sau tocana de vita cu bere si mustar. Si zahar brun. Si multe altele, pana la urma.
Este o mancare cu specific belgian, pe care noi am indragit-o de cand am facut-o pentru prima oara. Este ceva de lucru pe ea, nu zic nu, insa rezultatul este pe masura muncii si asteptarii. Carnea se topeste efectiv in gura, iar zaharul si mustarul ii dau mancarii arome surprinzatoare. Aroma usor amaruie oferita de bere completeaza perfect toata explozia de senzatii pe papila gustativa. Nu stiu, cred ca e o mancare pe care toti amatorii de carne de vita trebuie sa o incerce.
Reteta traditionala contine si felii de “pain d’épice” (asemanatoare cu turta dulce), care unse cu mustar pe deasupra se fierb impreuna cu restul ingredientelor. Eu nu am folosit pain d’épice, dar am pastrat mustarul. Unele retete recomanda ca in lipsa acesteia sa se adauge cuisoare, scortisoara sau nucsoara, dar eu am preferat sa nu risc punand si aceste arome. Poate data viitoare 🙂
Acestea fiind spuse, mi-am permis a-i spune tocanitei “carbonade flamande” chiar daca reteta nu respecta intocmai pasii originali.
Daca va hotarati sa incercati reteta nu ezitati sa-mi spuneti parerile, sunt chiar curioasa 🙂
Spor la treaba!
Ingrediente
– 1kg carne de vita
– 4 cepe marisoare
-2 linguri de unt
-3 linguri de ulei
-2 linguri de faina
-800 ml bere neagra
– 2 lingurite zahar brun
-2 lingurite mustar
-2 frunze de dafin
-o crenguta de cimbru uscat
-3 catei de usturoi
– sare si piper dupa gust
-3-4 fire de patrunjel proaspat1. Carnea se taie cubulete. Eu le-am taiat destul de mici, insa le puteti taia si bucati mai mari.
2. Ceapa se taie fideluta.
3. Intr- oala incapatoare se pun untul si uleiul pe foc moderat, iar cand untul este topit se adauga carnea si se prajeste cateva minute pana cand se rumeneste usor. Se scoate carnea din oala se se pune intr-un castron.
4. Se pune ceapa in oala peste grasimea ramasa (in cazul in care ramane putina grasime puteti sa mai adaugati putin unt sau ulei) si se soteaza pana cand se inmoaie.
5. Se adauga cele 2 linguri de faina si se amesteca cu ceapa.
6. Se adauga carnea, impreuna cu zeama lasata in castron, peste ceapa si faina, berea (carnea trebuie sa fie acoperita de lichid), foile de dafin, crenguta de cimbru si cateii de usturoi pisati.
7. Se reduce focul la minim, se pune capac pe oala si se lasa la fiert cca 2,5 ore, pana cand carnea este foarte bine patrunsa.
8. Se adauga zaharul brun si mustarul, se condimenteaza dupa gust cu sare si piper si se mai lasa la fiert pana cand sosul este scazut si ingrosat (in jur de 15-20 de minute).
9. Se scot crenguta de cimbru si foile de dafin din tocana si se presara pe deasupra patrunjel tocat marunt.
Serviti alaturi de cartofi prajiti sau cartofi fierti (sau garnitura preferata).
-2 linguri de faina
-800 ml bere neagra
– 2 lingurite zahar brun
-2 lingurite mustar
-2 frunze de dafin
-o crenguta de cimbru uscat
-3 catei de usturoi
– sare si piper dupa gust
-3-4 fire de patrunjel proaspat1. Carnea se taie cubulete. Eu le-am taiat destul de mici, insa le puteti taia si bucati mai mari.
2. Ceapa se taie fideluta.
3. Intr- oala incapatoare se pun untul si uleiul pe foc moderat, iar cand untul este topit se adauga carnea si se prajeste cateva minute pana cand se rumeneste usor. Se scoate carnea din oala se se pune intr-un castron.
4. Se pune ceapa in oala peste grasimea ramasa (in cazul in care ramane putina grasime puteti sa mai adaugati putin unt sau ulei) si se soteaza pana cand se inmoaie.
5. Se adauga cele 2 linguri de faina si se amesteca cu ceapa.
6. Se adauga carnea, impreuna cu zeama lasata in castron, peste ceapa si faina, berea (carnea trebuie sa fie acoperita de lichid), foile de dafin, crenguta de cimbru si cateii de usturoi pisati.
7. Se reduce focul la minim, se pune capac pe oala si se lasa la fiert cca 2,5 ore, pana cand carnea este foarte bine patrunsa.
8. Se adauga zaharul brun si mustarul, se condimenteaza dupa gust cu sare si piper si se mai lasa la fiert pana cand sosul este scazut si ingrosat (in jur de 15-20 de minute).
9. Se scot crenguta de cimbru si foile de dafin din tocana si se presara pe deasupra patrunjel tocat marunt.
Serviti alaturi de cartofi prajiti sau cartofi fierti (sau garnitura preferata).