Pur si simplu ador reteta asta! Nu cred ca as putea spune vreodata NU unei portii de gomboti cinstiti si nu doar ca desert, ci si ca o masa principala in sine. Nu mi-ar trebui si altceva.
Spre deosebire de celelalte dati cand am facut gomboti, acum am suflat praf magic peste ei, m-am dat de trei ori peste cap si m-am abatut de la regula umpluturii cu prune. In locul lor am pus fructe din compot: pere dulci-acrisoare, caise delicate si zmeura durdulie. De ce am facut asa? Noi mancam foarte rar compoturi, asa ca ne-au ramas din iarna mai multe borcane in camara. Folosirea fructelor in gomboti a venit firesc si natural, iar de zeama compotului ne-am bucurat pe langa gombotii aurii.
Dar gombotii mei mai au ceva special. Sunt fara gluten si sunt si de post. Da, da, gomboti fara gluten de post. Dar de ce fara gluten ma veti intreba? Reteta face parte din campania “Gătim româneşte şi fără gluten cu Schar”, o campanie care, dupa cum bine ii spune si numele, doreste sa vina in ajutorul persoanelor cu intoleranta la gluten, dar nu numai, cu idei pentru mancaruri delicioase. Recunosc ca am stat putin pe ganduri inainte de a ma alatura campaniei, data fiind tema. Va zic cu mana pe inima ca am dificultati in a repera mancaruri 100% romanesti. Asa ca am mers pe ideea mancarurilor populare din zona in care locuiesc, Cluj si imprejurimi. Am mers pe mana gombotilor deliciosi si cred ca am facut bine!
Am folosit pentru aluat faina mix pentru paine, iar pentru finisat pesmet fara gluten. Faina s-a comportat exemplar, nici nu am cuvinte. Iar pesmetul e, vorba unei prietene cu intoleranta la gluten, adevarat!
Sper din inima ca reteta sa va fie de folos si sa o incercati. Aveti grija de voi, dragi prieteni!
Pentru alte idei de retete fara gluten aruncati un ochi si peste ce au lucrat deja colegii mei, in albumul de pe Facebook. Puteti sa votati retetele preferate, sa lasati un comentariu, iar la finalul campaniei puteti fi castigatorul unui cos cu produse fara gluten.
Ingrediente gomboti fara gluten de post (10 bucati)
- 430 cartofi fierti si razuiti/pasati (adica vreo 8 cartofi de marime potrivita)
- 8 linguri ulei de floarea soarelui
- 170 g faina fara gluten Schar mix pentru paine
- 1 varf de cutit de sare
- fructe din compot (zmeura, pere, caise)
- 60 g pesemet fara gluten Schar
- 50 g zahar (eu am folosit indulcitor)
- scortisoara dupa gust
Cum preparam gustosii gomboti fara gluten de post
Inainte de toate, pune intr-o oala marisoara apa cu putina sare, apoi pune oala pe foc sa fiarba incetuc.
Pentru gomboti, pune intr-un vas cartofii razaliti, 6 linguri de ulei, faina si praful de sare. Amesteca si framanta pana ai un aluat elastic. Ce sa zic, dureaza fix 2 minute, nu mai mult. Imparte aluatul in 10 parti cat de cat egale.
Iei fiecare bucata de aluat si o aplatizezi putin intre palme, in mijloc pui fructe din compot, apoi o modelezi sub forma de minge, avand grija sa nu iasa fructele pe afara. Eu am pus in fiecare ba o jumatate de caisa, ba o felie de para taiata in doua sau o lingurita de zmeura.
Cand apa din oala incepe sa fiarba adaugi gombotii si ii lasi pana se ridica si plutesc la suprafata.
Cat ei fierb pui pe foc mic o tigaie si adaugi cele 2 linguri de ulei ramase. Pui si pesmetul si il prajesti 2-3 minute. Adaugi zaharul si scortisoara si amesteci, apoi opresti focul. Cand gombotii sunt fierti ii scurgi de apa si ii tavalesti prin pesmetul prajit.
Ii asezi pe un platou, astepti sa se raceasca cat de cat si pofta buna!
Mai jos va las o lista cu retete, toate fara gluten, pe care le-am pregatit intr-o campanie anterioara cu Schar:
1 comment
Mmmmmm ce bine suna!!! Deja stiu ce mancare o sa fac astazi. Si este si fara gluten, oricum de o perioada incerc sa evit pe cat e posibil 😀