Paprikas Csirke, pe numele lui adevarat, este o mancare cu specific unguresc foarte des preparata prin partile noastre (aci langa Cluj ii zicem popricaș, pentru ca la boiaua de ardei ii spunem poprica). In special varianta aceasta, pe care o voi prezenta mai jos, adicatelea cu ingrosala de smantana cu faina. Este nesanatos, greu la stoamc, ficat &co., stiu, stiu asta! Insa merita macar din cand in cand sa lasati jos barierele impuse si sa mai calcati stramb. Putin papricas de pui cu smantana chiar nu a omorat pe nimeni si nici nu cred sa o faca vreodata.
Pentru mine papricasul de pui cu smantana este una dintre acele mancaruri careia i-as putea pune un the in fata. Este mancarea care imi aduce aminte de copilaria petrecuta la bunicii din Salaj, pentru ca bunica Aurelia facea cel mai bun popricas posibil. Cu pui de casa fraged si aromat, cu mamaliga aburinda si cu castraveti murati. Era perfect!
Bineinteles, mama pregateste popricasul la fel ca bunica, iar aromele finale sunt foarte usor diferite. Practic nu cred ca as putea face diferenta intre ele. Ei bine, sper ca odata si popricasul meu sa fie ca al lor. Ca sa ajung acolo trebuie sa exersez si va zic drept ca nu-s departe. 😛
Popricasul se serveste cu mamaliga, galuste de faina sau cu paine. Cum va place cel mai mult.
Pana una alta, haideti la masa!
Ingrediente Papricas de pui cu smantana
- 2 pulpe de pui intregi+2 aripi de pui (am avut pui de casa)
- o ceapa alba mare
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de faina (eu folosesc Slabesti mancand-amestec pentru paine)
- 4 linguri de smantana
- 2 lingurite de boia dulce
- sare si piper dupa gust
- cateva fire de patrunjel proaspat
- o lingura de unt
Mod de preparare Papricas de pui cu smantana
Se curata ceapa, se spala, apoi se taie cat mai marunt. Un catel de usturoi se toaca si el cat mai maruntel.
Intr-o cratita se topeste untul si se adauga ceapa si usturoiul. Acestea se calesc la foc molcom, pana cand ceapa este moale. Se adauga in cratita carnea de pui (spalata si uscata in prealabil) si se prajeste 2-3 minute pe fiecare parte. Se toarna peste carne apa, cca 1 l am pus eu, se condimenteaza cu putina sare si piper si se lasa carnea la fiert pana cand se desprinde usor de pe os.
Intre timp se pregateste ingrosala amestecand faina cu smantana si putina apa din cartita. Se amesteca energic pana cand sunt eliminate cocoloasele, de preferabil se foloseste telul la aceasta operatiune. Daca totusi mai raman cocoloase, va recomand sa treceti acest amestec prin sita. Se scoate carnea si se adauga boiaua in cratita apoi incet-incet-ingrosala. Se amesteca bine, se pune carnea la loc in sos si se lasa popricasul sa fiarba cca 15 minute, astfel nu se va simti gustul fainii. (eu am luat carnea de pe os, dar puteti sa lasati carnea intreaga)
- Papricasul poate fi ingrosat si cu amidon de porumb, nu doar cu faina. Cu faina este varianta traditionala, ca sa spun asa. Varianta cu amidon este mai rapida si putin mai usoara pentru digestie. Pentru aceste cantitati, amestecati o lingura de amidon de porumb cu 2-3 linguri de lapte si smantana. Adaugati in papricas si mai fierbeti 5 minute.
La sfarsit se adauga patrunjel tocat marunt si se serveste alaturi de mamaliga si muraturi. Castravetii murati mi se par perfecti alaturi de papricas.
Pofta buna!
3 comments
Ce pofta grozava mi-a facut mamaliga ta , ooof … norocul meu este ca azi la pranz avem iepuras la tigaia I cook la care voi face o mamaliga cat roata carului si o crema de usturoi … sa-ti lingi degetele unul cate unu .
Si la noi se prepara asa ceva , doar ca noi ii spunem ciulama .
Duminica insorita , Corina !
Imi ploua in gura!!! Desi eu is nunteanca, barbatu meu e jumatate ardelean, crescut in Bihor, deci.. simturile mi s-au ascutit prin simpatie 🙂 Ador astfel de mancaruri, desi nu pap foarte des din motiv de calorii 🙂
Superb… Bucatele mele preferate.Arata atit de bine.Bravo :-*