pe raft in speranta ca o vei baga in seama? Poti face din ea fasole batuta, ciorba, crema de intins pe paine sau o poti pune in salate, calde sau reci. Un ingredient, patru posibilitati.
Ti-a mai ramas putin malai in punga si te gandesti sa il arunci? Nu face asta! Poti tavali prin el chiftele si vor iesi crocante si faine, poti sa il presari peste legume gratinate sau sa il amesteci cu pesmetul pentru snitele.
Daca in congelator ai ingrediente mai vechi, le aduci pe ele mai in fata si le folosesti primele. Regula valabila si pentru frigider, camara si dulapuri.
Meniul poate fi saptamanal sau lunar. Noteaza-ti fiecare idee pentru mic dejun, pranz si cina. Si aici vin cu o promisiune pe care mi-o fac mie insami: sa mananc micul dejun. Hai Cori, ca se poate!
Exemplu de meniu:
Luni
- Mic dejun: masline, ou fiert, paine;
- Pranz: Carne la cuptor sau gratar cu salata sau cartofi fierti/copti;
- Cina: Mamaliga fiarta in lapte cu branza.
Marti
- Mic dejun: Gris cu lapte/porridge cu banana
- Pranz: Orez cu ciuperci si legume cu salata verde;
- Cina: Supa crema de legume cu crutoane cu sau fara bacon crocant.
Si tot asa, pentru fiecare zi din saptamana. Daca obisnuiesti sa pui cu tine la birou mancare la caserola, alege mancaruri care se preteaza pentru asta. Carne cu garnitura, pilafuri, salate consistente, budinci de legume etc.
Ai terminat de scris meniul? Lipeste-l de frigider sa il ai tot timpul la vedere. Pe mine asta ma ajuta foarte mult. Am incercat o perioada sa il tin pe telefon, dar n-a mers. Dar daca la voi functioneaza, perfect!
Din proprie experienta iti spun ca aceste ingrediente nu iti vor fi suficiente. Mereu vei avea nevoie de ceva ce nu ai in casa sau care este pe terminate. Asa ca trecem la pasul 3.
Cum sa economisesti bani in bucatarie – Cumparaturi responsabile
- Fa o lista cu acele ingrediente de care ai nevoie pentru a finaliza meniul. Poate mai ai nevoie de unt, smantana, condimente, paste, orez sau faina.
- Pregateste-ti o mancare delicioasa si bucura-te de ea.
- Mergi la cumparaturi cu stomacul plin. Da, toata lumea recomanda acest lucru si chiar este o regula pretioasa. De ce? Exista o probabilitate mica sa te abati de la lista facuta, asa ca iti raman mai multi bani in portofel. Si stim cu totii cum e sa te duci la cumparaturi si sa iei si aia si ailalta, iar la casa sa ramai mut de uimire de cat bani ai cheltuit. Si bineinteles, nu renunti la nimic ca doar nu ti-i face de mandra minune acolo de fata cu toata lumea. 🙂 Asa ca mananca bun si bine, apoi mergi la cumparaturi.
Acum ca ai trecut prin cele trei etape, trebuie doar sa te tii de meniul pe care l-ai facut. Si ca sa scapi de stresuri inutile, iti mai zic cateva trucuri pe care le aplic in bucatarie si castig timp.
Trucuri in bucatarie
- Daca in meniu am supe crema (si de obicei am pentru ca ne plac foarte mult) imi pregatesc ingredientele in pungulite si le pun la congelator. De exemplu, pentru o supa crema de cartofi cu telina voi pune intr-o pungulita cuburi de cartofi, telina, ceapa, usturoi. Cand vreau sa pregatesc crema, le pun la fiert, apoi le pasez impreuna cu smantana lichida, condimente si verdeata. Mancam cu paine prajita, crutoane sau pesmet aromat. Reteta pesmetului o gasesti – AICI.
- Daca am in meniu fripuri (si am) fac marinada cu o zi inainte, pun carnea in marinada si dau la rece pana a doua zi. A doua zi doar o pun la cuptor. Tac-pac!
- Daca ai un slow coocker, bazeaza-te pe el. Poti pregati mancarea pe parcursul noptii. Le pui pe toate acolo, iar tu te pui la somn. Dimineata vei avea mancarea gata. Sau le pui in vas inainte de a pleca la munca, iar pe cand te intorci ai mancarea calda.
- Daca am in meniu ciorbe (si am) imi pregatesc legumele si zarzavatul tot la congelator in pungulite. Tai ceapa, ardei, morcovi, pastarnac etc. si cand vreau sa fac supa doar le pun la fiert ori calit. Poti sa iti pregatesti astfel ingredientele in weekend, iar in timpul saptamanii nu-ti mai bati capul cu asta.
- Nu gatesc multe portii daca stiu ca nu am pe cineva la masa. Inevitabil, mancarea ar ajunge la gunoi si nu-mi doresc asta. Chiar nu!
Bun. Asadar, daca urmezi acesti pasi esti mai castigat pentru ca:
- Scapi de vesnica grija, da’ noi ce mai mancam azi?
