Cand vine vorba de malai dulce am o singura amintire: camara bunicii! Ma rog, malaiul dulce din camara bunicii, ca sa fiu mai precisa. Mai mereu gaseai la bunica o tava mare, cand zic mare ma refer de fapt la foarte mare, de malai dulce si un cutit asezat langa. Ca asa era strategia. Aveai treaba in camara? Pac taiai si o felie de malai dulce, ce sa te mai complici sa mergi in bucatarie dupa un cutit.
Malai dulce este un desert popular pe aici pe la noi si sunt convinsa ca multa lume il cunoaste si prin alte parti. Poate trece drept un preparat traditional de la Columb incoace. Vorbim de un dulce simplu, rustic, perfect pentru a-ti potoli pofta de dulce.
In varianta cea mai simpla, malaiul dulce se mananca asa cum e scos din cuptor. N-are nevoie de nimic in plus, eventual putin zahar pudra pe deasupra. La fel de bine se poate aseza peste el dulceata, smantana batuta lejer ori o glazura de ciocolata sau chiar o glazura de cacao la rece. De asemenea, nu e nimic gresit daca ne vin idei nastrusnice, cum ar fi sa adaugam o mana de stafide tinute in rom sau chiar cateva visine din visinata.
Varianta mea de malai dulce are in plus un sirop de lamaie. Imi plac mult de tot deserturile insiropate, iar malaiul dulce cu sirop m-a suprins in cel mai placut mod posibil. Fisticul prajit de deasupra a fost o chestiune de moment, aveam fisticul la indemana, dar a completat foarte bine desertul. In cazul in care doriti sa incercati reteta insa nu prea va incanta idea siropului, puteti sa adaugati zeama sau coaja de lamaie direct in compozitie.
Ingrediente Malai dulce insiropat
- 180 g malai fin
- 130 g faina alba
- 60 g zahar
- 2 oua mari
- 250 ml lapte
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 2-3 picaturi de extract de vanilie
- 1 varf de cutit sare
- ½ lingurita praf de copt
- 1 lingurita unt+1 lingura malai (pentru tava de copt)
- Circa 100 g fistic prajit pentru servit (optional)
Ingrediente pentru sirop
- 100 ml zeama de lamaie
- 50 ml apa
- 60 g zahar
Mod de preparare Malai dulce insiropat
Pornim cuptorul la foc moderat. Pregatim o tava pentru copt (eu am folosit o tava rotunda cu diametrul de 20 cm). Ungem tava cu unt si presaram lingura de malai pe fund si pereti.
Amestecam intr-un bol faina alba cu malaiul, sarea si praful de copt.
Separat mixam ouale cu zaharul si vanilia pana isi dubleaza volumul. Adaugam laptele si uleiul si omogenizam compozitia. Adaugam amestecul de faina si amestecam.
Turnam aluatul in tava pregatita si coacem malaiul dulce pentru 30 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Scoateam malaiul dulce din cuptor si il lasam sa se raceasca in tava.
Pentru sirop punem toate ingredientele intr-o craticioara si le fierbem la foc mic pana zaharul este dizolvat.
Cu o scobitoare intepam malaiul dulce din loc in loc si turnam siropul. Lasam malaiul deoparte pentru 1-2 ore sa se insiropeze.
Scoatem turta de malai dulce insiropat pe un platou si presaram pe deasupra fistic tocat mare din cutit.
Portionam malaiul dulce si il mancam cu mare pofta. Daca doriti, puteti sa puneti alaturi si o lingurita din dulceata preferata.
Pofta buna!
Acest articol il puteti regasi si pe www.selgroscautapasiunea.ro. Alaturi de Selgros si alti colegi bloggeri ne-am propus sa redescoperim retete locale, asa ca pe site veti gasi o multime de idei daca doriti sa pregatiti preparate rustice ori locale.