In decembrie am primit un cadou foarte frumos din partea celor de la Dr. Oetker, si anume o selectie de mai multe produse, care pana acum m-au inspirat in cateva retete. Azi va prezint reteta de tortulete cu cafea, insa vreau sa va arat si ce am facut cu creioanele pentru decor, chiar daca activitatea este cat se poate de craciuneasca: turta dulce. Si nu oricum, ci alaturi de doi dintre nepotii mei, Tudor si Andrei.
Sa ne intoarcem la torturi. Este prima data cand folosesc crema la plic si nu mi-a displacut, ba dimpotriva. Consider ca e utila in casa, mai ales pentru momentele in care nu ai timp sa pregatesti ceva mai complicat, s-au anuntat musafiri sau vrei ceva dulce dar n-ai dispozitie de stat prea mult in bucatarie. Bineinteles nu se compara o crema preparata din ingrediente clasice, insa nu putem sa ii negam utilitatea. (Pentru o crema clasica veti avea nevoie de unt, galbenusuri, zahar, cafea)
Eu am ales sa pregatesc mini torturi, insa la fel de bine puteti coace un blat rotund/patrat mai grosut pe care sa il taiati in doua si sa il umpleti cu crema. Eu am avut cercurile metalice cumparate de ceva vreme si mi s-a parut numai buna ocazia aceasta pentru inaugurarea lor. Am folosit esenta de menta deoarece imi place combinatia de cacao+cafea+menta. La fel de bine puteti folosi esenta de rom sau vanilie.
Nu ma mai intind si va prezint mai jos reteta.
Ingrediente
Pentru blat:
-7 oua
-5 linguri de zahar
-6 linguri de faina
-3 linguri de cacao Dr. Oetker
Pentru crema:
-250 ml lapte rece
-2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie Dr. Oetker
-un plic crema cu gust de cafea Dr. Oetker
Pentru sirop:
-200 ml apa
-o lingura zahar
– esenta de menta Dr. Oetker (dupa gust)
Pentru ornat:
-trandafiri Dr. Oetker
-inimioare Dr. Oetker
Pentru blat se separa ouale. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul si se albesc (minim 15 minute pentru un blat perfect). Albusurile se bat pana cand se obtine o spuma ferma. Se toarna galbenusurile peste albusuri si se amesteca in compozitie cu miscari usoare, de sus in jos. Se adauga lingura cu lingura faina, apoi cacaoa. Este de preferat ca aceastea sa fie cernute in prealabil, pentru a evita formarea cocoloaselor. Cand compozitia de blat este omogena, se toarna intr-o tava si se da la cuptor. Folositi o tava mare, eu am folosit-o pe cea a cuptorului, astfel blatul nu va fi foarte gros. Tava o puteti unge cu putin unt si sa o tapetati cu faina sau sa puneti in ea hartie de copt. Eu aleg intotdeauna hartia de copt. Se coace blatul, se scoate si se lasa la racit. Cand este complet racit se decupeaza cu ajutorul cercului metalic bazele pentru tortulete. Mie mi-au iesit 14 inele=7 torturi, cu diametrul de 7 cm.
Pentru crema mixam laptele cu zaharul si praful de crema (conform instructiunilor de pe pachet).
Pentru sirop se pun ingredientele intr-o craticioara pe foc mic. Se amesteca pana cand zaharul este topit, apoi se lasa la racit.
Asamblarea se face foarte usor. Se pune in interiorul inelului o baza de tortulet, se insiropeaza, se pune un strat de crema (aprox. o lingura), iar peste crema un alt cerculet de blat care si el se insiropeaza. Se preseaza blatul de deasupra si se scoate incet inelul de metal. Pe deasupra se orneaza cu putina crema si trandafiri din foi de napolitana sau inimioare. Pentru un aspect mai placut puteti orna pe deasupra cu ajutorul unui pos.
Tortuletele se dau la rece minim 1 ora inainte de consum.
3 comments
Ce frumoase sunt…
La multi ani !
Te astept cu o reteta de muffins sau cupcakes la concursul organizat pe blogul meu !
http://www.bucatepealese.ro/concurs-razboiul-brioselor/
Arata delicios tortuletele tale. As fura unul numaidecat 🙂 Pupici