Bineinteles ca gombotii cu prune sunt deliciosi, dar ce spuneti de Gomboti cu caise umplute cu magiun sau silvoita? Suna bine, nu-i asa? Folosim clasicul aluat de gomboti sau galuste, pe baza de cartofi fierti, iar la final ii vom imbraca in pesmet rumen aromat cu scortisoara. Recomand caise mici, astfel si gombotii vor avea dimensine rezonabila. Penru a le umple folosim magiun sau silvoita, cum ii zicem noi in Ardeal, dar la fel de bine se poate folosi si o dulceata mai bine legata. Ce sa nu fie bun? Sper sa va placa si voua ideea si sa o testati cat de curand!
Ingrediente Gomboti cu caise umplute cu magiun
- 1kg cartofi fierti in coaja
- 250g faina
- 2 oua mari
- o priza de sare
Pentru umplutura:
- +/- 15 caise mici
- magiun
Pentru finisare
- 100g unt
- 150g pesmet
- 100g zahar brun
- 1 lingurita scortisoara
Mod de preparare
Punem la fiert o oala mare cu apa.
Intr-o tigaie topim untul, apoi adaugam pesmetul. La foc mic, amestecand constant, rumenim pesmetul. Atentie sa nu il ardem! Odata rumenit, oprim focul si adaugam zaharul si scortisoara. Cu acest amestec vom imbraca gombotii la final.
Scoatem samburii caiselor. In fiecare caisa punem o lingurita de magiun. Le lasam deoparte pana pregatim aluatul pentru gomboti.
Dam pe razatoarea (mica) cartofii. La fel de bine ii putem si zdrobi. Este de preferat sa lucram cu ei usor calzi, nu fierbinti. Adaugam ouale si sarea, amestecam bine. Adaugam faina si framantam pana este incorporata. Va rezulta un aluat usor lipicios.
Avem totul pregatit, haideti sa facem gombotii! Pregatim un mic bol cu apa in care sa ne umezim mainile. Vom lucra mult mai usor cu aluatul lipicios daca ne vom umezi mainile inainte. Luam aluat in palma, o cantitate suficienta de pentru a imbrca o caisa, si modelam fiecare gombot asemanator unei chiftele, intre palme.
Punem gombotii in oala cu apa care fierbe (nu foarte multi deodata, sa nu aglomeram inutil spatiu de fierbere). Din momentul in care gombotii se ridica la suprafata lasam 5 minute sa fiarba. Ii scoatem cu o paleta, ii scurgem de apa si ii punem direct in pesmetul pregatit anterior. Scuturam tigaia pana sunt acoperiti de pesmet. Bineinteles, ii putem acoperi si folosind o lingura.
Acesti gomboti umpluti cu caise sunt excelenti calzi, dar si reci. In momentul servirii putem adauga extra zahar, miere, sirop, smantana sau dulceata, in functie de preferinte.
Pofta mare!