Dupa ce am acceptat sa intru in campania “Iubim si daruim cu Schar”, #IubimSiDaruim, o campanie Schar si celiaci.ro, am tot stat si m-am gandit ce retete as putea eu sa pregatesc, astfel incat sa rezulte retete nu foarte complicate, accesibile si potrivite pentru mai multe ocazii. Prima, dar chiar prima reteta la care m-am gandit a fost tocmai aceasta, de fursecuri fragede. De ce? Pentru ca sunt fursecurile mele preferate, de suflet sa le zicem.
Pe blog le mai am publicate sub denumirea de Coronite si ce am vrut eu de fapt, a fost sa testez daca faina fara gluten se preteaza acestui aluat. Nu numai ca faina s-a comportat exemplar si am lucrat usor cu ea, dar fursecurile au iesit incredibil de fragede, efectiv s-au topit in gura.
Stiu ca e deja un cliseu aceasta expresie cu topitul in gura, insa in cazul fursecurilor mele nu este deloc o exagerare. A doua zi au fost si mai bune, dulceata intrand usor in coca fursecurilor, asadar au fost rase din farfurie un-doi.
Merg bine alaturi de ceai si cafea, pe o masa simpla, dar si una cu pretentii. La fel de bine merg si facute cadou, ambalate frumos intr-o cutie+o panglica delicioasa. Mai punteti un biletel cu un mesaj din inima si aveti un grande cado!
Buuuun. Lucrand la fursecuri am inceput sa ma gandesc la pozele finale si mi-am adus aminte de niste cani dragute pe care le-am primit cadou de nunta. Le-am scos din cutie si m-au napadit asa niste emotii faine si ciudate in acelasi timp, pentru ca mi-au adus aminte de vacanta noastra la Roma, un fel de “8 zile de miere” dupa nunta. Ca daca era o luna ziceam ca e luna de miere, dar noi ne-am multumit si cu 8 zile 🙂
De aici si magnetelul de frigider din poza, Senatus Populusque Romanus (Senatul si poporul roman). In fine, ce vreau eu sa va spun, de fapt si de drept, e sa va opriti din cand in cand din forfota zilnica. Sa va aduceti aminte de vacante, de oameni, de momente, de lucrurile mari, dar si de cele marunte. Sa va uitati peste poze si suveniruri, sa retraiti frumosul si sa faceti viitorul si mai frumos. Cam despre asta este vorba.
De aici, din cea mai urecheata bucatarie, va daruiesm ganduri bune si o reteta inimoasa de fursecuri fragede. Fara gluten!
Si nu uitati ca impreuna cu Schar avem un concurs pentru voi, unde puteti castiga produse fara gluten pentru o luna intreaga. Trebuie doar sa lasati un comentariu in care sa daruiti un gand bun, sa ne impartasiti o experienta pozitiva care sa ne inspire in a fi mai buni, mai generosi, mai recunoscatori si mai iubitori. Click aici pentru detalii.
Ingrediente Fursecuri fragede fara gluten
Pentru aluat
- 500 gr faina mix universal pentru gatit Schar
- un pachet unt (la temperatura camerei) – 200 g
- 2 galbenusuri
- 2 linguri de smantana
- 140 gr de zahar
- un praf de copt
- coaja razuita de la 1 portocala + semintele de la o pastaie de vanilie
Pentru asamblare: dulceata/gem si zahar pudra
Pornim cuptorul la foc moderat si punem hartie de copt intr-o tava.
Pregatim la indemana forme pentru decupat (inimioare, cercuri, stelute, etc.)
Pentru aluat, amestecam ingredientele astfel incat se obtine un aluat care se dezlipeste de pe maini. Sfatul meu este sa tineti la aproape, in plus, putina faina si unt. Daca vedeti ca aluatul e prea fainos si nu se leaga mai adaugati putin unt sau invers daca aluatul vi se pare prea lipicios.
Impartim aluatul in doua si cu ajutorul sucitorului intindem pe rand cele doua bucati de aluat, in foi nu foarte subtiri si decupam fursecurile. Eu am decupat un numar par de inimioare, iar la jumatate din ele le-am decupat si o floricica.
Fursecurile le punem in tava pregatita si le dam la cuptor pana cand se rumenesc usor.
Le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca complet pe un grilaj, abia apoi le asamblam.
Pentru asamblare, ungem fiecare inimioara intreaga cu dulceata sau gem, punem deasupra inimioara decupata, apoi pudram cu zahar.
Delicioasele fursecuri fragede sunt gata!
- Lucrati cu grija cu ele! Sunt super fragede si se pot rupe usor. Pana am prins miscarea chiar am zdrobit cateva 🙁
Pofta buna!
6 comments
de ce sau sfaramat dupa ce sau copt nu se pot lua din tava
Buna ziua. Va rog sa imi dati mai multe detalii. Ati procedat asa cum e specificat in reteta? Pozele sunt absolut reale, va asigur ca nu mi s-a intamplat sa se sfarme,dimpotriva, am lucrat usor cu ele.
Cand spuneti in reteta un pachet de unt va referiti la cel de 250gr sau 125gr?
Buna seara. 200 grame are un pachet.
nu au resit ca in poze. se sfărâmă. nu știu exact ce dar categoric ceva am făcut diferit
Salut. Oare ce faina ai folosit? In general cele fara gluten sunt mai faramicioase, dar nu atat de tare incat sa nu se poate lucra deloc cu ele. Cateva mi s-au sfaramat si mie.