Doua lucruri imi vin in minte atunci cand ma gandesc la copilarie si la perioada in care am stat la bunicii mei din Salaj: pancovele cu miere macinata (adica cu zahar pudra) si painea prajita unsa cu ulei si frecata cu usturoi. Din amandoua categoriile as putea manca fara simt de raspundere, recunosc. Bine, pe langa cele doua as mai putea pune si topala de hribi cu usturoi sau topala cu carnati…si cate si mai cate. Dar sa ramanem la frumoasele pancove. Pancove ardelenesti sau gogosi pufoase, aerate, aromate, delicioase! Atat de bune incat la noi era vesnic bataie pe ele. La figurat, desigur. 🙂 Atat de bune incat cred ca si acum se vad urmele tropotitului nostru langa masa din bucatarie a bunicii. De ce tropaiam? Pai ca sa se raceasca mai repede pancovele!
Reteta de pancove ardelenesti o am de la mama. Bineinteles, noi nu le numim pancove ardelenesti, ci pancove, simplu.
Ingrediente Pancove ardelenesti
- 500 g faina
- 2 oua
- 150 ml lapte caldut
- 1 cubulet drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- o lingurita coaja de lamaie
- 2 linguri de zahar
- Semintele de la o pastaie de vanilie/extract de vanilie
- 1 varf de cutit de sare
- ulei pentru prajit
- zahar pudra
- faina pentru blatul de lucru
Mod de preparare Pancove ardelenesti
Intr-un bol se pun drojdia, zaharul si 2 linguri de faina (din cele 500 g pregatite). Se toarna laptele caldut, se amesteca cu o furculita si se lasa bolul acoperit deoparte pentru 10 minute.
Faina ramasa se pune intr-un bol incapator. Se adauga ouale batute cu furculita, vanilia si coaja de lamaie.
Se adauga si laptele cu drojdia, care intre timp au facut o spuma deasupra. Se framanta aluatul pana ce acesta se desprinde usurel de pe maini. Tineti la indemana atat putina faina, cat si putin lapte. Daca aluatul ramane lipicios mai adaugati faina, iar daca vi se pare prea tare, uscat, adaugati putin lapte.
Acoperiti aluatul cu un prosop curat si lasati-l la dospit in jur de 1 ora. In acest timp va creste frumos de numa numa.
Cand aluatul este gata dospit, il rasturnam pe blatul de lucru pe care am presarat si putina faina. Impartim aluatul in doua parti. Intindem cu sucitorul fiecare bucata de aluat intr-o patura nu foarte subtire, de aproximativ 1-2 cm grosime.
Cu ajutorul unui pahar sau a unei forme rotunde decupati pancovele. Aluatul care ramane dupa prima decupare il adunati la loc sub forma de bila, il intindeti si decupati alte pancove. Continuati pana la terminarea aluatului.
Pancovele decupate se lasa 10 minute la odihnit inainte de prajire.
Intr-o cratita sau tigaie adanca turnati ulei pentru prajit intr-un strat generos, pana obtineti o baie de ulei. Prajiti pancovele pe ambele parti, pana acestea sunt aurii.
Pancovele se scot cu o paleta pe un platou si se pudreaza cu zahar pudra.
Reteta de pancove ardelenesti este gata! Cum vi se pare? Sper sa va placa sis a le incercati. Merita din plin!
Pofta buna!
15 comments
Un Deliciu total.
Aratä minunat
Nu am stiut cä se numesc Pancove.
Noi le-am numit intotdeauna Krapfen,
aicia se mai numesc si Berliner….
Salutäri
Jacob, pancove se numesc la noi aici in Transilvania. Cam asa le stie toate lumea
deliziosi per colazione!!!
Ina Ina mai ai pancove ? Eu vreau din acelea in forma de inimioara :)).
ms mult pt premiu 🙂
si mmmmm, arata fenomenal pancovele tale
:)) Cand eram mici si il intrebam pe bunicul ce mancam, ne raspundea "Pancove!". Pana acum mi-am inchipuit ca pancovele astea erau exact aceeasi chestie ca rabdarile prajite… Trebuie sa incerc sa fac si eu. Arata super!
ce bine arataaa! vreau si eu! cand mai faci?
Arata suuuuupeeeer.Chiar aveam in plan ceva asemanator.
sunt extraordinare, eu le spun gogosi, sunt foarte gustoase
@ Anonim: pe langa Cluj le zicem pancove, foarte rar gogosi 🙂
Cele mai bune pancove , mulțumesc pt rețeta , au ieșit pufoase și mirosul copilăriei e peste tot când le faci !!!! Delicioase și pufoase
Se pot coace și în cuptor? Mulțumesc!
Va spun sincer ca nu am facut aceasta varianta. Ma gandesc ca nu are ce sa iasa rau, dar rezultatul final probabil nu va fi acelasi.
Câtă drojdie proaspătă trebuie? Și de păstaie de vanilie nu am auzit niciodată..esență de vanilie sau zahar vanilat nu merge?
Buna seara. 7g drojdie uscata=25g drojdie proaspata, 1 cubulet. Extractul de vanilie (sau esenta) este facut din pastaie de vanilie. Puteti sa folositi sub ce forma doriti sau chiar sa omiteti daca nu va place vanilia.