- Te asiguri ca mananci si nu sari peste mese;
- Stii exact ce ingrediente ai in casa, cand expira si cum le poti combina;
- Faci cumparaturi in cel mai responsabil mod cu putinta;
- Reduci risipa alimentara;
- Ai mai multi bani in portofel.
Tot din experienta iti spun ca in prima luna e mai greu. Ai tendinta sa te abati de la meniu, aluneci prin mazagine si ti se strecoara in cos ceea ce nu trebuie. Nici tu nu mai stii cum au ajuns in cos, dar lasa ca la un moment dat vor fi utile si ele. Apoi se mai intampla sa nu-ti vina idei de mancare sau sa te plictisesti, dar te asigur ca din a doua luna va fi mai bine. Trebuie doar sa nu renunti.
Si de ce ai renunta cand tocmai ai constatat ca ai niste bani in plus pe care ii poti folosi altfel.
Sper sa va ajute sfaturile mele si daca voi deja faceti toate astea sau cunoasteti alte modalitati pentru economisire in bucatarie, nu ezitati sa-mi spuneti si mie ce si cum. Sunt aici!
9 comments
Hei, multumesc de nominalizare la categoria “asa da!” :))
Adevarul e ca asta cu economia in bucatarie e o lupta de fiecare zi cu tine insuti, cu vechile naravuri, cu mofturi, lene, toane si pofte. Spor la economisit iti doresc!
PS Si da, pe mine m-ar interesa o postare despre deseurile colectate selectiv.
Asa e, dar cum naravurile se schimba… 🙂 In viitor o sa abordez si subiectul deseurilor cu siguranta. Multumesc tare, Iuliana!
Super articol! Adevarul e ca eu nu arunc mancarea, din simplul motiv ca gatesc in cantitati foarte mici, fix cat mancam o data ori de doua ori. Stiu, e mai “dificil”, pentru ca sunt mereu la bucatarie (atat cat sunt pe acasa), insa e mai bine asa. iar lista de cumparaturi e mereu facuta cu ingrediente putine si portii mici, astfel incat sa ajunga pentru 2-3 zile. Da, ajungem mai des la shopping…dar tot e in drum!
Dia, ma straduiesc si eu sa gatesc portii mai putine. Sper sa imi iasa bine si de acum incolo. Te pup!
Foarte bun articol Corina, mai ales ca am citit cateva pe tema asta in ultimii 3 ani, iar al tău aduce un element practic cheie: listele de ingrediente din toată casa!! Felicitări Legat de cum economisesc eu in bucatarie/consum responsabil, am un singur extra “truc”: folosesc congelatorul mult mai mult decât înainte!! In școlile in care am lucrat de când sunt in Londra eram mereu surprinsă cum Doamne colegele reusesc sa aibă așa prânzuri complicate, aduse de acasă. Când aveau timp sa gătească?! Secretul: gătit in Weekend și congelat. La început am fost sceptica pt ca in România nu facem asta și sigur ciorba aia rădăuțeană nu mai e buna după congelare. Ei uite ca e la fel de buna! Și sosul ragu, și n altele. Și dacă fac o porție mare, jumate o congelez de cum s-a răcit și o scot peste 10 zile, când mi-e iar dor de mâncarea respectiva. Pâinea o împart in 2 de cum o cumpăr: jumătate in cutia de pâine, jumătate in congelator, iar când o scot in 10-15 min are exact aceeași textura și prospețime ca și când am luat-o de la brutărie. Deci așa economisesc și timp și bani: gătind și congeland mult. Spor la gătit si mâncat!
Cris, multumesc mult ca ai impartasit aici experienta ta, e super! Si eu congelez destul de des mancarea, insa avand un program flexibil de munca pot sa gatesc si proaspat. Te pup tare tare si multumesc inca o data!
Fa meniu pe o saptamana, da, o saptamana! Astfel nu ai cum sa arunci mancarea! Din friptura ramasa poti face sandwich-uri, legumele care nu ar fi suficiente pt o intreaga oala de tocana, ai putea face placinta cu legume, sau celebrul quiche. NU CUMPARA mai mult decat ce e pe lista, cu alte cuvinte, nu lua, doar ca ”e la oferta”!!! Super blog, felicitari!
Pretioase sfaturi, va multumim! Si multumiri si pentru apreciere!
E perfect valabil articolul și azi, în 2021.
Aplic și eu multe trucuri.
In frigider, mereu pun în față ce e deschis sau ce expiră înainte. Congelez morcov, păstârnac, țelină deja date la robot. Câștig timp la gătit și evit risipa.
Congelez pâine, cozonac, chec cu banane, sos ragu și la fel fac și cu supa de pui.
Cu ce aș putea fi mai organizată e să îmi planific mesele în avans.
În rest, am etichetat și verificat temeinic condimentele și ingredientele. Next on: să scotocesc prin congelator și să mă simt ca după ce am făcut cumpărături (am și uitat ce mai am prin el).