Mancare de dovlecel cu smantana – un deliciu de vara, super gustos atat cald, cat si rece. Este o mancare simpla, fara pretentii, dar stiti ce se spune despre lucrurile simple, nu? Probabil cunoasteti si voi reteta, sunt sigura ca se face in toate colturile tarii si poarta diferite denumiri. Noi ii spunem simplu mancare de dovlecel si abia asteptam sa vina vara ca sa ne putem bucura de ea. Nu ca iarna nu o putem pregati, dar parca nu are acelasi gust. Apoi, e bine sa gatim cu ingrediente in functie de sezon, e si mai sanatos si mai gustos. Ce spuneti?
Ingrediente Mancare de dovlecel cu smantana
- 2 dovlecei mari
- 1 legatura ceapa verde
- 4 catei de usturoi (sau dupa gust)
- 2 rosii de marime medie
- 250ml smantana pentru gatit 30% grasime
- 3 lingurite amidon alimentar
- sare si piper dupa gust
- 2-3 linguri ulei
- marar proaspat
Mod de preparare
1. Taiem dovleceii si rosiile cubulete, ceapa o taiem marunt (si cozile verzi).
2. Turnam uleiul intr-o cratita si calim ceapa 2-3 minute.
3. Adaugam in cratita dovlecelul, rosiile, sare si piper si turnam 500ml apa. Acoperim si lasam sa fiarba la foc mediu 15 minute.
4. Dupa cele 15 minute turnam in cratita smantana pentru gatit si usturoiul pisat.
5. Intr-un pahar sau castron amestecam cele 3 lingurite de amidon cu putina apa (2-3 lingurite), apoi turnam amestecul peste dovlecei.
6. Amestecam si mai lasam sa fiarba 2-3 minute. Oprim focul si adaugam marar proaspat tocat marunt.
Gustam si adaugam sare si piper daca mai este nevoie.
Servim aceasta Mancare de dovlecel cu smantana alaturi de paine proaspata si, optional, putem pune langa si un preparat din carne. In pozele mele vedeti cubulete de piept de pui pe care le-am prajit intr-o tigaie cu condimente: sare, piper, boia afumata si cimbru uscat. Combinatia este excelenta! De asemenea, chiftelele se potrivesc si ele foarte bine.
Vezi si reteta de Chiftele de porc si vita la cuptor (click Aici) si reteta de Chiftele de pui la cuptor (click AICI).