Daca tot a venit iarna, m-am gandit sa va arat o reteta de sezon, bestial de simpla si buna. Si ce pot fi mai de sezon daca nu jumarile? Eu una le ador, fara ele simt ca mor…sau cam asa ceva. Asa ca azi vorbim despre Pasta de jumari facuta in casa.
In general, jumarile le mancam cu ceapa, rosii, branza, slanina, carnati etc. etc. Stiti voi, „porcariile” specifice anotimpului. Dar pana iarna asta nu m-am gandit ca am putea sa ne intindem jumarile pe pita. Asa ca am facut pasta asta.
Crima si pedeapsa, va zic! Bineinteles, la modul cel mai pozitiv posibil. E genul de mancare de care nu faci abuz, o mananci asa mai cu taraita si mai domol. Si poti sa o stingi si cu o horinca/palinca, de vrei si te tine gatlejul. Sau cu o afinata, o capsunata, o visinata, depinde ce fructe s-au facut in vara trecuta si cat de harnic ai fost.
Pasta de jumari se poate folosi cu un succes fantastic la a face pogacele. Pentru mine, sunt urmatoarele pe lista.
Asadar, daca a fost porc, poate faceti pasta de jumari. Daca nu a fost porc, veti gasi cu siguranta de cumparat si tot o sa faceti pasta. Reteta e simpla si rapida si chiar merita incercata.
V-am pupat!
Ingrediente Pasta de jumari facuta in casa
- 250 g jumari
- 2 linguri mustar
- 1 ceapa rosie (marime medie)
- 2 catei mici de usturoi
- sare si piper dupa gust
*in poza veti vedea alaturi de mustar si o lingura de maioneza. Nu este obligatoriu sa o puneti in pasta, mie mi-a ramas de la salata de vinete si nu am vrut sa o irosesc
Mod de preparare Pasta de jumari facuta in casa
Intr-un blender se pun jumarile, ceapa curatata si taiata marunt, usturoiul pisat, condimentele si mustarul.
Se paseaza toate la un loc pana cand se obtine o pasta omogena. In functie de blender va trebui sa insistati mai mult sau mai putin. Dar sa stiti ca merita toata osteneala. Eu am facut atat cu blenderul vertical, cat si cu blenderul cu vas incorporat. La cel din urma, opream din cand in cand mixatul, apasam pasta de pe pereti in jos si continuam.
Daca doriti o pasta nu prea fina, pasati mai putin, asa vor fi si mici bucati de jumari prin ea. Sau puteti sa pastrati 3-4 jumari deoparte, sa le maruntiti din cutit si sa le adaugati in pasta. Cum va place mai mult.
Serviti pasta de jumari pe paine, iar deasupra puneti rondele de rosii, ceapa toacata marunt, castraveciori murati taiati marunt, ba chiar puteti sa scapati si putina boia din aia buna si gustoasa.
Pasta de jumari se depoziteaza in borcane de sticla si se patreaza la frigider.
Pofta buna!
6 comments
No, de pus pe pâine nu m-am riscat, până acum 😉 Doar la pogăcele am folosit-o. Dar de acummmmm, se pare că voi proba și varianta pe pâine;) Super fain! >:D<
Tare buna e pe paine, cu niste ceapa rosie si boia. Yumm!
Cand eram copil mancam asa ceva si azi m-am hotarat sa o fac si eu ( dupa multi ani de pauza) fetitei mele si sotului meu
Mersi Corina pentru reteta mi-ai readus aminte de copilarie,te țuc
Eu iti multumesc, draga Veronica. Te pup
Yum! Eu o faceam cu usturoi, ceapa si busuioc. Dar tocmai am incercat varianta ta, si cu mustar, si e AWESOME! Multumesc! 🙂
Ce ma bucur ca ai inercat-o! Sa va fie de super-muper bine!