Supa crema este una dintre mancarurile care, pe mine, ma scoate de multe ori din impas. O pot pregati din ce am prin camara, si mereu am in casa suficiente ingrediente pe care sa le combin intr-o supa delicioasa.
Cum zilele trecute vorbeam aici despre cum sa economisesti bani in bucatarie si chiar pomeneam de supele crema, asa ca m-am gandit sa va arat cum ma organizez eu in ceea ce le priveste.
O supa crema o faci un-doi, nu-ti da batai de cap, asadar nu prea ai de ce sa iti faci probleme. Dar, deoarece exista un dar, pregatitul ingredientelor iti ia destul de mult timp. Ma refer la curatatul legumelor, spalatul si taiatul lor. Sincer, uneori cand ajung tarziu acasa, numai de asta nu am chef. Asa ca imi pregatesc din timp pungulite cu ingredientele. In general fac asta in weekend. In functie de meniul prestabilit, pregatesc 1-2-3 pungi cu diverse combinatii.
Azi va arat si voua patru dintre ele, combinatii pe care le voi pregati in zilele urmatoare. Cand vrem o supa crema fierbinte si aromata doar pun continutul pungilor la fiert, apoi le pasez.
Poti pune in pungi legumele preferate, in ce cantitate doresti. Daca iti place ca supa crema sa aiba aroma intensa de telina, pune mai multe cuburi de telina. Daca iti place prazul, insista cu el. Mie asta imi place la supa crema, o faci dupa cum iti dicteaza pofta!
Va rog sa nu ma urecheati pentru lipsa cantitatilor. Asta va trebui voi sa aproximati in functie de cate portii doriti sa faceti sau de ingredientele preferate. Daca va ajuta va mai spun ca de obicei eu fac patru portii, iar pentru o supa crema de telina folosesc: 1 telina marime medie, 3 cartofi marisori, 1 ceapa rosie mare, 1 radacina de pastarnac si 1-2 catei de usturoi. La final, adaug 200 ml smantana lichida si adaug apa in care au fiert legumele.
Mici trucuri pentru o supa crema delicioasa:
- legumele pot fie fierte in apa sau supa de pui/legume. Daca vrei o supa crema de post, foloseste apa;
- dupa fierbere, pastreaza apa in care au fiert legumele;
- cartoful leaga supa si ii da consistenta, asa ca nu-l evitati. Eu il adaug la toate cremele.
- paseaza legumele impreuna cu smantana lichida si adauga treptat apa in care au fiert, in functie de cat de lichida sau consistenta vrei sa fie crema. Renunta la smantana daca vrei o supa de post;
- adauga in blender si putin unt sau ulei de masline;
- foloseste condimentele preferate pentru a da gust cremei;
- cateva fire de marar sau patrunjel proaspat fac minuni. Adauga verdeata in blender inainte de a pasa legumele;
- decoreaza cremele! Toarna supa in boluri, picura doi-trei stropi de ulei de masline sau crema de otet balsamic, presara seminte crude sau prajite sau adauga crutoane.
Cum sa faci supa crema rapid – 4 combinatii delicioase
Telina, pastarnac, ceapa si cartofi
Pun legumele la fiert in apa cu sare pana cand sunt moi. Scurg legumele, dar pastrez apa in care au fiert. Pun in blender legumele fierte, smantana lichida, condimente dupa gust. Imi place sa pun cimbru, rozmarin sau oregano. si adaug apa pe masura ce totul se paseaza, pana ajung la consistenta care imi place. Nu-mi plac supele crema prea lichide, asa ca nu prea insist cu apa.
Mancam crema cu crutoane si din cand in cand prajesc si cateva feliute de bacon. Daca nu avem crutoane, painea prajita e perfecta!
Praz, cartofi si usturoi
Asta e o super combinatie, daca iti place prazul, evident. Iese o supa aromata, asa ca nu te zgarci la praz, dar nici la usturoi. La fel ca la sora-sa de mai sus, pasez legumele fierte cu legume si apa in care a fiert, dar si cu putin unt.
Dovlecel, morcovi, usturoi si cartofi
Iese o supa colorata de o mananci din ochi. Eu am mai avut cubulete de dovlecel congelat, asa ca le-am pus in punga de supa. Daca vrei poti sa pui si o ceapa rosie mica. Fierbi totul in apa ori supa de pui/legume cu sare, piper, foaie de dafin. Bineinteles, pasezi totul pana ajungi la consistenta dorita, impreuna cu smantana si putin unt.
Conopida, broccoli, ceapa, morcovi si cartofi
Culoare si arome fain impletite, asta e supa asta. La fiert adaugi doar sare si piper si e suficient. La final, cand ai pasat supa, poti adauga putin ulei de masline sau unt. Yumm!
Spor la treaba si pofta buna!
3 comments
[…] ai cumva şi legumele gata curăţate şi puse la punguliţe, aşa cum ne învaţă draga de Corina în acest articol, treaba devine şi mai […]
Arata delicios ! 🙂
DELICIOASA SUPA!!