Nu am facut de ceva vreme pizza si parca ne era dor. Mai mult lui Petru, ce-i drept. El a fost cel care a spus ca vrea pizza cand l-am intrebat ce sa mai fac de mancare. Culmea, chiar! De obicei raspunsul este orice, sau orice faci tu este bun – delicios – gustos si alte variatiuni.
Ei bine, am facut o pizza super super simpla, pizza cu prosciutto si rucola. Sunt ani buni de cand am renuntat a ne incarca blatul de pizza cu o multime de ingrediente. Nu spun ca ar fi ceva rau in asta, sa nu ma intelegeti gresit. Pana la urma fiecare stie ce si cum si mai ales cat ii place. Noi am ajuns la concluzia ca mai bine 2-3 ingrediente principale ale caror arome chiar sa le simti cand mananci, decat multe care se amesteca laolalta si nu prea mai intelegi nimic.
Daca Petru a venit cu un raspuns in premiera la intrebarea mea, am avut si eu parte de una. De premiera zic. Mai exact, este pentru prima data cand mananc pizza cu rucola si imi place. Chiar foarte mult. Pana acum, de fiecare data cand aveam in fata pizza cu rucola, dadeam la o parte verdeata. Lucru pe care cu siguranta nu il voi mai face de acum incolo. Promit!
Fara alte introductiuni, dragii mei urecheati, va las mai jos reteta de astazi.
Ingrediente pentru blat
- 250 g faina
- 3,5 g drojdie uscata
- 130 ml apa calduta
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita zahar
- 50 ml ulei de masline
Ingrediente pentru topping
- 150 g mozzarella
- 6-7 linguri sos de rosii (eu folosesc passata de rosii in care adaug putin oregano/busuioc uscat)
- prosciutto
- rucola
- ulei de masline
- cateva fasii de parmezan
- seminte de chimen negru (optional)
Mod de preparare Pizza cu prosciutto si rucola
Ingredientele pentru blat le-am pus in vasul robotului si l-am lasat sa isi faca treaba. Mai exact mi-a framantat un aluat omogen, usor uleios. Aluatul l-am pus la dopsit 1 ora la cald.
Daca nu aveti robot, stati linistiti ca e totul in regula. Puneti ingredientele intr-un vailing si framantati cu mana pana obtineti un aluat care se dezlipeste frumusel de pe maini.
Bun. Odata ce avem aluatul dospit, pornim cuptorul la 210° C si ne apucam de treaba.
Eu am copt pizza in tava mare a cuptorului. Mai exact, am copt doua bucati in acelasi timp. Aluatul dospit l-am impartit in doua si l-am intins in tava cu mainile, in foaie subtire.
Peste aluat am pus sosul de rosii si l-am intins cu o lingura. Peste sosul de rosii am pus mozzarella. Am dat tava la cuptor pentru fix 15 minute. (functia cuptorului: ventilatie si caldura de jos).
Dupa cele 15 minute am scos tava din cuptor si am pus pe pizza felii de prosciutto si frunze de rucola. Cat de multe stabiliti voi!
Am adaugat cateva fasii de parmezan, seminte de chimen negru si am picurat putin ulei de masline.
Am mancat imediat pentru ca pofta era prea mare pentru asteptat. 🙂
Pofta mare!