Eclerul imi aduce numai amintiri frumoase. E prajitura perfecta, desertul ideal, e dulcele copilariei (unul dintre ele) si ma face sa retraiesc minunate momente din viata mea. La fiecare inceput si sfarsit de an scolar, dupa festivitatea de la scoala, mama ne ducea la singura cofetarie din Dej (singura de pe vremea aceea) si ne bucura cu prajitura si suc. Eu alegeam mereu ecler si broscuta si ele au ramas si in ziua de azi printre preferatele mele mele.
Si era asa de frumos, era o zi atat de dulce. Eram cu mama, uneori si cu tata si cu alti colegi de-ai nostri si parintii lor. Era perfect!
Acum am invatat sa fac eclere acasa si sa ma bucur de ele de fiecare data cand mi-e pofta, dar recunosc ca uneori mai cumpar si din cofetarie, asa de dragul vremurilor de alta data.
Ingrediente
1 cana apa
1/2 cana ulei
1 cana faina
3 oua
1/2 cana ulei
1 cana faina
3 oua
Folositi aceeasi cana pentru toate ingredientele. Eu am folosit una de 300 ml si mi-au iesit 12 choux-uri si 10 mini eclere lunguiete.
Se pun la fiert apa impreuna cu uleiul. Cand fierb se trage oala de pe foc si se toarna toata faina amestecandu-se bine si energic. Se pune oala inapoi pe focul mic si se tine inca 5 minute, amestecandu-se. Se lasa aluatul 10-15 minute deoparte sa se racoreasca, apoi se adauga ouale pe rand. Spargeti un ou si incorporati-l, apoi altul si tot asa.
Se pun la fiert apa impreuna cu uleiul. Cand fierb se trage oala de pe foc si se toarna toata faina amestecandu-se bine si energic. Se pune oala inapoi pe focul mic si se tine inca 5 minute, amestecandu-se. Se lasa aluatul 10-15 minute deoparte sa se racoreasca, apoi se adauga ouale pe rand. Spargeti un ou si incorporati-l, apoi altul si tot asa.
Se porneste cuptorul la 200C si se pune hartie de copt intr-o tava. Aluatul se pune intr-un pos si se formeaza in tava cojile de eclere: pot fi rotunde (choux-uri) sau alungite. Eu am facut ambele variante, insa la dimensiuni mai reduse. Mini adica 🙂
Se dau la cuptor pentru 20 minute, apoi se reduce temperatura la 170 si se mai lasa 10-15 minute, pana cand sunt umflate si rumene.
Cand sunt coapte le scoateti si le lasati sa se raceasca complet, apoi puteti sa le taiati in doua si sunt gata pentru umplutura.
Cand sunt coapte le scoateti si le lasati sa se raceasca complet, apoi puteti sa le taiati in doua si sunt gata pentru umplutura.
3 comments
yammyyy ce bine arata!!!!
ador eclerele!
wow troppo buoni!
Ciao Federica…Grazie!!!