Cum astazi este zi de sarbatoare, Sfintii Petru si Pavel, va aduc o prajitura noua, gustoasa, de sarbatoare: Prajitura cu nuca si mascarpone. Astazi este si ziua de nume a sotului meu, Petru pe numele lui, asa ca am vrut sa il surpind cu ceva dulce.
Prajitura am preparat-o doar cu ce aveam in casa, dar tare bine s-au legat toate si pana la urma a iesit o mandrete de desert. Sper din suflet sa va placa si voua, ca tare tare simplu se face. Haideti sa vedem!
Ingrediente Prajitura cu nuca si mascarpone
pentru blat:
- 5 albusuri
- 80 g faina
- 1 1/2 linguri cacao
- 80 g nuca prajita
- 2 linguri zahar
pentru crema:
- 5 galbenusuri
- 250 g mascarpone
- 200 ml frisca lichida
- 50 g zahar pudra
- esenta de cafea (dupa gust, eu am pus mai bine de o fiola)
- un plic de gelatina
- ciocolata amaruie pentru razuit pe deasupra
Mod de preparare Prajitura cu nuca si mascarpone
Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul, apoi se adauga lingura cu lingura faina si se amesteca compozitia cu miscari lente (daca amestecati energic albusurile se vor lasa). Se adauga cacaua si nucile prajite si tocate din cutit. Aluatul pentru blat se toarna intr-o tava in care s-a pus hartie de copt sau s-a uns cu unt si tapetat cu faina si se da la cuptorul preincalzit pentru cca 30 de minute. Dupa ce este copt se lasa la racit.
Cat timp blatul se coace se pregateste crema. Pentru inceput, gelatina se pune la inmuiat in 100 ml de apa. Se bate frisca, apoi se adauga mascarpone, esenta de cafea si se omogenizeaza crema. Gelatina se pune pe foc intr-o craticioara si se lasa la topit. Aveti grija ca aceasta sa nu fiarba, caci isi va pierde din puterea de coagulare. Se lasa sa se racoreasca.
Galbenusurile se pun intr-un bol termorezistent impreuna cu zaharul pe baie de aburi pana cand se deschid la culoare si zaharul este dizolvat. Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga peste frisca si mascarpone. Se adauga si gelatina si se amesteca.
Crema se intinde cat se poate de uniform peste blat, se rade ciocolata amaruie si se da la rece pana minimum 2 ore inainte de servire..
- Nu este o prajitura foarte dulce, asadar adaptati cantitatea de zahar/indulctior in functie de preferintele voastre.
Pofta buna!
7 comments
Ce apetisanta e prajitura asta!
Cred ca este delicioasa. Nu am gasit momentul exact cand ai pus galbenusurile la crema ?
Multumesc,
Mihaela
grozav de buna!!!!
wow, cred ca e mortala prajitura asta! La multi ani sarbatoritilor!
La multi ani sarbatoritilor tai! E minunata prajitura!
cit de mare e tava ?
Bună ziua. 30×24 are tavă folosita de mine. Se poate coace și într-o tava mai mica, astfel blatul va fi mai înalt. Cum doriți, se poate adapta la ce aveți disponibil.