Hummus, crema fina din naut si pasta de susan tahini, preparat traditional al Orientului Mijlociu, se bucura de o popularitate tot mai mare si la noi. Si pe buna dreptate. Pe langa faptul ca este o mancare satioasa si plina de gust, hummusul este si bogat in nutrienti.
Incepem cu nautul care este bogat in fibre si vitamine, proteine, dar si minerale. Ajungem la pasta tahini, sursa de proteine si calciu. Nu uitam de usturoi, cel care intareste sistemul imunitar, alaturi de zeama de lamaie. Vorbim exact de cele mai importante elemente de care avem atata nevoie, mai ales acum, in sezonul rece.
Hummusul poate fi pregatit intr-o multime de variante. Ca adevarati pasionati de bunataturi, puteti imbogati preparatul pastrand ingredientele de baza. Astfel, puteti adauga: ardei copti, sfecla coapta, masline, rosii uscate, avocado sau ceapa caramelizata, asa cum va propun eu astazi. O combinatie care pe mine m-a luat prin suprindere.
Puteti alege fie ceapa rosie, fie alba. Cea rosie arata apetisant tare, cea alba se caramelizeaza mai repede. Va recomand sa le incercati pe amandoua, aveti numai de castigat. Eu am ales de aceasta data ceapa alba. Pentru acest hummus doua cepe au fost suficiente. Totusi, ar fi bine sa caramelizati macar patru bucati. Mai gustati din ea, folositi si la decorul final si sincer, ar fi si pacat sa va para rau la final ca nu ati caramelizat mai multa.
Pe langa hummus, ceapa caramelizata mai poate fi folosita in sandvisuri, tarte sarate, supe sau pentru decorul aperitivelor care contin crema de branza. Ca sa nu mai zic ca o puteti pune si in sosurile pentru paste, pe pizza sau in salate. Adevarata bucurie in farfurie!
Cu minunatul hummus cu ceapa caramelizata puteti pregati excelente pachete cu merinde de luat la birou. Caz in care va recomand sa pregatiti portie dubla. Nu de alta, dar toti vor dori sa guste din el. Si nu, nu are un gust si miros pregnant de ceapa, puteti linistiti sa il scoateti in societate. Nici patrunjel nu va trebui sa mestecati dupa, ceapa doar da gust si aroma mancarii. Atat!
Puneti hummus pe o lipie, adaugati legume crude sau trase la tigaie, apoi rulati. E varianta cea mai simpla. Pe langa acestea mai puteti adauga felii subtiri de friptura, cubulete de pui trase la tigaie in unt, muschi file sau sunca, branza la gratar sau ce va spune voua inspiratia.
Haideti sa vedem si reteta!
Ingrediente pentru ceapa caramelizata
- 2 cepe albe marime medie
- 2 linguri ulei de masline
- un praf de sare
- 1 lingura otet balsamic
Ingrediente hummus
- 250 g naut fiert
- ceapa caramelizata
- 2 catei mici de usturoi
- 2 linguri tahini/pasta de susan
- 70 ml apa din conserva de naut
- 2 linguri zeama de lamaie
- 2 linguri ulei de masline
- ½ lingurita chimion macinat
- sare si piper dupa gust
- in cazul in care folositi naut uscat, puneti-l la hidratat peste noapte. A doua zi il fierbeti si nu uitati sa pastrati 70 ml din apa in care a fiert.
Mod de preparare Hummus cu ceapa caramelizata
Pentru inceput, vom carameliza ceapa. Nu este deloc complicat. Nu exista un timp batut in cuie pentru acesta operatiune asa ca nu stati cu ochii pe ceas. Important este sa obtineti o ceapa moale, de culoare bruna, lipicioasa si nicidecum arsa. Lucrati la foc mic si amestecati des. Atat de simplu!
Ceapa se curata si se taie julien.
Se pune o tigaie pe foc mic si se adauga uleiul de masline.
Cand acesta este fierbinte se adauga ceapa si praful de sare.
Se lasa ceapa la foc mic pana cand se inmoaie si prinde culoare maronie/bruna.
Amestecam des, avand grija sa nu se prinda de tigaie. In cazul in care se prinde de fundul tigaii, razuim cu lingura de lemn si adaugam o lingura de apa.
Odata ce ceapa este moale si culoarea este maroniu-aurie, adaugam otetul balsamic, amestecam si o mai lasam pe foc 1 minut.
Scoatem ceapa caramelizata intr-un bol si o lasam sa se raceasca.
In blender punem toate ingredientele pentru hummus si adaugam ceapa caramelizata.
Pasam pana obtinem un hummus cremos si bine omogenizat.
La final, gustam crema si daca mai este nevoie adaugam sare sau zeama de lamaie. Puteti adauga si mai multa apa din conserva de naut, daca doriti un hummus de o consistenta mai moale.
Turnati hummusul intr-o farfurie sau bol, picurati ulei de masline si presarati boia sau diferite seminte. Si fireste, puneti un mot generos de ceapa caramelizata!
Serviti hummusul cu lipii, paine prajita sau bastonase de legume crude.
Pofta buna!